Ακόμα ένας εκτελεστής της εγκληματικής οργάνωσης Γκαμπίνο, της ιταλοαμερικανικής μαφιόζικης φαμίλιας που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στη Νέα Υόρκη τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ετοιμάζεται να αφεθεί ελεύθερος.

Όπως αναφέρει η New Tork Post, ο αρχιεκτελεστής της οικογένειας Γκαμπίνο, Τζόζεφ (Τζόι) Τέστα θα αφεθεί σύντομα ελεύθερος μετά από 35 χρόνια στη φυλακή, παρά την ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του σε 11 δολοφονίες.

Η αποφυλάκιση του 69χρονου Τέστα έρχεται να προστεθεί σε αυτή του 68χρονου Άντονι Σέντερ που έγινε γνωστή λίγους μήνες νωρίτερα.

Οι Τέστα και Σέντερ ήταν μέλη μιας μαφιόζικης συμμορίας που δρούσε υπό τις οδηγίες του Ρόι ΝτεΜέο, ενός ανθρώπου του Γκαμπίνο. Η συμμορία είχε έδρα στο Gemini Lounge στη διεύθυνση 4021 Flatlands Avenue στο Flatlands του Μπρούκλιν, το οποίο χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο για κλοπές αυτοκινήτων, διακίνηση ναρκωτικών και άλλα εγκλήματα και ένα μέρος στο οποίο διαπράχθηκαν πολλές από τις δολοφονίες τους κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980.

Τόσο ο Τέστα όσο και Σέντερ αποφυλακίστηκαν με αναστολή αφού εξέτισαν ένα μέρος των ποινών ισόβιας κάθειρξης συν 20 έτη που τους επιβλήθηκαν το 1989 για συμμετοχή σε τουλάχιστον 11 δολοφονίες.

«Ο Τζόι αντιμετώπιζε σοβαρά ιατρικά προβλήματα εδώ και χρόνια και τα πήγε καλά στη φυλακή», δήλωσε στη New York Post η δικηγόρος του Τέστα, Λίντα Σέφιλντ.

«Αυτά είναι πράγματα που παίζουν ρόλο στον καθορισμό της ημερομηνίας αποφυλάκισης», προσέθεσε.

Οι «δίδυμοι Τζέμινι»

Οι ομοσπονδιακές και δικαστικές Αρχές αποδίδουν τουλάχιστον 75 θανάτους και εξαφανίσεις στη συμμορία του ΝτεΜέο, ενώ ανεξάρτητοι ερευνητές ανεβάζουν τον φρικτό απολογισμό σε περισσότερους από 200.

Οι Τέστα και Σέντερ αχώριστοι και φιλαράκια από την παιδική τους ηλικία, περνούσαν τόσο πολύ χρόνο στο στέκι του αφεντικού τους, ώστε τους είχαν δώσει το ψευδώνυμο «Δίδυμοι Τζέμινι».

«Ήταν ένα συνηθισμένο μέρος για τους εργάτες», θυμήθηκε ένας πρώην θαμώνας του Gemini Lounge για το μπαρ. «Δεν ήξερες ότι κυκλοφορούσε ένας μανιακός δολοφόνος», συμπλήρωσε.

«Το Gemini Lounge όλοι ήξεραν ότι ήταν ένα σπίτι του τρόμου, αν πήγαινες εκεί μέσα, μπορεί να μην έβγαινες», θυμάται ο Κέρτις Σλίβα, ιδρυτής των Guardian Angels, ο οποίος μεγάλωσε παίζοντας stickball με τον Σέντερ στο Κανάρσι.

Οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του Τέστα το 1989 αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν γίνει στόχος παρασύρονταν σε ένα διαμέρισμα που είχε μετατραπεί σε «σφαγείο» δίπλα στο Gemini Lounge.

Η «μέθοδος Τζέμινι»

Ο ΝτεΜέο, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός χασάπης πριν ξεκινήσει την εγκληματική του καριέρα, χρησιμοποίησε την εκπαίδευσή του για να επινοήσει μια φρικτή διαδικασία δολοφονίας – που αργότερα ονομάστηκε «μέθοδος Τζέμινι», την οποία ο Σέντερ, ο Τέστα και οι άλλοι ακολούθησαν με ευχαρίστηση.

Ο Ντόμινικ Μαντιγίλιο, πρώην μέλος της συμμορίας, κατέθεσε στη δίκη του Σέντερ και του Τέστα ότι όσοι προορίζονταν για θάνατο, πρώτα παρασύρονταν σε ένα διαμέρισμα δίπλα στο Gemini Lounge, το οποίο είχε νοικιάσει ο μαφιόζος Τζόζεφ Γκουγκλιέλμο που είχε το παρατσούκλι «Ντράκουλα».

«Όταν το [θύμα] έμπαινε μέσα, κάποιος τον πυροβολούσε στο κεφάλι με σιγαστήρα», είπε ο Μαντιγίλιο στο δικαστήριο. «Κάποιος θα τύλιγε μια πετσέτα γύρω του και κάποιος θα τον μαχαίρωνε στην καρδιά για να σταματήσει το αίμα να ρέει».

Τα μέλη της συμμορίας έβαζαν το θύμα τους σε μία μπανιέρα για να αφήσουν το αίμα του να στραγγίξει, και στη συνέχεια «τον τεμάχιζαν και τον πακετάριζαν», κατέθεσε ο Μαντιγίλιο. Τα μέρη του σώματος χωρίς αίμα τοποθετούνταν σε χαρτόκουτα και μεταφέρονταν στη χωματερή της λεωφόρου Φάουντεν του Μπρούκλιν – τώρα Shirley Chisholm State Park στο Κανάρσι-, θάβονταν κάτω από σωρούς σκουπιδιών και χάνονταν για πάντα.

Τα μέλη της μαφιόζικης ομάδας συχνά ντυμένα μόνο με τα εσώρουχά τους, για να μην λερώσουν τα ρούχα τους, έσερναν το πτώμα στο ντους και το άφηναν να αιμορραγεί, όπως ένα γουρούνι στο σφαγείο.

Πολλοί από τους στόχους-θύματα της συμμορίας δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Φρικτές και απάνθρωπες δολοφονίες»

Οι δολοφονίες ήταν «τόσο φρικτές και απάνθρωπες όσο και απίστευτες», δήλωσε ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Βίνσεντ Μπρόντερικ κατά την καταδίκη του Τέστα το 1989, ώστε «η μόνη λογική πορεία» ήταν να τον στείλει σε ισόβια φυλακή.

Επειδή όμως τα εγκλήματά του διαπράχθηκαν πριν από το 1987, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι νέες ομοσπονδιακές οδηγίες για την επιβολή ποινών, ο Τέστα είχε δικαίωμα αναστολής αφού εξέτισε μόλις 10 χρόνια από τη συνολική ποινή του, σύμφωνα με την Επιτροπή Αναστολών των ΗΠΑ.

Τα «χρυσά» χρόνια της συμμορίας

Η ακμή της συμμορίας ΝτεΜέο ήταν από το 1975 έως το 1983, κατά την τελευταία δεκαετία δηλαδή των «χρυσών χρόνων» της μαφίας της Νέας Υόρκης, ανέφερε ο ιστορικός Σέλβιν Ράαμπ.

«Οι οικογένειες της Νέας Υόρκης διοικούσαν τη χώρα, διοικούσαν τη μαφία στις ΗΠΑ», προσέθεσε ο Ράαμπ, συγγραφέας του χρονογραφήματος της μαφίας «Five Families».

«Οι Gambinos και οι Genovese ήταν οι δύο μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικογένειες», εξήγησε ο Ράαμπ. Η οικογένεια Γκαμπίνο, με επικεφαλής τον Καστελάνο, είχε περίπου 100 επίσημα μέλη ή «made men», όπως ο ΝτεΜέο.

