Περίπου τριάντα τρακτέρ κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Γενεύης, στην πρώτη κινητοποίηση αγροτών στην Ελβετία αφότου ξεκίνησαν οι αγροτικές διαμαρτυρίες και τα μπλόκα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

«Ως νέους, μας κάνει να φοβόμαστε πολύ το ότι δεν ξέρουμε ειλικρινά αν υπάρχει μέλλον στο επάγγελμά μας. Είναι αρκετά λυπηρό να βλέπουμε την προηγούμενη από εμάς γενιά, η οποία δυσκολευόταν ήδη να παράγει κέρδη και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό για να κάνει αυτό που η πολιτική απαιτεί από εμάς να κάνουμε: να παράγουμε με πιο πράσινο και ποιοτικό τρόπο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντονέν Ραμού, 19 ετών, μαθητευόμενος αμπελουργός.

Χαιρετίζοντας τη μετάβαση στην πράσινη γεωργία, αυτός ο νεαρός διαδηλωτής ζητάει περισσότερη βοήθεια, τονίζοντας πως «κυρίως, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε προϊόντα που δεν ακολουθούν αυτούς τους ίδιους κανόνες και αυτή τη στόχευση».

Ελβετοί αγρότες στη Γενεύη, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας

Την πρώτη συγκέντρωση αγροτών στην Ελβετία – που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – διοργάνωσε η ένωση αγροτών Uniterre, καθώς το αγροτικό συνδικάτο «Union Suisse des paysans», ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ένα αίτημα με συλλογή υπογραφών που περιλαμβάνει πολλές διεκδικήσεις – ενέργεια που από ορισμένους κρίνεται ανεπαρκής.

Τα τρακτέρ, με τη συνοδεία αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν σε μια μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Γενεύης, προσελκύοντας ένα πλήθος περίπου 200 ατόμων.

«Είναι η πρώτη αγροτική συγκέντρωση στην Ελβετία, έπειτα από διαδηλώσεις και αποκλεισμούς παντού στην Ευρώπη. Στην Ελβετία πολλοί λένε πως η κατάσταση είναι διαφορετική και πως δεν υφιστάμεθα τις πολιτικές» της ΕΕ, «όμως στην πραγματικότητα είμαστε στην ίδια μοίρα», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελίν Μίλερ, συνδικαλιστική γραμματέας της Uniterre.

«Το τέλος μας θα είναι η πείνα σας»

Ανεβασμένος πάνω σε ένα τρακτέρ, ο Ρούντι Μπερλί, της Uniterre, τόνισε πως «η γεωργία στην Ευρώπη πάει πολύ άσχημα, πιασμένη στη μέγγενη ανάμεσα στις απαιτήσεις μιας βιώσιμης γεωργίας και μιας πίεσης για ανταγωνιστικότητα, πάντοτε στη φθηνότερη τιμή για να αποκομίζουν κέρδη οι μεγάλες αλυσίδες και η αγροδιατροφική βιομηχανία», προσθέτοντας πως «αυτό το σκηνικό ισχύει επίσης και για ό,τι συμβαίνει στην Ελβετία».

Ορισμένα από τα συνθήματα στα πανό πάνω στα τρακτέρ, που ξεχώρισαν, είναι: «Χωρίς αγρότες, τίποτα στο στόμα, «Το τέλος μας θα είναι η πείνα σας», «Οι μεγάλες αλυσίδες διανομής πρέπει να πληρώνουν δίκαιες τιμές».

Δεν υπάρχει χώρα, χωρίς αγρότες, γράφει το σύνθημα του Ελβετού αγρότη

Ο 50χρονος Φλοριάν Μποντέ, εκτροφέας αγελάδων και κοτόπουλων, ζητεί μεγαλύτερη «διαφάνεια» για το περιθώριο κέρδους των σουπερμάρκετ.

«Οι διανομείς έχουν μεγαλύτερο περιθώριο από τον παραγωγό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι εντελώς απαράδεκτο», διαμαρτυρήθηκε.

Κάνει επίσης έκκληση να αγοράζονται τοπικά προϊόντα, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να «τα φορτώσει όλα στην πλάτη των καταναλωτών, επειδή είναι πολύπλοκο σήμερα να ξέρουμε την προέλευση των προϊόντων στις ετικέτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