ΑΕΚ

Οι προκλήσεις και η κληρονομιά του Μανόλο

Η ΑΕΚ κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου και θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν θέλοντας να διατηρήσει τα πρωτεία. Η αποστολή πάντως των Κιτρινόμαυρων δεν θα είναι εύκολη καθώς από τη μία πλευρά ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ενώ από την άλλη ο Μανόλο Χιμένεθ και αρκετοί παίκτες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περσινή επιτυχία της ΑΕΚ αποχώρησαν από τον Δικέφαλο. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ενωσης και το βασικό ζητούμενο για τον έλληνα προπονητή είναι να καλύψει τις αποχωρήσεις των Χριστοδουλόπουλου, Αραούχο, Βράνιες και Κονέ. Οι Κιτρινόμαυροι θα έχουν διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο παιχνιδιού τους, και αυτό φυσικά έχει να κάνει με την αλλαγή προπονητή. Γίνεται πάντως εύκολα αντιληπτό πως ο έλληνας τεχνικός θα στηρίξει πολλά τη φετινή σεζόν στον Λιβάγια, καθώς ο κροάτης επιθετικός θα είναι το πρώτο «βιολί» για την Ενωση στη διάρκεια της χρονιάς. Ο Ουζουνίδης καλείται να φέρεις εις πέρας μια δύσκολη αποστολή καθώς η σύγκριση με τον Χιμένεθ και τα όσα πέτυχε ο Ισπανός την προηγούμενη σεζόν θα είναι δεδομένη. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού θέλει να παρουσιάσει μια νέα ομάδα, η οποία θα έχει αλλαγές στη φιλοσοφία της σε σχέση με την ΑΕΚ του Χιμένεθ και απομένει να δούμε αν θα τα καταφέρει.

ΠΑΟΚ

Με όπλο την ομοιογένεια

Ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε τον τίτλο την περασμένη αγωνιστική περίοδο αλλά δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του. Ο Δικέφαλος του Βορρά ξεκινά πάντως τη νέα σεζόν έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της κορυφής, για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1985. Η αλήθεια είναι πως δεν άλλαξαν πολλά πράγματα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, και σ’ αυτό ποντάρουν οι ιθύνοντες του Δικεφάλου. Θεωρούν δηλαδή πως η ομοιογένεια που έχει η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια του ΠΑΟΚ για κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι και φέτος στο «τιμόνι» του Δικεφάλου και ο ρουμάνος τεχνικός θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στους παίκτες στους οποίους βασίστηκε και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Με βάση άλλωστε και την πρώτη εικόνα από τον νέο ΠΑΟΚ, το πιθανότερο «σενάριο» είναι να υπάρχουν το πολύ δύο αλλαγές στο βασικό σχήμα του Δικεφάλου σε σχέση με την περσινή αγωνιστική περίοδο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς (τιμωρία από πέρυσι) και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο για τον Δικέφαλο στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Είναι κι αυτή μια πολύ σημαντική παράμετρος, που ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Χρονιά – ορόσημο μετά την τρικυμία

Η φετινή χρονιά είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για τον Παναθηναϊκό, καθώς οι Πράσινοι καλούνται να βρουν λύσεις σε αρκετά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τις διοικητικές εξελίξεις καθώς οι φίλοι του Τριφυλλιού περιμένουν με αγωνία τα νεότερα για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό σκέλος τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τους Πράσινους καθώς υπάρχουν οι ποινές από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Ως γνωστόν, υπάρχει περιορισμός στις μεταγραφικές κινήσεις του Τριφυλλιού, κάτι που σημαίνει ότι οι Πράσινοι θα στηριχθούν κατά κύριο λόγο σε παίκτες που δεν έχουν πολλές παραστάσεις και εμπειρίες από τη μεγάλη κατηγορία. Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα έχοντας -6 βαθμούς, κι αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για τους Πράσινους, καθώς θα πρέπει να καλύψουν και το συγκεκριμένο χάντικαπ. Ο Γιώργος Δώνης είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού αλλά το ρόστερ των Πρασίνων θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με την περσινή σεζόν καθώς αποχώρησαν πολλοί παίκτες. Η σεζόν δεν θα είναι εύκολη για το Τριφύλλι και το βασικό ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα τη χρονιάς είναι να καλύψει το μείον έξι που του έχει επιβληθεί από την περσινή περίοδο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«Επανεκκίνηση» με νέα ταυτότητα

