«Οχι στον Πούτιν, όχι στον φόβο, η Ευρώπη είναι η μητέρα μας» φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Διαμαρτύρονταν για την επικράτηση ενός ανεξάρτητου ακροδεξιού, του 62χρονου Καλίν Τζορτζέσκου, που συγκέντρωνε προεκλογικά στις δημοσκοπήσεις μονοψήφια ποσοστά, στον πρώτο προεδρικό γύρο.
Αναλυτές έχουν εκφράσει την πεποίθηση πως η αιφνιδιαστική νίκη του Τζορτζέσκου υποδεικνύει ξένη παρέμβαση στις εκλογές. Δύο υποψήφιοι που αποκλείστηκαν προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι ο Τζορτζέσκου δεν δήλωσε πηγές χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας κάλεσε την Κομισιόν να διερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε το TikTok, λόγω «υποψιών χειραγώγησης της κοινής γνώμης», όπως είπε.
Και το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας της Ρουμανίας ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους για τη χώρα και την εκλογική της διαδικασία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οσο για τον ίδιο τον Τζορτζέσκου, αυτός προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη υποστηρίζοντας, μέσω Facebook, πως «δεν θέλω να βγούμε από το ΝΑΤΟ, δεν θέλω να βγούμε από την ΕΕ».
Θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως αν νικήσει στις 8 Δεκεμβρίου την κεντρώα Ελένα Λασκόνι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει (ακόμα έναν) λόγο να πανηγυρίσει. Γιατί οι φίλοι του στην Ευρώπη αυξάνονται και πληθύνονται.
Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε πως δέχθηκε «με χαρά» την επίσημη πρόσκληση του Πούτιν να παραστεί στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι στις 9 Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθεί «η μεγαλύτερη γιορτή στην ιστορία» της Ρωσίας.
Παρών θα είναι επίσης μετά βεβαιότητας ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς («αν δεν έρθει η συντέλεια του κόσμου – δεν είμαι βέβαιος αλλά το ελπίζω –, θα είναι μεγάλη μου τιμή» είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα), και σχεδόν μετά βεβαιότητας ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. Ορμπαν και Φίτσο συμπαρατάσσονται άλλωστε πλήρως με την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα.
Στον αντίποδα, οι ηγέτες της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και των σκανδιναβικών χωρών που συναντήθηκαν χθες στη Σουηδία δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες τη στήριξη προς την Ουκρανία και να επενδύσουν στη διάθεση περισσότερων πυρομαχικών.
«Αν η Ευρώπη είναι ενωμένη, τότε η Ρωσία είναι μπροστά της ένας τεχνολογικός, χρηματοπιστωτικός και οικονομικός νάνος» θύμισε το προφανές ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ. «Αν όμως η Ευρώπη είναι διχασμένη, τότε η Ρωσία αποτελεί απειλή για κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά».