Οταν πριν από περίπου επτά χρόνια έπεσε στο… σχολικό τραπέζι η ιδέα της δημιουργίας επιχείρησης στην οποία θα απασχολούνται παιδιά με ιδιαιτερότητες, λίγοι πίστευαν πως το όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα. Και μάλιστα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «3S School Synergy Snacks» όχι μόνο διεκδικεί τη δικιά της θέση στην αγορά, αλλά πλέον έχει αναλάβει και το κυλικείο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου, απ’ όπου αποφοίτησαν τα παιδιά.

Ολα ξεκίνησαν το 2017, όταν το ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Νέας Ιωνίας έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece με μια μαθητική εικονική εταιρεία. Μπάρες ξηρών καρπών σε τρεις γεύσεις, με συνταγή μάλιστα του Ηλία Μαμαλάκη, ειδικά προσαρμοσμένη για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενθουσίασε τον διαγωνισμό, αποσπώντας θετικές κριτικές και βραβεία.

Το κομμάτι της επιχειρηματικότητας, βέβαια, είχε μπει χρόνια πριν στους… διαδρόμους του ειδικού σχολείου. Οι μαθητές, μαζεύοντας νεράντζια και λεμόνια από τα δέντρα του δήμου, έφτιαξαν τις «Φρουτοεκπλήξεις». Εφτιαχναν λικέρ και γλυκά του κουταλιού, εκμεταλλευόμενοι πρώτες ύλες που υπήρχαν στη γειτονιά και πήγαιναν χαμένες.

Η σκέψη να μετατραπεί η μαθητική εταιρεία με τις ενεργειακές μπάρες σε αληθινή έγινε πραγματικότητα. Ετσι, ο Γιάννης, ο Μιχάλης και ο Γιώργος, νέοι με αναπηρία, που είχαν λάβει ειδίκευση στη μαγειρική – ζαχαροπλαστική, με τη στήριξη εκπαιδευτικών, εθελοντών αλλά κυρίως των γονέων, είναι από το 2019 εργαζόμενοι στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ενταξης Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων «3S School Synergy Snacks», η οποία τώρα πια είναι βιώσιμη.

Η παραγωγή του προϊόντος γίνεται στην Κρήτη σε εξειδικευμένο παρασκευαστήριο, ενώ οι τρεις νέοι συσκευάζουν τις μπάρες, σφραγίζουν με την ημερομηνία λήξης και ετοιμάζουν τις παραγγελίες. «Αυτό που στην πραγματικότητα κάναμε είναι να… ανοίξουμε ένα παράθυρο στην αγορά εργασίας γι’ αυτά τα παιδιά, για τα οποία δυστυχώς η πολιτεία τούς το έχει κλειστό. Δεν υπάρχει σήμερα ένα πλαίσιο για τους νέους αυτούς, οι οποίοι βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και αποφοιτούν από τα ειδικά σχολεία. Δεν προβλέπεται προστατευόμενη εργασία, με αποτέλεσμα πολλά από τα νέα αυτά παιδιά τελειώνοντας την εκπαίδευση να παλινδρομούν», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και μία εκ των πρωτεργατών της επιχείρησης Εφη Χρυσού.

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να δυσκόλεψε αρκετά την επιχείρηση, ωστόσο δεν… φρέναρε καθόλου τους στόχους της. Κι έτσι εδώ και λίγο καιρό η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση πέτυχε μια εξαιρετική συνεργασία με κοινωνικό πρόσημο, καθώς σε συνεργασία με την εταιρεία γρήγορης εστίασης «Γρηγόρης» δημιούργησαν μία νέα μπάρα, η οποία έχει το δικό της σταντ στα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας. «Στόχος μας από εδώ και πέρα, να έρθουν κι άλλα παιδιά να δουλέψουν. Ξέρετε, αυτοί οι νέοι φωνάζουν «θέλουμε να εργαστούμε» και έχουμε καθήκον όλοι να τους ακούσουμε», υπογραμμίζει η κυρία Χρυσού, η οποία προσθέτει πως ένα από τα επόμενα βήματα της επιχείρησης είναι και η απόκτηση δικού της εργαστηρίου, όπου θα παρασκευάζονται οι μπάρες.

Ονειρο ετών

Η «3S School Synergy Snacks» βρέθηκε για μία ακόμη φορά στις καλές ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Αυτή τη φορά όχι για τις μπάρες της, αλλά για ένα όνειρο ετών που πήρε σάρκα και οστά και έκανε εγκαίνια στις αρχές του μήνα. Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ανέλαβε το κυλικείο του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου, με πολύ κόπο κι αφού όλες οι προκηρύξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή έβγαιναν άγονες. Πίσω από τον πάγκο, έτοιμος να εξυπηρετήσει είναι – μαζί με μία υπάλληλο – ο Χρήστος, που ολοκλήρωσε πέρυσι το σχολείο και βρήκε τώρα δουλειά από την οποία αμείβεται. «Είναι ένα κυλικείο συμπεριληπτικό, για παιδιά με αναπηρία, αλλά ταυτόχρονα έχει και εκπαιδευτικό ρόλο, καθώς τελειόφοιτοι του σχολείου μας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την πρακτική τους», καταλήγει η κυρία Χρυσού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας στις 3 Δεκεμβρίου, τα παιδιά της επιχείρησης με γονείς και καθηγητές θα πάρουν αύριο και την Κυριακή μέρος στη διήμερη ανοιχτή αγορά με μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες, εθελοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Αξίζει να σημειωθεί πως το 1ο Οpen Agora στο ΚΠΙΣΝ είναι αφιερωμένο στη θεματική «Υγεία, Ψυχική Υγεία και Αναπηρία».