Ο Ολυμπιακός ξεκινά το νέο πρωτάθλημα έχοντας προχωρήσει σε ριζική ανασυγκρότηση του έμψυχου δυναμικού του. Οι Πειραιώτες πήραν μια ξεκάθαρη απόφαση στο τέλος της περσινής σεζόν και υλοποίησαν το πλάνο τους για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας. Νέος προπονητής, νέο ρόστερ και νέα αγωνιστική «ταυτότητα», με τους Ερυθρόλευκους να έχουν φυσικά ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή τους στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται πλέον στην άκρη του πάγκου των Πειραιωτών και η διοίκηση του Ολυμπιακού φρόντισε να εφαρμόσει κατά γράμμα το πλάνο για το «χτίσιμο» μιας νέας ομάδας πραγματοποιώντας πολλές μεταγραφές. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν πολύ μεγάλη ποιότητα στο δυναμικό τους και μεταγραφές όπως ο Γκιγέρμε, ο Νάτχο, ο Γκερέρο, ο Ποντένσε, ο Μεριά, ο Χασάν ανεβάζουν επίπεδο την αγωνιστική δυνατότητα του Ολυμπιακού. Παράλληλα θα πρέπει όμως να σταθεί κάποιος και στην ελληνοποίηση του ρόστερ που υλοποίησαν οι Ερυθρόλευκοι, καθώς οι μεταγραφές των Χριστοδουλόπουλου, Τοροσίδη, Φετφατζίδη, Γιαννιώτη και άλλων ελλήνων παικτών δίνουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στους Πειραιώτες. Ο Ολυμπιακός «χτίζει» μια νέα ομάδα από την αρχή και έχει τις δυνατότητες να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η κατάκτηση άλλωστε του τίτλου είναι… μονόδρομος για την ομάδα του λιμανιού, κι αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο ο Πέδρο Μαρτίνς όσο και οι παίκτες του Ολυμπιακού.

ΑΡΗΣ

Επιστροφή με… άγριες διαθέσεις

Ο Αρης κατάφερε να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία με στόχο να μείνει εκεί για πάντα. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ταλαιπωρήθηκε πολύ από τα οικονομικά προβλήματα και η επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα καθυστέρησε αρκετά. Ωστόσο πλέον ο στόχος επετεύχθη και ο Αρης φιλοδοξεί να ξεκινήσει από φέτος μια νέα σελίδα στην ιστορία του.

Η ομάδα του Πάκο Ερέρα έχει ενισχυθεί σημαντικά το φετινό καλοκαίρι, κάνοντας συνολικά 14 μεταγραφές! Προκειμένου να παρουσιαστεί όπως πρέπει στο νέο πρωτάθλημα, κυνηγώντας κάτι παραπάνω από τη σωτηρία. Το… κρυφό όνειρο των ανθρώπων του Αρη είναι η ομάδα να μπορέσει να διεκδικήσει ακόμα και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στόχος δύσκολος αλλά όχι και ακατόρθωτος. Ειδικά από τη στιγμή που το Κλεάνθης Βικελίδης θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το μεγάλο όπλο των Θεσσαλονικιών.

Από τις προσθήκες που έγιναν ξεχωρίζουν σίγουρα ο πορτογάλος εξτρέμ Μπρούνο Γκάμα, που έχει εντυπωσιάσει με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του, ο έμπειρος Θωμάς Ναζλίδης, αλλά και ο Νικολά Ντιγκινί. Που αποχώρησε από τον Ατρόμητο, παρέμεινε όμως κάτοικος Ελλάδας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους παίκτες που αποχώρησαν από το ρόστερ των Κιτρινόμαυρων, εκεί ξεχωρίζει η περίπτωση του Ντάρσι Νέτο που αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, αφού οδήγησε τον Αρη στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και εκείνη του Μάρκου Ντούνη, που στο παρελθόν είχε αγωνιστεί σε Πανιώνιο και ΑΕΚ.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Ο Κάναντι εγγυάται τη σταθερότητα

Πέρυσι ο Ατρόμητος αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ο σύλλογος του Περιστερίου παρέμεινε για τα 2/3 της σεζόν διεκδικητής του τίτλου, πατώντας ακόμα και την κορυφή της βαθμολογίας ανά στιγμές. Ο Νταμίρ Κάναντι είχε δημιουργήσει μια ομάδα που ήξερε να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα, κάνοντας έτσι τα παιχνίδια του Ατρόμητου να έχουν ένα ξεχωριστό χρώμα.

