Στις φετινές υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία, οι πέντε βασίζονται σε βιβλία, τρία μυθιστορήματα και δύο ιστορικά μη μυθοπλαστικά έργα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρά ταύτα υποψήφιες για το χρυσό αγαλματίδιο είναι ταινίες που έχουν προέλθει από πραγματικές ιστορίες.

Oppenheimer

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν θεωρείται από τις καλύτερες της τελευταίας χρονιάς έχει βάλει ήδη πλώρη για τα Όσκαρ με 13 υποψηφιότητες, ενώ ήδη δεν έχει αποσπάσει και λίγα περνώντας από διεθνή φεστιβάλ.

Το Oppenheimer βασίζεται στη ζωή του κβαντικού φυσικού και πατέρα της ατομικής βόμβας του Ρόμπερτ Οπνεχάιμερ, με τον Κίλιαν Μέρφι στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ήταν ο εμβληματικός φυσικός που ηγήθηκε του περιβόητου «Manhattan Project», του προγράμματος που ανέπτυξε την πρώτη ατομική βόμβα και άλλαξε μια για πάντα την ιστορία και την ανθρωπότητα.

Ο Οπενχάιμερ διαγνώστηκε με καρκίνο του λαιμού και πέθανε το 1967 σε ηλικία 62 ετών. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο νερό στην παραλία Gibney.

Killers of the Flower Moon

Η ταινία του Μαρτιν Σκορτσέζε «Killers of the Flower Moon» (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού) αφηγείται μία από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες εγκλήματος και μυστηρίου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια προσαρμογή του ομώνυμου βιβλίου του Ντέιβιντ Γκραν (2017). Η ταινία γυρίστηκε στη γη των Osage, χρησιμοποιώντας ηθοποιούς, τεχνικούς και συμβούλους απόγονους της φυλής.

Υποψήφια για 10 υποψηφιότητες

Στο επίκεντρο του Killers of the Flower Moon, τόσο στο βιβλίο, όσο και στην ταινία, είναι η Μόλι (την οποία υποδύεται η Λίλι Γκλάντστοουν), μία σεμνή, πλούσια Osage, της οποίας η οικογένεια ήταν στόχος, καθώς μία από τις αδελφές της είχε πυροβοληθεί, το σπίτι μίας άλλης πυρπολήθηκε, ενώ η μητέρα τους πιθανότατα δηλητηριάστηκε.

Αργότερα, η Μόλι αρρώστησε βαριά. Όπως ακριβώς το βιβλίο, έτσι και η ταινία αποτυπώνει τόσο την έντονη προσωπική ιστορία της Μόλι όσο και την πολιτισμική προκατάληψη που ευνοούσε τα εγκλήματα.

Maestro

Η ταινία έχει συγκεντρώσει 7 Υποψηφιότητες: Πρωτότυπο Σενάριο, Ήχος, Φωτογραφία, Α’ Ανδρικός (Μπράντλεϊ Κούπερ), Α’ γυναικείος (Κάρεϊ Μάλιγκαν), Ταινία, Κομμώσεις & Μακιγιάζ

Το Maestro βασίζεται στη ζωή του συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν. Η ταινία, με πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη τον Μπράντλεϊ Κούπερ εστιάζει στην περίπλοκη σχέση του Μπερνστάιν με τους έρωτες της ζωής του δηλαδή τη μουσική, τη σύζυγό του Φελίσια Μοντεαλέγκρε, αλλά και τις εξωσυζυγικές σχέσεις του με άντρες.

Past Lives

2 Υποψηφιότητες: Ταινία, Πρωτότυπο σενάριο

Το «Past Lives» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σελίν Σονγκ και μια βαθιά προσωπική ιστορία, για την αγάπη, τη μοίρα και όλα όσα καθορίζουν την προσωπικότητα και την πορεία ενός ανθρώπου. Η κορεάτικης καταγωγής Σελίν Σονγκ σκηνοθετεί μια ταινία με αυτοβιογραφικές αναφορές.

Nyad

2 Υποψηφιότητες: Α’ Γυναικείος (Ανέτ Μπένινγκ), Β’ Γυναικείος (Τζόντι Φόστερ)

Έχοντας παρατήσει την καριέρα της για περίπου 30 χρόνια, η Νταϊάν Νάιαντ παίρνει την απόφαση όχι απλά να επιστρέψει στον αθλητισμό, αλλά να κάνει το όνειρο που είχε στα 28 της πραγματικότητα: να κολυμπήσει από την Κούβα στις ακτές του Μαϊάμι.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία της κολυμβήτριας που δεν εγκατέλειψε το όνειρο της ακόμα και όταν πέρασε τα 60 χρόνια της.

Rustin

Υποψηφιότητα: Α’ Ανδρικός (Κόλμαν Ντομίνγκο)

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του ακτιβιστή Μπάγιαρντ Ράστιν ο οποίος βοήθησε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλους να οργανώσουν την Πορεία του 1963 στην Ουάσιγκτον.

Στο Rustin βλέπουμε την περίοδο της ζωής του κατά την οποία ήρθε αντιμέτωπος με τον ρατσισμό και την ομοφοβία προσπαθώντας να βοηθήσει στην αλλαγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βοηθώντας τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη διοργάνωση της θρυλικής Πορείας της Ουάσινγκτον το 1963.

Society of the Snow (Η κοινωνία του Χιονιού)

2 Υποψηφιότητες: Διεθνής Ταινία, Μακιγιάζ/Μαλλιά

Η ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη, Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα βασίζεται στη συγκλονιστική αληθινή ιστορία της αεροπορικής τραγωδίας των Άνδεων το 1972 που είχε ταράξει τον κόσμο.

Η συντριβή ενός αεροπλάνου που μεταφέρει μια ομάδα ράγκμπι, συντρίβεται σε παγετώνα στις Άνδεις.

Οι λίγοι επιβάτες που επιβιώνουν από τη συντριβή βρίσκονται σε ένα από τα πιο δύσκολα περιβάλλοντα του κόσμου για να επιβιώσουν και αναγκάζονται να προβούν σε κανιβαλισμό όσων δεν τα κατάφεραν.

Flamin’ Hot

Υποψηφιότητα: Τραγούδι

Η ταινία, που σκηνοθέτησε η Eva Longoria είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία του Ρίτσαρντ Μοντάνιεζ, που έφτασε να γίνει από θυρωρός, στέλεχος στη Frito-Lay. Είχε την ιδέα των πικάντικων σνακ για να προσελκύσει την αναπτυσσόμενη αγορά των Λατίνων.