Αξημέρωτα Πέμπτης ο Μαντί Καμαρά, μπροστά από τον ανοιχτό λογαριασμό του στα social media, προσπαθούσε να βάλει τις λέξεις στη σωστή σειρά: «Συγγνώμη από όλους τους Ολυμπιακούς! Παλέψαμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε την πρόκριση, αλλά δυστυχώς…» έγραψε. Και με έναν τρόπο κάτω από την μπέρτα του μοιραίου που αστόχησε στο κρίσιμο πέναλτι το βράδυ Τετάρτης, λες και εμφάνισε όχι μόνο τις δικές του σκέψεις και τα συναισθήματα, αλλά ενός ολόκληρου «γκρουπ» που εδώ και ένα μήνα βάλθηκε να επιβεβαιώσει τον περίφημο νόμο του Μέρφι: «Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά». Ακόμη και ένας αποκλεισμός Κυπέλλου από τον αιώνιο αντίπαλο, στο 16ο πέναλτι.

Δεν σταμάτησε να τρέχει επί 120΄ κόντρα στον Παναθηναϊκό ο αφρικανός μέσος που εκτέλεσε απελπιστικά άστοχα το κρίσιμο όγδοο πέναλτι των Ερυθρόλευκων στη ρουλέτα της πρόκρισης. Οπως δεν σταμάτησε ο Ροντινέι που μέσα σε 14 βράδια (3/1-17/1) αγωνίστηκε για 475΄ σε πέντε διαφορετικά ματς σπάζοντας κάθε σχετικό ρεκόρ. Οπως δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς για την κατάθεση ψυχής του Κώστα Φορτούνη, του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, του Γιώργου Μασούρα κ.λπ. Το θέμα όμως είναι ότι εδώ και ένα μήνα ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο μάτι ενός αγωνιστικού κυκλώνα. Με οκτώ χαμένους Super League βαθμούς που τον απομάκρυναν αισθητά από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Και πλέον εκτός συνέχειας του θεσμού του Κυπέλλου. Το τίμημα αναπόφευκτα είναι βαρύ.

Συνεχίζεται

Αμφιβάλλει κάποιος πως για να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ μπήκαν σχεδόν όλα στο μπλέντερ, δίχως τα αποτελέσματα να επιτρέπουν καλά – καλά τη σωστή τους ιεράρχηση; Λάθη, κακές εμφανίσεις (ποιος ξεχνάει τη… Λαμία), ατυχίες, τραυματισμοί, αλλά πριν από όλα καταδικαστικές διαιτησίες, αποβολές, προκλήσεις έξω από τα όρια… Ο «πόλεμος» όμως εκεί έξω συνεχίζεται. Είναι Γενάρης και όχι Μάης. Στα μισά του δρόμου, δεν προχωράς σε απολογισμό. Κατανοείς τα δεδομένα. Ανασυντάσσεσαι. Και συνεχίζεις. Δεν χρειάζεται άλλωστε να ψάξεις μακριά. Την Κυριακή, περιμένει ο Αρης στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του ανήφορου. Και ο Ολυμπιακός, με το μισό του ρόστερ στα «κόκκινα» από σήμερα πρέπει να ξεκινήσει την προετοιμασία του για ένα ακόμη παιχνίδι δίχως δικαίωμα στο λάθος.

Στα κόκκινα

Χθες το πρωί στον Ρέντη, ο Ζουλιάν Μπιανκόν έμοιαζε ήδη νοκάουτ για το επόμενο. Την ίδια στιγμή ο Κώστας Φορτούνης (διάταση), ο Ροντινέι, ο Φραν Ναβάρο (ενοχλήσεις), ο Αλεξανδρόπουλος (λίγο καλύτερα με τις ενοχλήσεις στα πλευρά που έγιναν η αιτία της αλλαγής του στο προχθεσινό ματς) ήταν επίσης σε κατάσταση που μόνο σιγουριά δεν επέτρεπε αναφορικά με το αν θα είναι διαθέσιμοι την Κυριακή. Από σήμερα θα αρχίσει να φαίνεται σε ποιους μπορεί να υπολογίζει ο Κάρλος Καρβαλιάλ.

Ο πορτογάλος τεχνικός που σε μια σύντομη ομιλία του ξεκαθάρισε ότι δεν έχει παράπονο από την προσπάθεια κανενός, αλλά ότι η ομάδα πρέπει να βγει από αυτό το τούνελ, που μπήκε τέλη Δεκέμβρη (21/12, Ατρόμητος – Ολυμπιακός 0-0). «Ψηλά το κεφάλι. Εχουμε μπροστά μας δύο στόχους. Το πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Πρέπει να αντιδράσουμε» ήταν το μήνυμά του.

Το άλλο σενάριο

Σημειωτέον: Επειτα από τον αποκλεισμό της ΑΕΚ από τον Αρη –και αυτός στα πέναλτι– προέκυψε μια νέα τάξη πραγμάτων με θέα στα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια της νέας χρονιάς. Αν το Κύπελλο δεν το κατακτήσει ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός (αναμένεται να παίξουν αντίπαλοι στους ημιτελικούς), τότε από το πρωτάθλημα θα κερδίσουν την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τρεις ομάδες και όχι τέσσερις. Και ο Ολυμπιακός είναι σήμερα στην 4η θέση, έξι βαθμούς μακριά από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ και τέσσερις από την ΑΕΚ. Είναι υπαρκτό λοιπόν εκείνο το σενάριο που η 4η θέση μπορεί να μην οδηγεί στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αντίδραση πρέπει να προκύψει άμεσα.

Μετά τον Αρη

Φυσικά τα δεδομένα αλλάζουν μετά την Κυριακή. Πλέον στην ατζέντα ως τα μέσα Φλεβάρη (και το διπλό νοκάουτ με τη Φερεντσβάρος), θα υπάρχει ένα ματς την εβδομάδα. Κάτι που σημαίνει ανάσες, ένα κανονικό πρόγραμμα προπόνησης. Μια καλύτερη διαχείριση.

Και είναι και το μεταγραφικό μέτωπο ορθάνοιχτο με τον Ολυμπιακό να συζητά για στόπερ (Ντέγιαν Λόβρεν, Νταβίντ Κάρμο, Αλεξάντερ Ντράγκοβιτς, Γκαστόν Ερνάντες κ.λπ.), κεντρικούς χαφ (χθες στην Πορτογαλία ανέφεραν ότι «χάλασε» η συμφωνία για τον Αλ Μουσράτι της Μπράγκα) και να εμφανίζεται με διάθεση να ασχοληθεί ίσως επιπλέον και με την επίθεση μετά τις «κινήσεις» που ήδη έγιναν με τον Φραν Ναβάρο και τον Ζέλσον Μαρτίνς.

Αλλά όλα αυτά, μπαίνουν σε διαφορετικό κάδρο. Αυτό που προηγείται είναι το παιχνίδι με τον Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Εκεί όπου με νίκη ο Ολυμπιακός αλλάζει τον αέρα του και μένει «ζωντανός» στην καταδίωξη για το πρωτάθλημα. Εκεί που με ισοπαλία ή ήττα μπορεί να μείνει ακόμη πιο μακριά…