Αυτό από μόνο του βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για τη νέα σεζόν, εκεί όπου ο Ατρόμητος δείχνει πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μπορεί ο Ουάρντα να επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και ο Ντιγκινί να αποχώρησε, όμως η ομάδα του Περιστερίου ενισχύθηκε σημαντικά. Γαρουφαλιάς, Ενισκουλού, Κουλούρης αναμένεται να ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό το σύνολο του Κάναντι, που ξεκινά με όνειρα τη χρονιά.

Ο στόχος για τον Ατρόμητο είναι ξεκάθαρος και αφορά τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι Περιστεριώτες θέλουν να κρατήσουν τα στοιχεία που τους χαρακτήρισαν πέρυσι, προσθέτοντας κάποιες επιπλέον «πινελιές» που θα τους επιτρέψουν να στοχεύσουν ακόμα ψηλότερα. Παραμένοντας ανταγωνιστικοί και στην πρώτη ταχύτητα του πρωταθλήματος. Ενα «στοίχημα» που θέλει να κερδίσει ο Ατρόμητος, προκειμένου να καθιερωθεί πλέον για τα καλά ως μια ομάδα… πρώτης γραμμής στην ελληνική Σούπερ Λίγκα.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Αργεντίνικη παροικία στην Αρκαδία

Η περσινή σεζόν κρίθηκε ως πετυχημένη για τον Αστέρα Τρίπολης, που με όπλο κυρίως την έδρα του κατάφερε να παραμείνει στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Οι Αρκάδες έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια έναν σταθερό κορμό, τον οποίο εμπλουτίζουν ανά σεζόν με λίγες και καλές κινήσεις.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και φέτος η ομάδα του Σάββα Παντελίδη, που αναζητά το βήμα παραπάνω. Κυνηγώντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και παραμένοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους διεκδικητές του τίτλου. Φέτος, ο Αστέρας ενισχύθηκε κυρίως από την αγορά της Αργεντινής, εντάσσοντας στο δυναμικό του τους Ρόλε, Σάλας, Ματρικάρντι και Μπελόκ.

Πρόκειται για ποδοσφαιριστές που έρχονται με στόχο να κάνουν τη διαφορά για τους Αρκάδες και να τους ανεβάσουν επίπεδο. Οι Τσιλιανίδης, Μανιάς, Καλτσάς, Πασαλίδης και Τασουλής διατηρούν στην ομάδα το ελληνικό στοιχείο, που χαρακτηρίζει άλλωστε τον Αστέρα σε όλα τα χρόνια της παρουσίας του στη μεγάλη κατηγορία.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές φέτος για την ομάδα της Τρίπολης, που δεν απώλεσε κάποιο βασικό στέλεχος και μοιάζει ενισχυμένη σημαντικά. Εχει φροντίσει να συμπληρώσει από νωρίς τις θέσεις του ρόστερ, ώστε ο Παντελίδης να δουλέψει με τα εργαλεία που θέλει και να δημιουργήσει μια ομάδα ικανή να προκαλέσει πολλά προβλήματα στους «μεγάλους» της Σούπερ Λίγκας.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Κομβική χρονιά με αρκετά «στοιχήματα»

Πολλές αλλαγές και νέους στόχους περιλαμβάνει η νέα σεζόν για τον Πανιώνιο, με την ομάδα της Νέας Σμύρνης να διαφοροποιεί σημαντικά το ρόστερ της, έχοντας παράλληλα στον πάγκο και έναν νέο προπονητή. Ο Ζοσέ Ανιγκό καλείται να δομήσει ένα σύνολο που δείχνει να υστερεί σε ποιότητα σε σχέση με πέρυσι, με τον Πανιώνιο να στοχεύει σε πρώτη φάση στο να διασφαλίσει πως δεν θα κινδυνέψει. Παίκτες όπως ο Μπανανά, ο Κούρντι, ο Κεϊτά αναμένεται να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, πλαισιωμένοι από κάποιους έμπειρους ποδοσφαιριστές που διατηρήθηκαν στην ομάδα. Οπως ο αρχηγός Παναγιώτης Κόρμπος, η παρουσία του οποίου ξεχωρίζει αναμφίβολα στο κέντρο. Εκεί όπου μένει να φανεί πόσο θα στοιχίσει η αποχώρηση του Μανώλη Σιώπη, που πέρυσι ήταν καθοριστικός για τους Κυανέρυθρους.

Ο Πανιώνιος θα στηριχθεί ξανά στην τριάδα των Ντουρμισάι, Σπιριντόνοβιτς και Γεσίλ όσον αφορά την επιθετική του λειτουργία, προσδοκώντας να πάρει από τους τρεις άσους όσα και πέρυσι. Οταν με τα γκολ τους έδωσαν λύσεις και πολύτιμους βαθμούς στον σύλλογο της Νέας Σμύρνης.

Το ρόστερ του Πανιωνίου δείχνει να μην έχει το βάθος προηγούμενων ετών, ως εκ τούτου απαιτείται από όλους το κάτι παραπάνω. Προκειμένου ο Ιστορικός να αποφύγει τις… περιπέτειες, κοιτάζοντας από εκεί και πέρα όσο ψηλότερα γίνεται.

ΞΑΝΘΗ

Βελτιώσεις στα σημεία για τους Ακρίτες

Αν μια ομάδα της φετινής Σούπερ Λίγκας δείχνει περισσότερο… ίδια σε σχέση με πέρυσι, αυτή είναι σίγουρα η Ξάνθη. Οι Ακρίτες έχουν διατηρήσει σχεδόν απαράλλαχτο το ρόστερ της περσινής σεζόν, με τις αλλαγές στην ομάδα να είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Αποχώρησαν οι Σβάρνας, Τριάδης, Λουσέρο, Μεχία και στις θέσεις τους ήρθαν οι Κοβάσεβιτς, Σαρπόνγκ, Καντά και ο νεαρός Μελισσόπουλος. Ο Μίλαν Ράσταβατς παραμένει στο τιμόνι της Ξάνθης και φαίνεται ότι η περσινή συνταγή θα ακολουθηθεί και φέτος.

Η Ξάνθη δείχνει να έχει βρει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό προφίλ, που πέρυσι απέδωσε. Καθιστώντας τους Ακρίτες ένα σύνολο ικανό να κάνει τη ζημιά, τόσο στα Πηγάδια, όσο και μακριά από τη Θράκη. Αφού αρκετοί από τους βαθμούς που συγκέντρωσε στο τέλος της χρονιάς η Ξάνθη, ήρθαν σε παιχνίδια μακριά από την έδρα της.

Το ζητούμενο φέτος είναι η υπέρβαση. Το να εξασφαλιστεί με άνεση και από νωρίς η παραμονή δεν φαντάζει πια ως επιτυχία για τους Ακρίτες, που θέλουν να κοιτάξουν ψηλότερα. Αν έχουν την ικανότητα να το πετύχουν θα φανεί στο γήπεδο. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα αποτελέσουν εύκολο αντίπαλο για κανέναν.

ΟΦΗ

Αέρας ανανέωσης στο Ηράκλειο

Σε ριζική ανανέωση του ρόστερ του προχώρησε ο ΟΦΗ, που γυρίζει στη Σούπερ Λίγκα φέρνοντας ξανά στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη την Κρήτη. Πρόκειται για μια ομάδα με τη δική της ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που πέρασε δύσκολες στιγμές στις μικρές κατηγορίες, όμως πλέον επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα και δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει μία από τις εκπλήξεις της σεζόν.

Οι Κρητικοί αποδέσμευσαν αρκετούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία, εντάσσοντας στο δυναμικό τους νέο αίμα. Το οποίο συνδυάζει εμπειρία με ταλέντο. Ο Χρήστος Αραβίδης επιστρέφει στη δράση για λογαριασμό του ΟΦΗ, ενώ τα ασπρόμαυρα θα φορά τη νέα σεζόν και ο πρώην συμπαίκτης του στην ΑΕΚ Βαγγέλης Πλατέλλας.

Παράλληλα, κάτοικος Κρήτης θα είναι φέτος ο έμπειρος Τάσος Παπάζογλου, που θα ηγηθεί της αμυντικής γραμμής του ΟΦΗ, καθώς και ο Νίκος Κοροβέσης. Ο ΟΦΗ στηρίζεται γενικώς σε έναν ελληνικό κορμό, τον οποίο πλαισιώνουν κάποιοι ποιοτικοί ξένοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Κοέλιο και ο Βουό. Ο στόχος του ΟΦΗ φέτος είναι ξεκάθαρα η εξασφάλιση της σωτηρίας, που εφόσον επιτευχθεί θα δώσει την ευκαιρία στους Κρητικούς να κυνηγήσουν και το… κάτι παραπάνω. Που προς το παρόν πάντως μένει στην άκρη για το σύνολο του Νίκου Παπαδόπουλου.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Οι σταθερές και το καινούργιο χαλί

Για τον Αγιαξ της Ηπείρου οι μεταγραφές δεν είναι το παν και πάντως βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα πίσω από τρεις άλλους σημαντικούς παράγοντες: τον προπονητή, την παραγωγική διαδικασία και το γήπεδο.

Πέρυσι ο ΠΑΣ (7-13-10) έμεινε ένατος, όπως και τη σεζόν 2016-17, οπισθοχωρώντας σε σχέση με την έκτη θέση του 2015 και του 2016, ωστόσο διαθέτει τις αταλάντευτες διοικητικές, προπονητικές και αγωνιστικές σταθερές που του δίνουν το δικαίωμα να δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον. Ο Μυλοποταμίτης Γιάννης Πετράκης βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από τις 28 Ιανουαρίου 2014 και εκφράζει τη συνέχεια και τη συνέπεια της ομάδας, η οποία ανυπομονεί να πατήσει και να ξεδιπλώσει τις αρετές της στον καινούργιο χλοοτάπητα που τοποθετήθηκε στο γήπεδο των Ζωσιμάδων.

Στη μεταγραφική περίοδο οι Γιαννιώτες επιδίωξαν να δυναμώσουν κυρίως την επιθετική γραμμή τους, ασκώντας κιόλας μια κατά το μάλλον ή ήττον προληπτική πολιτική. Ο λόγος; Μέχρι την τελευταία στιγμή «παίζεται» η μεταγραφή του Πέδρο Κόντε στον Παναθηναϊκό. Η υπόθεση του ισπανού στράικερ, που αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος με 14 γκολ, πίσω από τον Πρίγιοβιτς και τον Ανσαριφάρντ, παρέμενε ανοικτή τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα εξελίχθηκε σε σίριαλ. Την ίδια στιγμή πάντως ο ΠΑΣ αποκτούσε ως δανεικό από τον ΠΑΟΚ τον Γιάννη Μυστακίδη, ο οποίος αγωνίσθηκε σε έξι ματς του δευτέρου γύρου της περσινής σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

ΛΑΡΙΣΑ

Ο Σαλάχ του Κάμπου και η περιδίνηση

Η είδηση εν πρώτοις είναι ότι η Λάρισα αρχίζει τη νέα σεζόν με τον προπονητή με τον οποίο τελείωσε την περσινή! Τώρα το αν και κατά πόσον ο Σωτήρης Αντωνίου θα μακροημερεύσει στον πάγκο αυτό δεν το ξέρει ούτε αυτός, ούτε ο Θεός, ούτε καν ο Κούγιας! Με τη λογική του «φύγε εσύ, έλα εσύ» οι Θεσσαλοί αναδόμησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρόστερ τους και μένει να φανεί η ικανότητα του εκ Λαρίσης ορμώμενου διαδόχου του Ράτκο Ντόστανιτς στο μοντάζ.

Ως αντίβαρο στην αποχώρηση του αμυντικού Γιάννη Μασούρα που κατηφόρισε στον Ολυμπιακό και του Κροάτη Σάντι Κριζμάν ο οποίος μετακόμισε στα Γιάννινα λειτουργεί ο… επίδοξος Σαλάχ του κάμπου: ο διεθνής με την Αίγυπτο (αλλά απών από το Μουντιάλ) Μπασέμ Μορσί, ο οποίος αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Ζάμαλεκ Καΐρου και μάλιστα «με υπερβολική για τα ελληνικά δεδομένα αποζημίωση», όπως τόνισε στην ανακοίνωσή της η ΑΕΛ!

Τη σεζόν 2017-18 η Λάρισα τερμάτισε στη 12η θέση με 7-10-13, καταφέρνοντας μάλιστα (με τη νίκη της επί του Πλατανιά στα Περιβόλια) να ξορκίσει και τους δαίμονες που την κατέτρυχαν επί επτάμισι χρόνια στα εκτός έδρας ματς.

Τα ζητούμενα για τους Θεσσαλούς είναι να βρουν τα νέα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι τους και να αποφύγουν ή έστω να μετριάσουν τις αναταράξεις και τις εσωτερικές έριδες που έχουν εξελιχθεί σε δεύτερη φύση τους

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ.

Κάποιος με φώναξε Σεμπάστιαν (Ερικσον)!

Με πυξίδα την πορεία τους στον δεύτερο γύρο του περυσινού πρωταθλήματος θα επιδιώξουν να πορευθούν οι Αγρινιώτες στην έκτη συνεχόμενη και έβδομη συνολικά συμμετοχή τους στη Σούπερ Λίγκα. Αυτόν τον μπούσουλα εξακολουθεί να τον κρατά στα χέρια του ο Τραϊανός Δέλλας, επί των ημερών του οποίου (μετά την αποχώρηση του Μάκη Χάβου) ο Παναιτωλικός σημείωσε έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και έξι ήττες, τερματίζοντας στην όγδοη θέση (9-8-13).

Οι κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι υπήρξαν μετρημένες και στοχευμένες, και δεδομένης κιόλας της παραμονής του «Κολοσσού» στον πάγκο, ο Παναιτωλικός δεν ήταν υποχρεωμένος να κτίσει μια ομάδα από τα… μπετά. Συν τοις άλλοις η ομάδα έχει φροντίσει να επενδύσει στο ελληνικό στοιχείο, καθώς κάμποσοι παίκτες προέρχονται από τα σπλάχνα της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο παίκτης που αποκτήθηκε με την προσδοκία να αποτελέσει το βαρόμετρο του παιχνιδιού της ομάδας, να αλλάξει το status της και να ανεβάσει τον πήχη της λέγεται Σεμπάστιαν Ερικσον. Πρόκειται για τον 29χρονο σουηδό διεθνή χαφ ο οποίος κουβαλάει στο Αγρίνιο το ταλέντο του και τις εμπειρίες που αποκόμισε αγωνιζόμενος στην ιταλική Serie A με την Κάλιαρι και στο πρωτάθλημα της πατρίδας του με την Γκέτεμποργκ.

Ο βασικός στόχος του Παναιτωλικού είναι να εξασφαλίσει από νωρίς τη σωτηρία του, αλλά η ενδόμυχη φιλοδοξία του έχει να κάνει με τη διεκδίκηση μιας θέσης που θα ξεπεράσει την έβδομη, την οποία είχε καταλάβει τη σεζόν 2014-15.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Σε ποιον θα μάθει μπάλα ο Σικαμπάλα;

Τη σεζόν 2005-06 οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον έβλεπαν να πετυχαίνει ένα γκολ και να μοιράζει δύο ασίστ στα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό και φώναζαν εκστασιασμένοι «μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα»! Δώδεκα χρόνια αργότερα ο βραζιλιάνος σταρ είναι πια ένας ξωμάχος του ποδοσφαίρου, αλλά ο Αιγύπτιος επιστρέφει στην Ελλάδα (ως δανεικός από τη Ζάμαλεκ), εξιτάρει τους Απολλωνιστές και τους βάζει στο τριπάκι να βρουν αντίπαλους παίκτες ώστε να επαναφέρουν στην κυκλοφορία το παλιό σύνθημα, που κάνει εξ ορισμού ρίμα.

Ο Απόλλων, που πέρυσι κατέλαβε τη 14η θέση (6-11-13), επέδειξε την πιο γεμάτη ατζέντα σε μεταγραφές και αποχωρήσεις αυτό το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου ο Γάλλος (αλλά γερμανοθρεμμένος και άλλοτε παίκτης της Μπάγερν Μονάχου) Βαλεριέν Ισμαέλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιώργο Παράσχο, καλείται να δημιουργήσει μια ομάδα εκ του μηδενός. Μέσα σε αυτό το ατέρμονο αλισβερίσι ξεχωρίζει η επιστροφή του Βαγγέλη Μάντζιου, ο οποίος είχε μείνει στα πιτς ως παίκτης του Λεβαδειακού λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ.

Για την Ελαφρά Ταξιαρχία τα πράγματα φαίνονται περίπλοκα, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά. Επειτα από τόσες σαρωτικές αλλαγές το βασικό μέλημα του νεόκοπου προπονητή της είναι να πετύχει στα πειράματα χημείας στα οποία επιδίδεται και να καταφέρει να βάλει τους παίκτες στην ίδια σελίδα, το συντομότερο δυνατό.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Διπλό «I am back» στα γνωστά κατατόπια

Ο Γάλλος Ζοζέ Ανιγκό παράτησε τα… σουβλάκια της Λιβαδειάς και θα πίνει τον καφέ του στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου παρεμπιπτόντως έχει περάσει τη μισή και πάντως την καλύτερη ζωή του ο διάδοχός του στην τεχνική ηγεσία των Βοιωτών.

Ο Ακης Μάντζιος επιστρέφει σε γνώριμα στέκια, καθώς είχε διατελέσει προπονητής του Λεβαδειακού από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2016, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη επιστροφή στις τάξεις της ομάδας η οποία πέρυσι κατέλαβε τη 10η θέση (8-10-12). Το δικό του ηχηρό «I am back» αναφώνησε και ο κατερινιώτης μέσος Γιώργος Ζησόπουλος, ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα της για τρίτη φορά στην καριέρα του (2005-10, 2011-13), ύστερα από μια πενταετία στον Αστέρα Τρίπολης και στον Ατρόμητο Περιστερίου.

Στον αντίποδα, αποχώρησε ο αρχηγός Θόδωρος Τριποτσέρης που επίσης έχει εγγράψει τρεις θητείες στον Λεβαδειακό, ο οποίος υποβλήθηκε σε ολικό λίφτινγκ, ελέω 13 μεταγραφών! Σε σχέση με την περσινή σεζόν ο Μάντζιος θα επιδιώξει να αναπληρώσει τα κενά που άφησαν ο Γιουσούφ και ο Νιάσε, προσδοκώντας να βρει σημείο αναφοράς στον εκ Γουαδελούπης ορμώμενο, διεθνή με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας και πρώην παίκτη της Καν, της Λιλ, της Μπαστιά και της Βαλενσιέν, Λένι Νανγκίς.

ΛΑΜΙΑ

Με φόρα από την Αργεντινή και την… Τρίπολη!

Δεν ενηλικιώθηκε ακόμη ως ομάδα της ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά πέταξε από πάνω της την ετικέτα της Σταχτοπούτας και φιλοδοξεί να σταδιοδρομήσει ως νεαρά ενζενί!

Στην περυσινή παρθενική παρουσία της στη Super League η Λαμία έσωσε την παρτίδα τερματίζοντας στη 13η θέση (6-12-12) και το καλοκαίρι επιδόθηκε στο «ράβε-ξήλωνε»! Το αποτέλεσμα; Εφυγαν 14 παίκτες και αποκτήθηκαν άλλοι τόσοι, οπότε ο μπαρουτοκαπνισμένος στις επικίνδυνες αποστολές Μπάμπης Τεννές καλείται να δημιουργήσει μια ολοκαίνουργια ομάδα, στην οποία πάντως χρησιμοποιεί δοκιμασμένα υλικά.

Η ομάδα της Φθιώτιδας «ψώνισε» τέσσερις παίκτες από τον υποβιβασμένο Πλατανιά (Πλιάτσικας, Δημούτσος, Σκαρνταβέλι, Καρυπίδης), ωστόσο οι ειδήσεις προέκυψαν από Αργεντινή και… Τρίπολη μεριά!

Το λούσο της Λαμίας στη νέα σεζόν αναμένεται να αποτελέσουν δύο συμπατριώτες που επιστρέφουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο έχουν επιδώσει τα διαπιστευτήριά τους, αγωνιζόμενοι (όχι πάντως μαζί) στον Αστέρα. Ο 31χρονος επιθετικός Χερόνιμο Μπαράλες είναι σεσημασμένος για την εκτελεστική ικανότητά του την οποία φανέρωσε τη σεζόν 2014-15, κατά την οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Super League με 17 γκολ. Ο κατά τρία χρόνια νεαρότερος Φακούντο Μπερτόλιο είναι ένα κλασικό δεκάρι, που επίσης έπαιξε στην ομάδα της Τρίπολης τη σεζόν 2015-16, ως δανεικός από την Ντιναμό Κιέβου.