Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε σήμερα (20/4) ότι οι προσπάθειες για την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για την αποκατάσταση μιας παρατεταμένης αδικίας, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ έκανε τα σχόλια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Παπούα Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Κίνηση για τη διόρθωση μιας παρατεταμένης ιστορικής αδικίας»

Οι ΗΠΑ την Πέμπτη (18/4) εμπόδισαν ουσιαστικά τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ασκώντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αρνηθούν στους Παλαιστίνιους την πλήρη ένταξη στο παγκόσμιο όργανο.

Η θέση της Ουάσινγκτον είναι ότι η ανάδυση ενός παλαιστινιακού κράτους έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για όλες τις πτυχές μιας ειρηνευτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή.

«Η άμεση ένταση της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για τη διόρθωση μιας παρατεταμένης ιστορικής αδικίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Xinhua.

Σημειώνεται ότι τo σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στο ΣΑ από την Αλγερία και «συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ» έλαβε 12 ψήφους, 2 κράτη-μέλη απείχαν και ένα ψήφισε κατά, όμως αυτή η τελευταία ψήφος ήταν η καθοριστική.

Το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ είναι «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο», έκρινε η Παλαιστινιακή Αρχή.