Την ομοφοβική επίθεση από είκοσι νεαρούς σε δύο τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος, επισημαίνοντας την ανάγκη να «υψωθεί τείχος απέναντι στον φασισμό».

Η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «το μίσος οδηγεί στον εκφασισμό. Οι εικόνες από τη Θεσσαλονικη σοκάρουν: ένας όχλος επιτέθηκε σε δυο τρανς άτομα και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η τρανσφοβία και το μίσος για ότι θεωρείται «διαφορετικό» οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής».

Στη συνέχεια προσθέτει πως «τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό».

Η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου υπογραμμίζει πως «δεκάδες νέοι άνθρωποι , ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα».

Παράλληλα προσθέτει -μεταξύ άλλων- πως «πολύ σοβαρά τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α.Τ  και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και παρόλα αυτά, στο πογκρόμ βίας, τα άτομα αυτά έδρασαν ανενόχλητα».

Στην καταδίκη της επίθεσης προχώρησε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας», ενώ επισήμανε πως στην «πολύχρωμη συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές».

Δείτε βίντεο από την ομοφοβική επίθεση:

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία τονίζει ότι «η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες, οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και 9 ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά».

Κατά τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, «οι προαναφερόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά και έρριψαν μπουκάλια σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ άγνωστοι δράστες έπτυσαν και χτύπησαν ένα εξ’ αυτών. Οι αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος τα απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές».