Οι συνεντεύξεις για δουλειά μπορεί να μοιάζουν με ένα παιχνίδι, όπου κάθε λέξη μετράει και μια λάθος απάντηση μπορεί να κάνει την διαφορά.

Για να τα καταφέρετε σε μια συνέντευξη, πρέπει να μάθετε πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, λέει ο εμπειρογνώμονας καριέρας του LinkedIn, Andrew McCaskill.

Η Νο1 φράση…

«Οι συνεντεύξεις είναι μια τέχνη της παράστασης και για να αποδώσετε καλά, πρέπει να κάνετε πρόβες», λέει στο CNBC Make It.

«Οι καλύτεροι συνεντευξιαζόμενοι είναι οι άνθρωποι που έχουν κάνει πρόβα τα σημεία της συζήτησής τους με έναν μέντορα, έναν φίλο ή ακόμη και έναν παλιό συνάδελφο, επειδή αυτό σας βοηθά να νιώθετε αυτοπεποίθηση και άνεση να μιλάτε για τον εαυτό σας».

Μπορεί όλες οι θέσεις εργασίας να απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες, αλλά υπάρχουν μερικές στρατηγικές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν, ανεξάρτητα από τη θέση για την οποία παίρνετε συνέντευξη.

Το πιο έξυπνο «κλείσιμο της συνέντευξης» σε μια συνέντευξη για δουλειά

Εδώ είναι η πιο έξυπνη δήλωση που μπορείτε να κάνετε στο τέλος οποιασδήποτε συνέντευξης για δουλειά, σύμφωνα με τον McCaskill:

«Θέλω να υπογραμμίσω πόσο πολύ θέλω αυτή τη δουλειά. Πιστεύω ότι οι δεξιότητες και οι εμπειρίες μου είναι ιδανικές γι’ αυτήν και ότι θα μπορούσα να έχω ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στην ομάδα. Να γιατί…».

Τι θα καταφέρεις

Μπορεί να φαίνεται προωθητικό, αλλά ο McCaskill λέει ότι το κλείσιμο μιας συνέντευξης με αυτόν τον τρόπο χτυπά δύο σημαντικές ιδιότητες που αναζητούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων:

  • Ενθουσιασμό: Αν φαίνεστε ουδέτεροι ή απαθείς για μια θέση εργασίας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κάνετε μόνιμη εντύπωση στον υπεύθυνο πρόσληψης. Για να τους δείξετε ότι είστε ο καταλληλότερος για τον ρόλο, πρέπει να εκφράσετε εκ των προτέρων ότι είστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία.
  • Αυτοπεποίθηση: Θέλετε επίσης να εκφράσετε με σαφήνεια τα δυνατά σας σημεία και την αξία που θα προσφέρετε στην ομάδα. Ο McCaskill συνιστά να κρατήσετε την εξήγησή σας σύντομη και να επικεντρωθείτε σε δύο ή τρεις δεξιότητες που περιγράφονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας, τις οποίες διαθέτετε και θα χρησιμοποιήσετε για να προωθήσετε ή να υποστηρίξετε τους στόχους του οργανισμού.

«Σκεφτείτε το ως την τελική σας ομιλία», λέει ο McCaskill. «Δεν θέλετε να αφήσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης να μαντέψει σχετικά με το ενδιαφέρον σας για τον ρόλο ή αν έχετε αυτό που χρειάζεται για να πετύχετε εκεί».