«Καλύτερα να τον έχω μέσα στη «σκηνή» και να κατουράει έξω,  παρά να είναι εκτός και να κατουράει μέσα στη σκηνή μου» είχε πει κάποτε ο Αμερικανός πρόεδρος Λύντον Τζόνσον για τον διευθυντή του FBI Έντγκαρ Χούβερ.

Η χρήση του αμερικανικού αυτού ρητού από εκείνον τον Αμερικανό πρόεδρο φανερώνει το όσο έτρεμαν τον Χούβερ, και οι 7 Αμερικανοί πρόεδροι που πέρασαν στα 48 χρόνια της θητείας του στην ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών που ουσιαστικά έστησε εκείνος τη δεκαετία του 1920.

Στην έρευνά του ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας του «The Secrets of the FBI» Ρόναλντ Κέσλερ αναφέρει ότι ο Χούβερ άφησε τους προέδρους να καταλάβουν ότι είχαν λερωμένη τη φωλιά τος και εκείνος το γνώριζε.

Για παράδειγμα, στις 22 Μαρτίου 1962, καθώς ο Χούβερ γευμάτιζε με τον Πρόεδρο Κένεντι, του είπε ότι μέσα από κοριούς και υποκλοπές το FBI είχε μάθει ότι ο Τζακ Κένεντι είχε σχέση με την Τζούντιθ Κάμπελ Έξνερ, μια 25χρονη διαζευγμένη.

Ο Χούβερ ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι η Έξνερ είχε επίσης σχέση με το αφεντικό της μαφίας του Σικάγο, Σαμ Τζιανκάνα.

Επειδή ο Χούβερ ήξερε τέτοια διαμαντάκια, κανείς Αμερικανός πρόεδρος δεν θα τον κουνούσε από τη θέση του, όπως αναφέρει ο Ronald Kessler.

Ένα τέτοιο στοιχείο που δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ στο παρελθόν, όπως αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ήταν ένα τέλεξ που στάλθηκε στα κεντρικά γραφεία από επικεφαλής του γραφείου του FBI Γουίλιαμ Σάιμον στο Λος Άντζελες, αμέσως μετά τον θάνατο της Μέριλιν Μονρό στις 5 Αυγούστου 1962 στο σπίτι της στο Brentwood, στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον υπ’ αριθμόν 3 ισχυρότερο άνθρωπο του FBI Ντέκι Ντελόουτς, που είδε το τέλεξ, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Ρόμπερτ Κένεντι και αδελφός του προέδρου είχε δανειστεί το προσωπικό αυτοκίνητο του Σάιμον για να δει τη Μονρόε λίγο πριν τον θάνατό της.

Επιβεβαιώνοντας αυτό, ο γιος του Σάιμον, Γκρεγκ, λέει: «Ο πατέρας μου είπε ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι θα δανειζόταν το λευκό του κάμπριο Lincoln. Γι’ αυτό δεν το είχαμε πολλά Σαββατοκύριακα». Η κόρη του Σάιμον, Στέφανι Μπράνον, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο πατέρας της δάνεισε το αυτοκίνητό του στον Κένεντι και θυμήθηκε ότι κάποτε ο γενικός εισαγγελέας άφησε τα γυαλιά ηλίου του Ray-Ban στο ντουλαπάκι.

«Ενώ υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι ο Χούβερ χρησιμοποίησε τις πληροφορίες στα αρχεία του για εκβιασμό, συνήθως δεν χρειαζόταν. Απλώς η αντίληψη ότι είχε τέτοιες πληροφορίες ήταν αρκετή για να κρατήσει τους πολιτικούς υπό τον έλεγχό του» λέει ο Κέσλερ.

Η απάντηση

Αναρωτιέται κανείς, λοιπόν, εφόσον ο Χούβερ είχε τη δυνατότητα να ελέγχει γερουσιαστές και προέδρους, γιατί δεν χρησιμοποίησε τους ανεξάντλητους πόρους και τις ικανότητές του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα;

Αν και στο τέλος ο Χούβερ αναγκάστηκε να βάλει στο στόχαστρο και τη Μαφία, ωστόσο ο λόγος που δεν τη κυνήγησε στη καριέρα του είναι ακριβώς ο ίδιος που συνέλλεγε βρώμικα μυστικά για τους πολιτικούς.

«Πάνω από όλα, ο Χούβερ ήθελε να κρατήσει τη δουλειά του. Πολλά μέλη του Κογκρέσου -για να μην αναφέρουμε ισχυρούς τοπικούς πολιτικούς- είχαν δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και μπορεί να προσπαθούσαν να τον ανατρέψουν αν καταδίωκε τη Μαφία» λέει ο Κέσλερ.

«Η Μαφία ήταν τόσο ισχυρή όσο ο πρόεδρος. Επιπλέον, ως τελειομανής, ο Χούβερ δεν ήθελε να ρισκάρει να χάσει μια υπόθεση εναντίον μιας ισχυρής φιγούρας» αναφέρει ο δημοσιογράφος. «Για τους ίδιους λόγους, για λόγους δίωξης, ο Χούβερ δεν θα ερευνούσε διεφθαρμένους πολιτικούς».

«Ως διευθυντής του FBI, ο Χούβερ είχε την υποχρέωση να κυνηγά τόσο πρόσωπα της Μαφίας όσο και διεφθαρμένους πολιτικούς. Ωστόσο, έως ότου πιέστηκε να ερευνήσει το οργανωμένο έγκλημα, αυτοί οι δύο στόχοι ήταν ιεροί» καταλήγει ο Κέσλερ.