Αλλά «κάθε made man είχε πιθανώς 10 άτομα που δούλευαν γι’ αυτόν», ανέφερε ακόμα ο Ράαμπ, «συνεργάτες» όπως ο Σέντερ και ο Τέστα. Η διευρυμένη δομή επέτρεψε στον Καστελάνο να απορρίπτει και να αρνείται τις αιματοβαμμένες δραστηριότητες των συνεργατών της οικογένειας, ακόμη και όταν έπαιρνε 20.000 δολάρια την εβδομάδα σε μετρητά από το κερδοφόρο κύκλωμα κλοπών πολυτελών αυτοκινήτων που διοικούσε ο ΝτεΜέο και η παρέα το.

Το τέλος

Τον Ιανουάριο του 1983, λίγο αφότου ο ΝτεΜέο έλαβε κλήση από το δικαστήριο για να καταθέσει σε ομοσπονδιακή υπόθεση εκβιασμού, το διαμελισμένο από σφαίρες πτώμα του βρέθηκε παγωμένο στο πορτμπαγκάζ της Cadillac του – όπως έμαθαν αργότερα οι ερευνητές από μέλη της δικής του συμμορίας. Ο θάνατος του ΝτεΜέο όμως δεν σταμάτησε την υπόθεση.

Τον Μάρτιο του 1984, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Καστελάνο, μαζί με τον Σέντερ και άλλους, για μια σειρά από εκβιασμούς, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών και δολοφονιών.

Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, καθώς η δίκη τραβούσε σε μάκρος, ο ίδιος ο Καστελάνο δολοφονήθηκε σε ένα περιβόητο χτύπημα στο πεζοδρόμιο έξω από το Sparks Steak House στο κέντρο του Μανχάταν, με εντολή του ανθρώπου που θα τον διαδεχόταν ως αφεντικό της οικογένειας Γκαμπίνο, τον Τζον Γκότι Τζούνιορ.

Έρχονται νέες αποκαλύψεις;

Ο ανιψιός και βαφτισιμιός του Τέστα, ο Τόνι, 44 ετών, δήλωσε ότι η οικογένεια είναι ενθουσιασμένη που βλέπει τον πρώην μαφιόζο να αφήνεται ελεύθερος.

O Τέστα, εργολάβος ακινήτων στο Κόμακ του Λονγκ Άιλαντ, ανέφερε πως «ο θείος Τζόι εξέτισε την ποινή του, δεν παραπονέθηκε ποτέ. Και η επιτροπή αναστολών είδε ότι έδειξε τη μεταμέλειά του».

Παρόλο που ο Σέντερ, ο οποίος αναμένεται να αποφυλακιστεί τον Ιούνιο, ζει ήδη σε κέντρο επανένταξης στη Νέα Υόρκη, ο Τέστα θα μείνει πιθανότατα με τη σύζυγό του Τζοάν, 71 ετών, στη Νεβάδα, ανέφερε ακόμα η Σέφιλντ.

Το ζευγάρι έχει δύο ενήλικες κόρες και δύο εγγόνια. «Δεν είναι αρκετά καλά για να πάει σε κέντρο επανένταξης. Θα πάει στο σπίτι του», δήλωσε ακόμα η δικηγόρος.

Πάντως, οι ντόπιοι υποψιάζονται ότι η διπλή απελευθέρωση σηματοδοτεί νέες αποκαλύψεις. «Κυκλοφορεί μια φήμη ότι όταν αυτοί οι τύποι αποφυλακιστούν, θα τα ξεράσουν όλα», δήλωσε ο πρώην θαμώνας του Gemini Lounge. «Ξέρουν πού είναι θαμμένα πολλά πτώματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους αφήσουν ελεύθερους, εκτός αν συνεργάστηκαν με κάποιον».