Τη στιγμή που ο Ισραηλινός Στρατός έχει θανατώσει περισσότερους από 23.000 Παλαιστινίους, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χιλιάδες Αμερικανοεβραίοι, ζήλεψαν το στρατιωτικό δόγμα του Τελ Αβίβ.

Για χιλιάδες Εβραίους, η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η διεθνής κριτική που δέχεται το Τελ Αβίβ για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων που έχουν προκαλέσει οι Ισραηλινοί στριωτιώτες, ήταν σημείο καμπής. Είτε πρόκειται για πραγματική έκφραση αντισημιτικών σχολίων, είτε για απλή εξάσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος να καταδικάζει κανείς τα εγκλήματα στη Γάζα, για πολλούς -όχι όλους- Εβραίους σημαίνει απλά απειλή.

Έτσι, ακόμα και γυναίκες και άνδρες που ανήκουν στο εβραϊκό θρησκευτικό δόγμα, άρχισαν να αναθεωρούν την σταθερή αντίθεσή τους στα όπλα. Εκπαιδευτές πυροβόλων όπλων, στελέχη των ισραηλινών δυνάμεων, ιδιωτικές εταιρείες, ακόμα και μικροί μισθοφορικοί στρατοί έχουν κατακλύσει τις ΗΠΑ έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με φανατικούς ραβίνους.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων όπλων στη Φλόριντα λένε ότι έχουν δει περισσότερους Εβραίους να αγοράζουν πυροβόλα όπλα τον τελευταίο καιρό.

Βέβαια, πολλοί εβραίοι στις ΗΠΑ είχαν δείξει την τάση τους να αρέσκονται να πυροβολούν ακόμα και με τυφέκια, αλλά το κύμα φόβου που εξαπλώθηκε στην εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ μετά την 7η Οκτωβρίου, έκανε ακόμα και πιο φιλήσυχους Εβραίους και Εβραίες να θέλουν αν μάθουν να σκοτώνουν με ένα πιστόλι.

Γυναίκες και άνδρες «εν δράσει»

Περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες, παρά άνδρες. «Φοβούνται ότι, σε μια χώρα όπου τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους και οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι τόσο συνηθισμένοι που σπάνια κάνουν ένα βαθούλωμα στον καθημερινό κύκλο ειδήσεων, έρχεται κάτι πολύ κακό».

Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι όπως αυτή της ορθόδοξης Εβραίας Henya Chein η οποία ζει μετα δύο παιδιά της στη Φλόριντα και μιλώντας στο αμερικανικό NBC είχε δηλώσει ότι ήταν αναγκασμένη να μάθει να χειρίζεται όπλα διότι, «οι Εβραίοι δεν είναι ασφαλείς πουθενά τώρα».

Εβραίος εκπαιδευτής την ώρα που διδάσκει σε εβραίες για την χρήση των όπλων (NBC News)

Η 32χρονη Elise Mordos, στο Boulder του Κολοράντο, εξασκείται στα όπλα και η ίδια. «Μένω μόνη μου και σκεφτόμουν να πάρω ένα όπλο, αλλά μετά τις 7 Οκτωβρίου αποφάσισα να πάρω ένα. Ελπίζω να μην το χρησιμοποιήσω ποτέ, απλά θέλω να το έχω για τη δική μου ασφάλεια. «Η συντριπτική πλειοψηφία των μη Εβραίων δεν καταλαβαίνει. Δεν έχει να κάνει με το αν νιώθω ασφαλής ή ανασφαλής. Απλώς δεν είμαι διατεθειμένη να πάρω αυτό το ρίσκο. Αυτοί οι τρομοκράτες μισούν τους Εβραίους, αλλά οι Αμερικανοί είναι δεύτεροι στη λίστα τους».

Ο David Khan, ο ιδιοκτήτης του Nature’s Delight στο χωριό Monticello κονατά στη Νέα Υόρκ, βάζει τον 20χρονο γιο του, Αντίρ, να πάρει άδεια όπλου. «Αν είσαι Εβραίος, είσαι στόχος», λέει. «Ο πατέρας μου δεν ήξερε πώς να χρησιμοποιεί όπλο όταν πήγε στο Ισραήλ και έπρεπε να μάθει γρήγορα όταν πολέμησε το 1948. Θέλω ο γιος μου να είναι προετοιμασμένος».

Έπεσε πολύ δουλειά στις εταιρείες ασφαλείας

Ο Ντέιβιντ είναι ένας από τους πολλούς που στρέφονται σε έναν πρώην ελεύθερο σκοπευτή του Ισραηλινού Στρατού, για να τους… σώσει. Ο Yonatan Stern, 40 ετών, είναι διευθυντής της Cherev Gidon, Ισραηλινής Ακαδημίας Τακτικής Εκπαίδευσης. Η Cherev Gidon, είχε ιδρυθεί από Ισραηλινούς βετεράνους που ζουν στις ΗΠΑ, οι οποίοι εντόπισαν την ανάγκη για υψηλής ποιότητας ισραηλινές δεξιότητες τακτικής σκοποβολής που θα διατεθούν στους Αμερικανούς πολίτες.

Ο Daniel Lombard, ένας αστυνομικός στο Σικάγο που διευθύνει επίσης την DAVAD Civilian Defense, μια εταιρεία εκπαίδευσης όπλων, είπε ότι έχει δει τεράστια αύξηση στο ενδιαφέρον από τις τοπικές εβραϊκές κοινότητες. «Σίγουρα θα προσθέσουμε μαθήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», είπε ο Lombard.

Οι αγορές όπλων στην εβραϊκή κοινότητα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (NBC News)

Ο Yonatan Stern, ως πρώην στέλεχος των Ισραηλινών δυνάμεων έχει την εντύπωση ότι «η Αμερική είναι εν μέρει όπως η Γερμανία του 1938, όχι πλήρως, αλλά υπάρχουν απόηχοι της».

«Είμαι έφεδρος στις Ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και σκεφτόμουν να πάω στο Ισραήλ τώρα για να πολεμήσω στον πόλεμο. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να μείνω εδώ γιατί η εβραϊκή κοινότητα στην Αμερική με χρειάζεται περισσότερο από ποτέ αυτήν τη στιγμή.

Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι ο Yonatan θα πληρωθεί καλά γι΄αυτό που θα κάνει στις ΗΠΑ εκμεταλλευόμενος την φρενίτιδα των Εβραίων, ενώ σίγουρα δεν θα διακυνδεύσει τη ζωή του σε μια πραγματική μάχη εναντίον μαχητών της Χαμάς.

Ο Yonatan διδάσκει το δόγμα του Ισραηλινού Στρατού που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Προετοιμάζει τους μαθητές για πραγματικές καταστάσεις. Πρώτα, περνάει τους άντρες στα πέντε στάδια του να τραβήξουν ένα όπλο από μια θήκη και να πυροβολήσει.

Ο Ισραηλινός συνταγματάρχης που κάνει χρυσές δουλειές στις ΗΠΑ

Ίσως από τους πρωτομάστορες αυτού το επικίνδυνου φαινομένου να γεμίσει η εβραϊκή κοινότητα με ένοπολους, είναι ισραηλινός συνταγματάρχης και ιδρυτής της ισραηλινής εταιρείας Caliber, που εκπαιδεύει ακόμα και τουρίστες στην αντιτρομοκρατία, Sharon Gat οραματιζόταν εδώ και χρόνια να τοποθετήσει πολεμικές ομάδες σε κάθε συναγωγή στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία του ήταν η πρώτη που το 2020 ξεκίνησε να εκπαιδεύει αμερικανοεβραίους να χρησιμοποιούν όπλα για να υπερασπιστούν τις κοινότητες τους ενάντια σε άτομα που διέπραξαν μαζικές επιθέσεις όπως στο το Πόουεϊ και το Τζέρσεϊ Σίτι, παρακάμπτοντας το παραδοσιακό μοντέλο φρουρών ασφαλείας. Ορισμένοι Αμερικανοεβραίοι είπαν ότι είχαν αρχικά ενδιαφερθεί για την κατοχή όπλων μετά από εκείνους του μαζικούς πυροβολισμούς το 2018 σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ που σκότωσε 11 άτομα.

Οι περισσότεροι από τους πελάτες του Gat είναι συναγωγές στην Ορθόδοξη και Χασιδική κοινότητα που αποτελούν 10% του Αμερικανικού Εβραϊσμού.

«Μάθε να πυροβολείς με εβραϊκό στυλ» το μότο της εβραϊκής εταιρείας ασφαλείας στις ΗΠΑ Cherev Gidon (cherevgidon.com/).

Πρώην Ισραηλινοί καταδρομείς θα αναλάμβαναν να μεταφέρουν σε αυτές τις κοινότητες το ισραηλινό δόγμα ασφαλείας, όπου οι Εβραίοι με όπλα αποτελούν αποδεκτό μέρος της ζωής στη συναγωγή.

Ήδη από το 2020, συναγωγές σε όλες τις ΗΠΑ απασχολούσαν μέλη στην υπηρεσία της καθημερινής ασφάλειας, που συχνά στέκονται δίπλα σε φρουρούς ασφαλείας στις εισόδους των συναγωγών. Κάποιοι μάλιστα εξαυτών έχουν κρυμμένα όπλα πάνω τους.

Μετά από τρία χρόνια φαίνεται πως οι συναγωγές πλέον έχουν μετατραπεί σε σκαντόχοιρους. «Έχουμε δει σίγουρα μια τεράστια αύξηση των θρησκευόμενων Εβραίων, των Ορθοδόξων, που αγοράζουν πυροβόλα όπλα», είπε στο The Jewish Chronicle ο Ντέιβιντ Κοβάλσκι, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Florida Gun Store στο Χόλιγουντ και προσφέρει επίσης μαθήματα εκπαίδευσης πυροβόλων όπλων.

«Έχω δει ένα κύμα ενδιαφέροντος τόσο για την ατομική όσο και για την ομαδική εκπαίδευσξ» λέει ο ίδιος τονίζοντας ότι οι τοπικές συναγωγές είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να φιλοξενήσουν σεμινάρια εκπαίδευσης όπλων και συνεδρίες σκοποβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ραβίνος Yossi Eilfort διευθύνει το Magen Am, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Λος Άντζελες που παρέχει μαθήματα αυτοάμυνας και εκπαίδευση πυροβόλων όπλων στην εβραϊκή κοινότητα. Όπως είπε μόνο στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, είχε λάβει περισσότερες από 600. «Δεν μπορούμε να βάλουμε κάτω το τηλέφωνο χωρίς να σηκώσουμε το επόμενο», είπε ο Έιλφορτ.

«Οι εκκλήσεις για εκπαίδευση αυτοάμυνας, εκπαίδευση επίγνωσης της κατάστασης — «Πώς μπορώ να κάνω το κατάστημά μου ή το ίδρυμά μου πιο δύσκολο στόχο;» — ήταν πραγματικά, πραγματικά ασταμάτητα» θα έλεγε ο «φιλήσυχος» ραβίνος.