Καθημερινές είναι πλέον οι επιθέσεις, οι ξυλοδαρμοί, οι κλοπές και οι παραβατικές συμπεριφορές από ανήλικους μαθητές.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι δράστες χρησιμοποιούν φονικά όπλα όπως σουγιάδες, στιλέτα και κάθε είδους μαχαίρια.

Ανήλικοι δράστες και θύματα

Μικρά παιδιά που βίωσαν τον τρόμο στα χέρια συνομηλίκων τους μιλούν στο Mega για τον εφιάλτη που έζησαν.

«Με απειλούσαν παιδιά με μαχαίρι, φορούσαν μάσκες κουκούλες, τα πάντα. Θέλανε να με κλέψουν, εν τέλει με κλέψανε, δε με βαρέσανε», λέει ένα παιδί που έχει πέσει θύμα.

Κλοπές και πρόκληση σωματικών βλαβών κατέχουν την πρώτη θέση στην παραβατικότητα των ανηλίκων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το πρώτο οκτάμηνο του 2022 η αστυνομία χειρίστηκε 828 περιπτώσεις κλοπών ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 τα ανάλογα εγκλήματα από άτομα κάτω των 18 ετών ξεπέρασαν τα 1170 (1.171). Αύξηση 41%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση σε τραυματισμούς μετά από ξυλοδαρμούς ανηλίκων ξεπέρασε το 61% (61,5%), 146 περιστατικά το 2022, 233 το 2023.

«Υπάρχουν έλεγχοι σε εμπορικά κέντρα σε πλατείες καθώς και σε πολλά σημεία που συχνάζουν ανήλικοι. Έχουν βρεθεί δυστυχώς ποσότητες κάνναβης, μαχαίρια, σουγιάδες καθώς και συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, τα λεγόμενα taser», είπε ο Στράτος Μαυροειδάκος, γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών.

Mέσα στο σχολεία τα παιδιά γίνονται εύκολα θύματα σχολικού εκφοβισμού. Εκτός σχολείου η κατάσταση ξεφεύγει με ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς ακόμα και επιθέσεις με μαχαίρια.

Από το Δημοτικό

Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού τα παιδιά γίνονται αντικείμενα χλευασμού. Στο γυμνάσιο τα πράγματα σκληραίνουν. Αν το παιδί δε μιλήσει για όσα βιώνει, η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Δυνάμεις της αστυνομίας από διάφορες υπηρεσίες πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές που δρουν συμμορίες νέων, όπως η Κηφισιά, η Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Πάρκο Τρίτση και Κολωνό, ιδίως την Παρασκευή, και το Σαββατοκύριακο που καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά.

Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων σε όλη τη χώρα.