​Εξελίξεις φαίνεται ότι πυροδότησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για τον Φρέντι Μπελέρη, καθώς τον αγνώρισε ως τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αδιέξοδο που προκλήθηκε από την προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του «ηττημένου», όπως τον αποκάλεσε, υποψηφίου Γκέργκι Γκόρο.

Όπως αναφέρουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, δύο μέρες μετά τις δηλώσεις Ράμα, παραιτήθηκε ο εκτελών χρέη δημάρχου της Χιμάρας, Γκέργκι Γκόρο, ενώ σημειώνουν ότι η παραίτηση υποβλήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον νομάρχη Αυλώνας.

Πριν την σημαντική αναφορά του Έντι Ράμα στην υπόθεση, είχε προηγηθεί η απόφαση του αλβανικού ειδικού δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να πάρει ολιγόωρη άδεια από τη φυλακή, όπου κρατείται εδώ και μήνες, προκειμένου να μεταβεί συνοδεία αστυνομικών στη Χειμάρρα για να ορκιστεί δήμαρχος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι στην ελληνική ομογένεια στην Αλβανία επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να διορίσει κάποιον «εκλεκτό» του ο Ράμα ως δήμαρχο Χιμάρας – έστω και προσωρινό.

Τι είχε δηλώσει ο Ράμα για τον Μπελέρη

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε ότι «από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο της Χιμάρας», θεωρεί σημαντικό να επισημάνει τρία σημεία:

«Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Δικαστήριο είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή».

Επίσης, τόνισε πως το γεγονός ότι ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει τη δυνατότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας, ή την αδυναμία του να συνεχίσει να είναι δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, είναι επίσης σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως η «αναφορά του δικαστηρίου στο αδιέξοδο που προκλήθηκε από την προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος δεν έχει τη νομιμοποίηση να ηγηθεί του δήμου εν απουσία του νικητή, υπογραμμίζει σαφώς την ανάγκη επίλυσης του αδιεξόδου αυτού μέσω της διακοπής της θητείας του ηττημένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χιμάρας».

Καταληκτικά, κατά τον Έντι Ράμα, η αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης και όχι πολιτικής ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι το σκεπτικό αυτής της απόφασης δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου.