Οι αντιδράσεις στον βρετανικό Τύπο, τον καλλιτεχνικό κόσμο και τους συγγραφείς συνεχίζονται μετά τη διπλωματική απρέπεια του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και την ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηδη προβεβλημένοι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και συγγραφείς παρενέβησαν στα βρετανικά Μέσα σχολιάζοντας την άρνηση του Σούνακ να συζητήσει, αν μη τι άλλο, το ζήτημα των Γλυπτών. Σήμερα παρεμβαίνει στα «ΝΕΑ» η δημοφιλής πεζογράφος Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έχει πάρει τιμητικά την ελληνική υπηκότητα το 2020.

Αν η συνάντηση ακυρώθηκε επειδή ο Ρίσι Σούνακ ένιωσε προσβεβλημένος ως ένα σημείο από τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα την περασμένη Κυριακή (σε μία από τις πλέον επιδραστικές πολιτικές εκπομπές του BBC), θεωρώ το γεγονός αξιολύπητο. Θυμίζει παιδιάστικη συμπεριφορά.

Μία από τις ικανότητες που οφείλει να έχει ένας πολιτικός είναι να συζητάει, να επιχειρηματολογεί, να διαφωνεί και να ακούει αντίθετες απόψεις. Αν φοβήθηκε κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι μειώνει δραματικά την υπόληψη του Σούνακ ακόμη και μέσα στην ίδια του τη χώρα (τα πάει ήδη πολύ άσχημα στις δημοσκοπήσεις, οπότε δεν θα κέρδιζε κάτι από την πρόσφατη εξέλιξη). Αν πάλι ακυρώθηκε επειδή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πρώτα στον αντίπαλό του, Κιρ Στάρμερ, τότε κι αυτό συνιστά τρομερή αδυναμία από την πλευρά του Σούνακ. Νομίζω πως έχει πραγματικά κακούς συμβούλους.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια διαμάχη που κρατάει πολλά χρόνια. Εχω την υποψία ότι ο Σούνακ, όπως και άλλοι βρετανοί πολιτικοί, δεν την έχει μελετήσει αρκετά. Και πιθανότατα δεν έχει ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο οι εργάτες του Ελγιν κομμάτιασαν και απέσπασαν αυτούς τους θησαυρούς από τον Παρθενώνα, ώστε να καταλήξουν στην έπαυλή του της Σκωτίας. Ειδικότερα, όμως, υποψιάζομαι ότι ο Σούνακ πιστεύει πως ο Ελγιν πήρε άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να τα αποσπάσει. Αυτός είναι ο ευρέως διαδεδομένος μύθος – και αυτός για τη διάλυση του οποίου το Βρετανικό Μουσείο δεν κάνει τίποτα. Η απόφαση του Σούνακ έδειξε αγένεια και θρασύτητα. Πιστεύω ότι πολλοί στη Βρετανία νιώθουν αμηχανία που έχουν τέτοιο πρωθυπουργό. Εγώ σίγουρα έχω…

Η Βικτόρια Χίσλοπ είναι συγγραφέας, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM)