Δεν θα μπορούσα να το φανταστώ, αλλά συμβαίνει. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αφού έλυσε το θέμα κάποιων γραφειοκρατών οι οποίοι θα βολευτούν σε ένα γραφείο που θα δίνει συμβουλές σε όσους υποφέρουν από «ενεργειακή φτώχεια», προχώρησε στο επόμενο βήμα της θητείας του που θα αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην αιωνιότητα: σύμφωνα με την καταγγελία της παράταξης Αθήνα Ψηλά, που είναι η μείζων αντιπολίτευση, ο Δήμος προτίθεται να εγκαταλείψει δωρεά μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ που θα διετίθετο στην ανάπλαση του λόφου. Ουσιαστικά, λέει η αντιπολίτευση, η νέα δημοτική αρχή εγκαταλείπει την πρόθεση ανάπλασης του λόφου του Στρέφη, εναρμονιζόμενη με εκείνους που τον θέλουν περιοχή χρησικτησίας των «κινημάτων των Εξαρχείων».

Οπως ίσως θυμάστε, οι άνθρωποι σε αυτά τα κινήματα είναι οι ίδιοι με εκείνους που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον σταθμό του μετρό στην περιοχή, αντιστεκόμενοι στον «εξευγενισμό» της, στην προσπάθεια δηλαδή (και) του κράτους να πάψουν τα Εξάρχεια να είναι εστία αναταραχής και διακίνησης ναρκωτικών, στο όνομα της αταξινόμητης δυναμικής μιας υποτίθεται ελευθεριακής αντίληψης για τη γειτονιά.

Ο δήμαρχος απάντησε στην ανακοίνωση της αντιπολίτευσης με ασάφειες και κενά. Ισχυρίζεται ότι «εδώ και περίπου 2 χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης». Γνωρίζει ότι η φράση αυτή είναι παραπλανητική, ότι τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν επειδή δεν το επέτρεψαν οι διάφορες συλλογικότητες που συστηματικά τα παρεμπόδισαν. Αλλά δεν το λέει, φορτώνει την καθυστέρηση αποκλειστικά στη δημαρχία Μπακογιάννη.

Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτει τη βασική κατηγορία της αντιπολίτευσης, ότι στα έργα της ανάπλασης του λόφου «αντέδρασαν στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι “γνωστοί-άγνωστοι”», οι οποίοι απειλούσαν τους εργαζομένους «σε βαθμό που χρειάστηκε αρκετές φορές να επέμβει η Αστυνομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα». Κι ότι η σημερινή στάση του είναι «εξόφληση γραμματίων» στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χάρης Δούκας ισχυρίζεται ακόμα ότι κατηγορείται για «δήθεν απώλεια» του ενός εκατομμυρίου ευρώ – άρα, συνάγω λογικά, ότι κατηγορείται άδικα, τα λεφτά τα έχει και θα τα χρησιμοποιήσει. Αλλά στη συνέχεια η ανακοίνωσή του λέει: «Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία».

Οι «απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια» δεν είναι διατύπωση που παραπέμπει σε ανάπλαση. Και η φράση «να αποχωρήσει η εταιρεία» (που θα έβαζε τα λεφτά) σημαίνει πως δεν είναι δήθεν η απώλεια του εκατομμυρίου και πως, ό,τι γίνει, θα πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου, δηλαδή από τους δημότες του. Δεν νομίζω ότι αυτό περίμεναν οι ψηφοφόροι του δημάρχου.

Τέλος, επισημαίνω το αδικαιολόγητο μένος της ανακοίνωσης του Χάρη Δούκα κατά του Κώστα Μπακογιάννη, τον οποίο προσβάλλει ως ανεπαρκή! Μπορώ να κατανοήσω την ένταση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά δεν πιστεύω ότι είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού να λες για τον αντίπαλό σου, τον οποίο στο κάτω-κάτω έχεις μόλις νικήσει, ότι έχασε μια ευκαιρία για τη βελτίωση της ζωής της πόλης «λόγω της ανεπάρκειάς του».

Είναι απλώς αγένεια. Ασε που, στο κάτω-κάτω, η οξεία κρίση μπορεί να σου επιστραφεί αν η δική σου θητεία, που μόλις αρχίζει, δεν στεφτεί με την επιτυχία που προσδοκάς. Στο κάτω-κάτω, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.