Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος για θεωρίες συνωμοσίας. Ο,τι συμβαίνει, από πίσω έχει σίγουρα κάτι ύποπτο. Κάτι που να δικαιολογεί το ερώτημα – σταθμός για τον κάθε «ψεκασμένο»… «τι μας κρύβουν»; Τούτου δοθέντος, περιττό να σημειώσω πόσες θεωρίες συνωμοσίας κάνουν ήδη τον γύρο αυτής της έρμης χώρας, σχετικά με την αγορά των περίφημων F-35!

Μέσα στο κρύο και το χιονόνερο, με σταμάτησε χθες το μεσημέρι, τύπος από τις γνωστές φιγούρες που κόβουν βόλτες στη γνωστή πλατεία (Κολωνακίου) για να με «ενημερώσει» από – όπως πάντα άλλωστε… – «έγκυρες πηγές» για μία, ίσως την επικρατέστερη: πως «ο Κυριάκος επίσπευσε την αγορά των F-35, διότι θέλησε με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει αντίβαρο στην Ακροδεξιά που είχε πάρει τα πάνω της με το νομοσχέδιο για τους γάμους των gay. Με τα F-35, ο Κυριάκος τούς ξεδοντιάζει εντελώς. Δεν έχουν να του πουν τίποτε»!!!

– Σοβαρή η πηγή; ρώτησα, μαλακά, μήπως και αποσοβήσω τα γέλια, που ήμουν έτοιμος να βάλω.

– Πολύ σοβαρή, ξέρει πράγματα και είναι πολύ κοντά στην κυβέρνηση, μου είπε ο άνθρωπος, συνοφρυωμένος και με κάθε σοβαρότητα.

Εφυγα βιαστικός, γιατί αν τολμούσα να συνεισφέρω στη «θεωρία» του με καμιά ερώτηση του τύπου «αν είναι και ο Αντονι Μπλίνκεν στο κόλπο;», πιθανόν να ήμουν ακόμη εκεί, να ξεροσταλιάζω μέσα στο κρύο.

Μη γελάτε, αυτοί είμαστε. Και δεν θέλω αντιρρήσεις. Κοινό μυστικό είναι ότι το 28% με 30% πιστεύει σοβαρά ότι μας ψεκάζουν!..

Νομοσχέδιο μετά τον Αγ. Βαλεντίνο

Μια άλλη «θεωρία», που δεν ξέρω πια γιατί έμεινε… θεωρία και δεν έγινε πράξη, ήθελε την κυβέρνηση να υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σε μια πολύ σημαδιακή ημερομηνία: 14 Φεβρουαρίου! Ητοι ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, του προστάτη αγίου της αγάπης!!

Η ιδέα, μου λένε, «ζυμώθηκε» αρκετά στα ανώγια και τα κατώγια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά τελικά επιλέχθηκε η… επομένη του Αγίου Βαλεντίνου για την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήτοι η Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Συνεργάτης του προέδρου Κυριάκου με τον οποίο μίλησα προκειμένου να ενημερωθώ σχετικά μού ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα ουδέποτε έπαιξε επί της ουσίας η 14η Φεβρουαρίου ως η ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου. Περισσότερο για πλάκα έπεσε η ιδέα στο τραπέζι. Πιο πιθανόν θα ήταν να ψηφιστεί 12 ή 13 του μηνός, παρά οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία. Τελικά επελέγη η 15η Φεβρουαρίου, για να μην υπάρξει περιθώριο σε κάποιους να λοιδορήσουν την υπόθεση της νομοθετικής κατοχύρωσης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών».

Προσωπικά διαφωνώ (με την ημερομηνία, όχι με τον γάμο!). Τι είναι αυτό τώρα; Η σημειολογία μάς μάρανε προκειμένου περί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος;

Σώθηκε με το ευρωψηφοδέλτιο

Σε άλλα νέα της ημέρας, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, φίλη μου, όπως και πολλών άλλων στο ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Αντ. Σαμαρά – Ε. Βενιζέλου, αποφάσισε τελικά να κάνει το μεγάλο βήμα και να ενταχθεί – και αυτή – στη ΝουΔου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, θα ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝουΔου και η αποστολή της είναι να συγκεντρώσει όσο περισσότερες πασοκικές ψήφους μπορεί, προς ενίσχυση της δυναμικότητος της κυβερνώσας παράταξης.

Ας της αναγνωριστεί ότι εδώ και χρόνια είχε διακόψει κάθε σχέση με τον χώρο που την ανέδειξε και άρα ως «ελεύθερη» υποχρεώσεων μπορεί να επιλέξει – και επέλεξε! – τον καινούργιο πολιτικό της χώρο. Αλλωστε δεν της είναι άγνωστος: ήδη προ έτους και πλέον η κυβέρνηση την προετοίμαζε για να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής προστασίας των προσωπικών δεδομένων – της οποίας εξακολουθεί να προΐσταται ο κ. Μενουδάκος, αν έχετε ακουστά, παρότι η θητεία του έχει λήξει προ πολλού. Η αδυναμία της κυβέρνησης να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να αντικαταστήσει τον κ. Μενουδάκο, στην πραγματικότητα προστάτευσε την Εύη, η οποία θα ήταν υποχρεωμένη να «διαχειριστεί» και να «χειριστεί» το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με δυο λόγια σώθηκε.

Από τις περιπτώσεις που πέφτεις από την Ακρόπολη και δεν σώζεσαι απλά, αλλά βρίσκεις και ένα γεμάτο πορτοφόλι – δεδομένης και της πεποίθησης ότι η Χριστοφιλοπούλου δεν θα ενταχθεί μόνο στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝουΔου, θα εκλεγεί κιόλας…

Αμοιβαία τα αισθήματα

Πάντως, κόντρα σε όσους ισχυρίζονται ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν συναισθήματα, αλλά πρόκειται για έναν χώρο όπου επικρατεί η ψυχρή λογική και οι υπολογισμένες κινήσεις στη σκακιέρα, η Εύη (Χριστοφιλοπούλου) είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες διαψεύσεις. Αν τη ρωτήσεις θα σου απαντήσει ότι «εκτίμησε» τον πρόεδρο Κυριάκο από την πρώτη ημέρα της συνεργασίας τους, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου και συνυπήρξαν με τον Κυριάκο, επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου. Εκείνος ως υπουργός και εκείνη ως υφυπουργός.

Εκτιμώ με βεβαιότητα ότι το ίδιο θα μπορούσε να υποστηρίξει και ο πρόεδρος Κυριάκος, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί της. Αλλωστε χθες, μετά τη συνάντησή τους, ανέφερε ότι «συνεργάστηκαν άψογα» εκείνη την περίοδο, και εν συνεχεία η Εύη στήριξε και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, και της τωρινής και της προηγούμενης.

Ταμάμ, όπως λένε και οι Τούρκοι σε ανάλογες περιπτώσεις…

Γόρδιος δεσμός

Κάθε αλήθεια έχει δύο όψεις. Ανάλογα πώς την κοιτάς. Η κυβέρνηση διοχέτευσε στα Μέσα που ελέγχει ότι ο δήμαρχος Αθήνας Χάρης Δούκας τα έκανε πλακάκια με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σταματάει τα έργα ανάπλασης στον λόφο του Στρέφη. Ετσι μετά το beef για το άνοιγμα της Λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας ξεκινάει νέος γύρος, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αποδείξει στους Αθηναίους ότι ο δήμαρχος που ανέδειξαν στην πραγματικότητα ξεπληρώνει γραμμάτια στην Αριστερά. Τη βολεύει αυτό. Εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της για εισπήδηση στον χώρο του Κέντρου, ενόψει ευρωεκλογών…

Πάμε τώρα να δούμε την πραγματικότητα, δηλαδή τι ισχύει. Στην αλήθεια ότι «σταματούν τα έργα» υπάρχουν δύο κρυμμένα μυστικά, η άλλη αλήθεια που προαναφέραμε:

– πρώτον, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εν εξελίξει κανένα έργο ανάπλασης στον λόφο του Στρέφη, όπως μου έλεγε χθες το μεσημέρι ο Χάρης Δούκας. Τι υπάρχει; Λαμαρίνες, κάμερες, κάτι σκάμματα και ένα θεωρείο στην κορυφή που βλέπεις γύρω γύρω την Αθήνα. Ενα εργοτάξιο, το οποίο δεν λειτουργεί και κάθε τόσο αποτελεί σημείο έντασης με την εμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων

– δεύτερον, το Συμβούλιο Επικρατείας, με απόφαση που εξέδωσε στις 27/12/2023, διέταξε τη διακοπή των εργασιών στον λόφο του Στρέφη, ήτοι των… εργασιών που έτσι κι αλλιώς δεν γίνονται!

Ποιο είναι το πλάνο από εδώ και πέρα; Κατά τον δήμαρχο, αφού αποχωρήσει η εταιρεία που είχε αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος Αθηναίων, με δικά του υλικοτεχνικά μέσα και δικούς του πόρους, θα επιχειρήσει μία ήπια ανάπλαση στον βαθμό που δεν θα προκαλεί ούτε τους περιοίκους ούτε τους επισκέπτες του μικρού άλσους.

Σωστό το βρίσκω. Δεν είναι άσχημη προσέγγιση για να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός…