Μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, στο κέντρο του Βόλου, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας.

Οι αγρότες έδωσαν ραντεβού επί των οδών Λαρίσης – Αθηνών και στη συνέχεια αφού διέσχισαν τους δρόμους του Βόλου με τα τρακτέρ τους, κατέληξαν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το προαύλιο της οποίας γέμισε τρακτέρ. Εκεί αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων.

Μετά το τέλος της συνάντησης σε δηλώσεις τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι, επισήμαναν ότι ο «κόμπος έχει φθάσει στο χτένι» και απηύθυναν κάλεσμα σε όλους να συμμετέχουν στην πανθεσσαλική σύσκεψη που θα γίνει στον Παλαμά αύριο Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους και να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Όπως επισήμανε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας «η Μαγνησία είναι ένας νομός τριπλά χτυπημένος από μια πυρκαγιά και δύο πλημμύρες κατά σειρά, που ήρθαν αφού είχαμε καλλιεργήσει με ένα κόστος παραγωγής στα ύψη, ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100%. Τίθεται θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες».

Να σημειωθεί ότι για 35 ημέρες παραμένουν τα τρακτέρ στον Πλατύκαμπο, από αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, που τα  χωράφια είναι κάτω από το νερό.

Τι διεκδικούν

Οι αγρότες μεταξύ άλλων διεκδικούν:

– Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.

-Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, καρύδια, αχλάδια, κεράσια και αμύγδαλα στο σύνολο των αγροτών.

– Καταβολή αποζημίωσης λόγω της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα 200 ευρώ ανά στρέμμα.

– Να συμπεριληφθούν οι συνάδελφοι καστανοπαραγωγοί που εξαιρέθηκαν από την τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ στα κάστανα στην Δράκεια όπως επίσης και οι υπόλοιπες ποικιλίες μήλων που δεν αποζημιώθηκαν.

– Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.