Για κάθε άνθρωπο με ενσυναίσθηση, μια επίσκεψη στο Αουσβιτς είναι μια άκρως ταπεινωτική εμπειρία. Χρησιμοποιώ τη λέξη πολύ συνειδητά. Διότι, υπάρχει η ιστορία, που όλοι πάνω-κάτω την ξέρουμε. Αλλά εκεί, στο πεδίο, υπάρχουν ακόμη τα σημάδια μιας τρομακτικής βιαιότητας, που εκτελέστηκε με έναν αδιανόητα γραφειοκρατικό τρόπο, που σε κάνει να έρχεσαι αντιμέτωπος, όχι θεωρητικά, αλλά με έμπρακτες αποδείξεις, με το μέγεθος του κακού που μπορούμε να κάνουμε οι άνθρωποι στον άνθρωπο. Για τους πολιτικούς, βέβαια, οι επισκέψεις αυτές συνοδεύονται από μια κάποια δημοσιότητα. Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, να παρατηρεί κανείς τις φωτογραφίες που οι ίδιοι επιλέγουν να δημοσιεύσουν, που οι ίδιοι θεωρούν πως αποτυπώνουν την εικόνα που θέλουν να έχουμε γι’ αυτούς.

Και όλα αυτά τα γράφω για να σχολιάσω, φυσικά, τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης από την επίσκεψή του στο Αούσβιτς το Σάββατο. Με την εξαίρεση μιας κοντινής φωτογραφίας της αναμνηστικής πλακέτας για τα θύματα στα ελληνικά, σε όλες τις υπόλοιπες φιγουράρει και ο ίδιος μέσα στο πλάνο, σε μακρινές ή και πολύ κοντινές λήψεις πορτρέτου, ποζάροντας εκεί όπου καλό είναι να μην ποζάρει κανείς. Γιατί, ναι, ως ένα σημείο είναι κατανοητή και η ανάγκη για επικοινωνία και η εικονογραφία των social media. Αλλά δεν χρειάζονται όλα αυτά σε έναν τόπο μαρτυρίου. Απάδουν.

Με ατζέντα αμυντική

Το ταξίδι στην Πολωνία ήταν, πάντως, εξπρές και σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αφιερώσει το πρόγραμμά του στην άμυνα, για την οποία επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε ότι έχει κάνει μια ξεκάθαρα πιο «εθνική» στροφή. Θα επισκεφθεί καταρχάς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, συνοδευόμενος και από τον υπεύθυνο τομεάρχη ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, που θα γυρίσει στα παλιά λημέρια του. Εκεί αναμένεται να ενημερωθούν από τον Νίκο Δένδια, μεταξύ άλλων, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που αναφέρονται στην επιστολή Μπλίνκεν. Σημειώνω ωστόσο, για να τονίσω το ενδιαφέρον του Κασσελάκη για τα θέματα, ότι η επίσκεψη είχε οργανωθεί τουλάχιστον από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και θα πραγματοποιούνταν ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι εξελίξεις με τα F-35. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεργάτες του θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό, όπου θα έχει ενδιαφέρον η ενημέρωση που θα λάβει, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αυτές τις μέρες εξετάζει τις προτάσεις δύο ξένων εταιρειών-επενδυτών ή την πιθανότητα να τη βάλει σε εκκαθάριση.

Τα κατατόπια

Ο Κασσελάκης αύριο σκοπεύει να μεταβεί και στη Θήβα, για να επισκεφθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού. Πολύ χρήσιμη επίσκεψη αυτή αφού εκεί θα παρουσιαστεί για τη στρατιωτική θητεία του μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Είκοσι μέρες θα υπηρετήσει, θυμίζω, με τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος στους ομογενείς άνω των 33 ετών να εξαγοράσουν το υπόλοιπο. Μπορεί αύριο, λοιπόν, να δει τα κατατόπια.

Ζητάνε ενημέρωση

Να λάβει ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια ζήτησε και η Νέα Αριστερά, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα F-35 και το υπόλοιπο πακέτο εξοπλιστικών από τις ΗΠΑ. Αλλά τη ζήτησε από τη Βουλή. Σύμφωνα με πηγές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα έστειλε επιστολή στην Ντόρα Μπακογιάννη, την πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ζητώντας της να συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή, παρουσία του υπουργού Αμυνας, προκειμένου να παρέχει εκεί πλήρη ενημέρωση.

Επίτροπος Αμυνας (;)

Μιας και πιάσαμε τα αμυντικά σήμερα, να σας πω ότι, με αφορμή τις ευρωεκλογές, γίνεται πολλή κουβέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη αναβάθμισης της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. Και, όπως διέρρευσε προ ημερών, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην πολιτική πλατφόρμα του για τις ευρωεκλογές έχει συμπεριλάβει την πρόταση για δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου στην Κομισιόν για την Αμυνα. Να αποκτήσουμε έναν επίτροπο, δηλαδή, που θα ασχολείται ειδικά με το ζήτημα της αμυντικής στρατηγικής και της βιομηχανίας που έχει αναδειχθεί σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας στις Βρυξέλλες, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η ιδέα έχει αρκετούς υποστηρικτές, από ό,τι ακούγεται. Κι είναι ένα χαρτοφυλάκιο που πολύ θα ήθελε να διεκδικήσει και η Ελλάδα…

Αποχαιρετισμός

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε το Σάββατο η κηδεία της Αιμιλίας Γερουλάνου, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών. Η απόγονος των οικογενειών Μπενάκη και Καλλιγά, διακεκριμένη για την προσφορά της ως πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος, ήταν βεβαίως και μητέρα του Παύλου Γερουλάνου και της Δέσποινας Γερουλάνου που έφυγε από τη ζωή πέρυσι τον Απρίλιο. Το «παρών» στο Α’ Νεκροταφείο έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος και η Αννα Μαρία Γλύξμπουργκ και πολλοί ακόμη φίλοι της οικογένειας.