Νέα αίτηση αναστολής των εργασιών κατασκευής του Flyover, στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την αναστολή των εργασιών του συνόλου του έργο, καθώς, όπως τονίζουν, «προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και η παντελής έλλειψη τόσο της κυκλοφοριακής μελέτης του έργου όσο και της μελέτης οδοποιίας».

Η αίτηση αναστολής εντάσσεται στο πλαίσιο της αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι για το σύνολο του έργου Flyover, για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συζήτησης.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι των Κωνσταντινουπολίτικων έχουν ήδη καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης για την υλοτόμηση 20 στρεμμάτων στην περιοχή, η οποία θα συζητηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ για τον ίδιο λόγο είχαν καταθέσει και αίτηση αναστολής των εργασιών προόδου για το Flyover, η οποία απορρίφθηκε.

«Εγκληματικές ελλείψεις»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών:

«Σε συνέχεια των νομικών ενεργειών μας, ενημερώνουμε ότι έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η αίτηση αναστολής προόδου των εργασιών της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (Fly Over).

Θυμίζουμε ότι με την κύρια αίτηση ακύρωσης του έργου, που κατατέθηκε ήδη από το Σύνδεσμο κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών στο ΣτΕ, υπερτονίζεται η ταλαιπωρία που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ήδη από την απαρχή των εργασιών. Παράλληλα, προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και η παντελής έλλειψη τόσο της κυκλοφοριακής μελέτης του έργου όσο και της μελέτης οδοποιίας! Εγκληματικές ελλείψεις τις οποίες συνομολογεί ανερυθρίαστα και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το πρόσφατο επίσημο έγγραφό του, στο οποίο «μας καθησυχάζει» με τη διαβεβαίωση ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Α΄ εξαμήνου του 2024! Δηλαδή αποφάσισαν ένα φαραωνικό έργο και υπέγραψαν σύμβαση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ΔΙΧΩΣ τις απαραίτητες μελέτες!

Στο μεταξύ, τα προβλήματα εντοπίζονται ήδη, πέραν της διογκωμένης κίνησης στον περιφερειακό, πλέον και στον αστικό ιστό της πόλης, στην ανυπαρξία θέσεων στάθμευσής, στα πρόστιμα που πέφτουν «βροχή» ενώ παράλληλα η τροχαία «εξυπηρετεί» την κυκλοφορία (και το έργο) ξηλώνοντας πινακίδες. Ταυτόχρονα, σημειώνονται και οι πρώτες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου σχετικά με τις απαγορεύσεις μετακίνησης και στάθμευσης εντός του κέντρου.

Τέλος, διαπιστώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι η πρόσβαση στην υγεία είναι πλέον θέμα «τύχης». Κατά τα λοιπά, εμείς είμαστε οι «περίεργοι», οι «γκρινιάρηδες», οι «τα ίδια κάνατε με τον περιφερειακό»… Θα καταλάβετε πόσο δίκιο έχουμε όταν οι συνέπειες θα είναι ΟΛΕΘΡΙΕΣ και δυστυχώς ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Συνεχίζουμε το νόμιμο και πάνω απ’ όλα ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!».