Μια 7χρονη από κοινότητα Βεδουίνων στα νότια υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι όταν θραύσματα από αναχαιτισμένο βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν απευθείας στο σπίτι της. Η 7χρονη, ήταν το μοναδικό άτομο στο Ισραήλ που υπέστη σοβαρό τραυματισμό κατά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, όπου παρέμεινε σε απειλητική για τη ζωή της κατάσταση την επόμενη ημέρα στο Ιατρικό Κέντρο Soroka της Beersheba.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το νοσοκομείο, το ανώνυμο κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και τώρα βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας της παιδιατρικής. Το κορίτσι τραυματίστηκε όταν θραύσματα από αναχαιτισμένο βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν απευθείας στο σπίτι της οικογένειάς της σε μια πόλη Βεδουίνων κοντά στο Arad στην περιοχή της νότιας Νεγκέβ (σ.σ. Έρημος με στρατιωτικές εγκαταστάσεις).

«Έπεσε πάνω μας μέσα στο σπίτι γύρω στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόταν μέσα στο σπίτι και τη μεταφέραμε αμέσως στο νοσοκομείο Soroka», δήλωσε ο πατέρας του κοριτσιού Mohammed. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης Magen David Adom ανέφεραν ότι συναντήθηκαν με ένα αυτοκίνητο που μετέφερε το παιδί, το μετέφεραν σε ασθενοφόρο και άρχισαν να το περιθάλπουν καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο.

Θραύσματα πυραύλων που αναχαιτίστηκαν έπεσαν στο σπίτι της οικογένειας με αποτέλεσμα 8 άτομα να τραυματιστούν, με την 7χρονη να φέρει τα σοβαρότερα τραύματα.

Κρίσεις πανικού και τραυματισμοί ατόμων που έψαχναν καταφύγιο

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Soroka δήλωσε ότι άλλοι οκτώ άνθρωποι είχαν μεταφερθεί με ελαφρά τραύματα, μερικοί από τους οποίους, όπως το κορίτσι, είχαν χτυπηθεί από θραύσματα. Άλλοι τραυματίστηκαν ενώ έτρεχαν σε προστατευμένες περιοχές και τρεις υπέφεραν από οξύ άγχος. Το νοσοκομείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαίωσε ότι ορισμένα από τα οκτώ άτομα τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά η 7χρονη. Το Ιράν ανέφερε πως η επίθεση ήταν προειδοποιητική.

Το Magen David Adom δήλωσε ότι γιατροί και νοσηλευτές του είχαν αποσταλεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και είχαν φροντίσει 31 θύματα σε καλή κατάσταση, τα οποία υπέφεραν από συμπτώματα άγχους ή τραυματισμούς που προκλήθηκαν κατά την αναζήτηση καταφυγίου. Τα μη αναγνωρισμένα χωριά των Βεδουίνων της Νεγκέβ δεν διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό καταφύγια για ρουκέτες.

Από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, οι αρχές προσπάθησαν να μετεγκαταστήσουν τους σε μεγάλο βαθμό κτηνοτρόφους Βεδουίνους ισραηλινούς πολίτες του σε επτά αναγνωρισμένες πόλεις σε μια προσπάθεια αστικοποίησής τους. Όμως πολλοί Βεδουίνοι επιμένουν στο δικαίωμά τους να συνεχίσουν τον ημινομαδικό τρόπο ζωής των προγόνων τους και περίπου 120.000 – από έναν συνολικό πληθυσμό Βεδουίνων στη Νεγκέβ που ανέρχεται σε 300.000 – ζουν σε δεκάδες μη αναγνωρισμένα χωριά διάσπαρτα στην περιοχή της ερήμου.