Εχει πολυτελή χαρακτηριστικά, πλασάρεται στην κατηγορία των μεγάλων SUV ανήκοντας στην κατηγορία D. Το ολοκαίνουργιο Renault Rafale αποτελεί τη ναυαρχίδα στη γκάμας της Renault. Πρόκειται για το μοντέλο με το οποίο εδραιώνεται η προϊοντική επίθεση της Renault στην κατηγορία D, με αμάξωμα SUV coupé.To Rafale, με όνομα που παραπέμπει στο μαχητικό αεροσκάφος έχει υιοθετήσει τη σχεδιαστική του φιλοσοφία από το Scénic Vision με επιθετικά σε σχεδίαση φωτιστικά και  κουπέ αισθητική.  Το Renault Rafale πατάει στη νέα πλατφόρμα CMF-CD έχει μήκος που αγγίζει τα 4,71 μέτρα και το μεταξόνιο του τα 2,74 μέτρα.

Βασικό μέλημα των ανθρώπων της φίρμας να προσφέρει άνεση έχοντας στο επίκεντρο την συνδεσιμότητα και τις εφαρμογές. Σε αυτό το πεδίο το ψηφιακό πιλοτήριο OpenR με τις δύο οθόνες 12” και 12,3” έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο χώρος των αποσκευών είναι οικογενειακών προδιαγραφών και αγγίζει τα 530 λίτρα! Το εσωτερικό είναι ιδιαίτερα ηλιόλουστο, χάρη στην  «έξυπνη» γυάλινη οροφή Solarbay μήκους 1.4 μέτρων που φέρει την τεχνολογία AmpliSky, που γίνεται φιμέ ανάλογα με το που χτυπάει ο ήλιος!

Το Rafale θα έχει ως «σημαία» του την υβριδική τεχνολογία που ήδη έχουμε γνωρίσει και σε άλλα νέα μοντέλα της. Θα έχει φουλ υβριδικό σχήμα κάτω από το καπό του, με τον υβριδικό κινητήρα E-TECH των 200 ίππων, που συνδυάζει τον 3κύλινδρο 1.2 λίτρων με 130 ίππους και συνεργάζεται με δύο ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας αποδίδει 70 ίππους και παρέχει 100% ηλεκτρική κίνηση ενώ ο δεύτερος των 25 ίππων έχει επικουρική σχέση.  Μεταξύ των εκδόσεων θα υπάρχει και μια ισχυρή έκδοση E-TECH 4×4 με 300 ίππους. Η Renault ανακοίνωσε τη κατανάλωση καυσίμου που ορίζεται στα  4,7 λίτρα ανά 100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων στα 105 γρ./χλμ. Το λανσάρισμα του αναμένεται να συμβεί στις αντιπροσωπείες το 2024.