Ολλανδικό εφετείο έκρινε χθες, ανατρέποντας σχετική πρωτόδικη απόφαση, ότι η κυβέρνηση οφείλει να διακόψει εντός των επόμενων επτά ημερών την αποστολή πάσης φύσης ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για τα «αόρατα» μαχητικά F-35 προς το Ισραήλ.

«Υπάρχει σαφής κίνδυνος τα αεροσκάφη F-35 να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ προκειμένου να διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις της ανθρωπιστικής νομοθεσίας στη Λωρίδα της Γάζας», σημειώνει το σκεπτικό, το οποίο μάλιστα εκδόθηκε ενόσω ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και είχε συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας, Τζέφρι Βαν Λέουβεν, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί με την παραπάνω ετυμηγορία. Προανήγγειλε, ωστόσο, ότι θα υπάρξει άμεσα προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, από το οποίο θα ζητηθεί να την ακυρώσει.

Στο μεταξύ, ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι τα προβλήματα του Νετανιάχου με την Ευρώπη πολλαπλασιάζονται όσο συνεχίζεται η επίθεση στη Γάζα, ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναθεωρήσει την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ και ειδικά την προμήθειά του με οπλικά συστήματα.

«Εάν θεωρείτε πως όντως σκοτώνονται υπερβολικά πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα ώστε να αποτραπεί ο θάνατος τόσο πολλών ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες.

Αλλοι δύο όμηροι ελεύθεροι

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες την απελευθέρωση δύο εκ των 100 και πλέον ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις.

Πρόκειται για δύο πολίτες της Αργεντινής (που έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα), ηλικίας 60 και 70 χρόνων, οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε από τον στρατό, κρατούνταν στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Ράφα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η συγκεκριμένη επιχείρηση σχεδιαζόταν επί αρκετό καιρό και έλαβε χώρα όταν κρίθηκε πως υφίστανται οι κατάλληλες συνθήκες – κάτι που έγινε, ίσως όχι τυχαία, λίγο μετά την παρουσία του νέου προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, στο Ισραήλ.

«Μόνο η συνέχιση της στρατιωτικής πίεσης, ως την ολοκληρωτική νίκη, θα φέρει την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας», δήλωσε ο Νετανιάχου, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της κυβέρνησής του και την απόρριψη των διεθνών επικρίσεων και πιέσεων.

Από την πλευρά τους, οι Αρχές της Γάζας ανέφεραν ότι κατά την επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης μέλη της Σιν Μπετ και μια ειδική μονάδα της αστυνομίας, έχασαν τη ζωή τους 67 Παλαιστίνιοι – η πλειονότητά τους ένοπλοι, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, εκπρόσωπος της Χαμάς ισχυρίστηκε ότι τρεις τουλάχιστον όμηροι έχασαν τη ζωή τους από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, ενώ άλλοι πέντε έχουν τραυματιστεί σοβαρά.