Αρκετός κόσμος αναρωτήθηκε την Τρίτη το βράδυ γιατί δεν υπάρχει VAR στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ – το έκανε βλέποντας την ευκολία με την οποία ο σέρβος διαιτητής κ. Μάζιτς έδωσε το πέναλτι με το οποίο η Μπενφίκα άνοιξε το σκορ στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Ο λόγος είναι απλός: για να χρησιμοποιηθεί σε μια διοργάνωση το VAR, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα γήπεδα – δεν γίνεται επιλεκτικά. Στο Ντα Λουζ υπήρχε, στο Μπόρισοφ όπου η τοπική Μπάτε έπαιζε με την PSV δεν ξέρουν τι είναι. Και επειδή σε κάθε διοργάνωση οι αγώνες πρέπει να διευθύνονται με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια μέσα, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις VAR μάλλον θα αργήσουμε να δούμε: αυτό λέει η λογική.

Ντα Λουζ

Ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρει τελικά να αποκλείσει την Μπενφίκα, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα του εφετινού καλοκαιριού, κι αυτό φαίνεται και από κάποιες σατανικές λεπτομέρειες. Στο Ντα Λουζ, την Τρίτη το βράδυ, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε το χειρότερο καλοκαιρινό της παιχνίδι. Οι Πορτογάλοι πολιόρκησαν την ελληνική ομάδα, έχασαν (ειδικά μέχρι το 70΄) ένα πλήθος από ευκαιρίες, έκαναν ήρωα τον τερματοφύλακα Πασχαλάκη, έδειξαν ομάδα ποιοτική και δεμένη, παρόλο που έπαιξαν χωρίς τους βασικούς κυνηγούς τους. Κι όμως, ο ΠΑΟΚ απέσπασε μια πολύτιμη ισοπαλία με 1-1, βρίσκοντας το γκολ της ισοφάρισης στο δεύτερο μόλις σουτ που έκανε στην εστία του Οδυσσέα Βλαχοδήμου – το μομέντουμ του Δικέφαλου είναι μαγικό. Ο δε Λουτσέσκου μοιάζει να έχει βρει το κοκαλάκι της νυχτερίδας, που κάθε προπονητής έχει ανάγκη. Η απόφασή του να αντικαταστήσει τον Λημνιό με τον Ουάρντα ήταν μάλλον άδικη για τον νεαρό έλληνα κυνηγό: αν κάποιος έπρεπε να βγει για να μπει ο Αιγύπτιος, αυτός ήταν ο Βραζιλιάνος Ζάμπα, που άφηνε και ακάλυπτο τον Βιεϊρίνια. Ομως ο Ουάρντα σκόραρε και το σε ποιου τη θέση μπήκε δεν το θυμάται κανείς.

Οργή

Ο Ουάρντα είχε προηγούμενα γενικά με τους Πορτογάλους: πέρυσι οι εφημερίδες τους παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του. Ο Αιγύπτιος πέρυσι το καλοκαίρι είχε συμφωνήσει να αγωνιστεί στην πορτογαλική Φεϊρένσε. Εφυγε κακήν κακώς και οι εφημερίδες της χώρας έγραψαν πως αυτό συνέβη γιατί παρενόχλησε κάποιες συζύγους συμπαικτών (!) του, ξεσηκώνοντας την οργή τους. Ο Ουάρντα γύρισε στην Ελλάδα, δεν αποδέχθηκε ποτέ την κατηγορία, κατέληξε δανεικός στον Ατρόμητο, αλλά φέτος που επέστρεψε στην Πορτογαλία φρόντισε να θυμίσει σε όλους πόσο καλός παίκτης είναι. Τον είχαν αδικήσει οι πορτογαλικές εφημερίδες; Δύσκολο να το πεις. Κάποιους μήνες αργότερα, δύο τύποι τον κυνήγησαν ένα βράδυ στο Περιστέρι με άγριες διαθέσεις. Τότε είχε ειπωθεί πως ο Αιγύπτιος ήταν στόχος χούλιγκανς του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ. Το θέμα σκεπάστηκε, αλλά στην Αστυνομία πιστεύουν πως ο λόγος και εκείνης της επίθεσης ήταν μια παντρεμένη. Οχι γυναίκα συμπαίκτη του βέβαια – και πάλι καλά.

Ζημιά

Φαίνεται ότι ο Αιγύπτιος έχει αυτή την κακή συνήθεια. Στις εποχές του κινήματος #ΜeToo θα μπορούσε να βρει και τον μπελά του. Για την ώρα βρήκε τον μπελά της πάντως από τον Ουάρντα η ίδια η Μπενφίκα, που έχει ξοδέψει φέτος το καλοκαίρι πάνω από 60 εκατ. ευρώ για μεταγραφές και αν αποκλειστεί θα πάθει ζημιά τεράστια. Οι παίκτες της δεν θέλουν να το πιστεύουν: ο Πίτσι είπε πως αν η ομάδα του αγωνιστεί εξίσου καλά στην Τούμπα θα προκριθεί και ο Βλαχοδήμος ζήτησε να μείνουν όλοι ψύχραιμοι γιατί «ο ΠΑΟΚ σκόραρε τη μία και μοναδική φορά που πλησίασε την αντίπαλη περιοχή». Αν πραγματικά το νομίζουν αυτό, οι εκπλήξεις που θα συναντήσουν στην Τούμπα θα είναι οδυνηρές. Οι Πορτογάλοι γράφουν ότι ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός, ξεχνώντας πως η Μπενφίκα άνοιξε το σκορ με ένα πέναλτι συζητήσιμο. Αυτό θα έπρεπε να τους προβληματίζει για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αγγλοι

Οι καλοκαιρινοί προκριματικοί θέλουν και τύχη, κι αυτό το ξέρουν και στον Ολυμπιακό που απόψε αντιμετωπίζει την Μπέρνλι: για να βρουν στο Καραϊσκάκη οι Ερυθρόλευκοι μια νίκη (και μάλιστα με σκορ ασφαλείας), χρειάζεται και να παίξουν όσο καλύτερα μπορούν, αλλά και να μην κοιμηθεί ο Θεός. Η Μπέρνλι, που έχει μπάτζετ 140 εκατ. ευρώ για να σταθεί αξιοπρεπώς στην Πρέμιερ Λιγκ, δεν είναι φόβητρο, αλλά είναι αγγλική ομάδα, και με τις αγγλικές ομάδες ο Ολυμπιακός έχει καταστροφική παράδοση. Δεν είναι οι αποκλεισμοί του το μόνο πρόβλημα: είναι και τα απίθανα που τους συνοδεύουν. Κάποτε βρήκε στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ τη Νιούκασλ. Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός δέχτηκε γκολ στην πρώτη κατεβασιά που οι Αγγλοι επιχείρησαν κι έμεινε με δέκα παίκτες – ύστερα από λίγο και με εννέα. Λίγα χρόνια αργότερα έπαιξε στο Λίβερπουλ και για να προκριθεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Περνούσε με τρία αποτελέσματα: με νίκη, με ισοπαλία και με ήττα με ένα γκολ διαφορά – τελικώς αποκλείστηκε. Από σατανική σύμπτωση του συνέβη ακριβώς το ίδιο και με αντίπαλο την Αρσεναλ προ τριετίας, αυτή τη φορά στο Καραϊσκάκη. Πάλι προκρινόταν ακόμα και με ήττα με ένα γκολ, πάλι αποκλείστηκε. Με την Μπέρνλι δεν παίζει απλώς για να προκριθεί, αλλά για να σπάσει μια κατάρα δεκαετιών.

Προσθήκες

Αντίθετα με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ που στηρίζονται κυρίως στους περσινούς τους παίκτες, ο Ολυμπιακός φέτος ξεκίνησε από την αρχή, κι αυτό δυσκολεύει λίγο τα πράγματα. Στην ομάδα που απέκλεισε τη Λουκέρνη πανεύκολα, θα προστεθούν και ο Νάτχο και ο Γκιγέρμε και ο Χασάν: δεν είναι παίκτες που χρυσοπληρώθηκαν για να ομορφύνουν τον πάγκο. Οι προσθήκες των τριών που αποκτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και του Μεριά που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει σε κάποιο ματς βασικός, θα αλλάξουν τον Ολυμπιακό αρκετά, όμως το θέμα δεν είναι η μελλοντική του απόδοση: η ερώτηση είναι τι μπορεί να κάνει απόψε. Η Μπέρνλι αμύνεται μαζικά, είναι καλή στις αντεπιθέσεις, απολαμβάνει τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γιατί αυτή είναι κάτι σπάνιο και δεν έχει άγχος. Στόχος της δεν είναι η διάκριση στο Γιουρόπα Λιγκ αλλά μια άνετη παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ – πράγμα που μπορεί να είναι και δυσκολότερο.

Λάζαρος

Ο Ολυμπιακός θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να τα καταφέρει, αν είχε δύο ακόμα παίκτες σαν τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που απολαμβάνει το ξεκίνημά του στην ομάδα της καρδιάς του. Με τέσσερα γκολ στα δύο πρώτα ματς ο Λάζαρος θυμίζει ότι το να είσαι οπαδός της ομάδας στην οποία αγωνίζεσαι σου δίνει φτερά. Το υπογραμμίζω γιατί μέχρι πρόσφατα, στο παρανοϊκό ελληνικό ποδόσφαιρο των καιρών μας, είχαμε φτάσει να πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να είναι και πρόβλημα…