Ενα σημαντικό κενό στο νευραλγικό πεδίο της πρόληψης της λοίμωξης HIV στη χώρα μας γεφυρώνεται, μετά τη χθεσινή απόφαση που δίνει τη δυνατότητα χορήγησης προληπτικής αγωγής (PrEP) σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Μάλιστα, η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους  συλλόγους ασθενών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, δεδομένου πως τα στοιχεία μαρτυρούν αύξηση των μεταδόσεων στη χώρα μας. Αναλυτικότερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει πως για να λάβει κάποιος την προληπτική αγωγή, θα κάνει ειδικές εξετάσεις ανά τρεις μήνες, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι αρνητικός στον ιό HIV, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της αγωγής.

Επιπρόσθετα, η συνταγογράφηση της PrEP θα γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς με ειδικότητα παθολογίας, γενικής ιατρικής,  δερματολογίας/αφροδισιολογίας και  μαιευτικής γυναικολογίας, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των δικαιούχων.

Τα κρούσματα

Εν τω μεταξύ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) ανακοίνωσε τα πρόδρομα αποτελέσματα για το πρώτο 10μηνο του 2023 καταγράφοντας 531 νέες διαγνώσεις HIV (5,1 ανά 100.000 πληθυσμού). Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τους ειδικούς κυμαίνεται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με νέες διαγνώσεις που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των τεσσάρων προηγούμενων ετών.

Και προσθέτουν: «Τα τελευταία χρόνια είχε καταγραφεί σχετικά πτωτική πορεία των νέων διαγνώσεων ετησίως και κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), και τα αίτια αυτής της ανόδου θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο». Παράλληλα όμως, τα ίδια δεδομένα δείχνουν και αυξημένα ποσοστά καθυστερημένων διαγνώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.