«Το mainstream είναι ένα μεγάλο τίποτα, θα έπρεπε να βάλουν φωτιά στο Χόλιγουντ και να το κάψουν» είπε χθες ο χειμαρρώδης και οργισμένος Εμίρ Κουστουρίτσα στο Στούντιο της Πλατείας Αμερικής στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα για το 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που φέτος τον τιμά προβάλλοντας όλο το έργο του (30/11 – 6/12).

«Οπως πολλοί της γενιάς μου, όταν ήμουν νέος και έκανα ταινίες, είχα φαντασιώσεις ότι μέσω του σινεμά και κάποιων αριστερών κινημάτων ο κόσμος μπορούσε πραγματικά να αλλάξει» είπε ο 69χρονος σέρβος σκηνοθέτης εμβληματικών ταινιών («Ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές», «Ο καιρός των τσιγγάνων», «Underground» κ.ά.). «Σήμερα, οι νέοι δεν έχουν καμία τέτοια ψευδαίσθηση. Σήμερα, η φοβία και μόνο που προκαλούν οι συνέπειες του να μην ακολουθείς το πολιτικά ορθό είναι τόσο έντονη που κυριολεκτικά σε αποκαρδιώνει. Δεν μπορείς πια να είσαι εναντίον κάποιου, πόσω μάλλον να το δηλώσεις αν θέλεις πραγματικά να αναδειχθείς».

Η απομάκρυνση του Κουστουρίτσα από τον κινηματογράφο τα τελευταία 24 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων γύρισε ελάχιστες ταινίες («και όχι από τις καλύτερες, το ξέρω») οφείλεται στην αφοσίωσή του στη μουσική και τις περίπου 1.000 συναυλίες που έχει δώσει σε όλο τον κόσμο με την μπάντα του No Smoking Band. Παρ’ ολ’ αυτά ετοιμάζει μια επιστροφή στον κινηματογράφο και μάλιστα έχει στα σκαριά τρία σχέδια: μια μεταφορά του γνωστού θεατρικού έργου «Τζιορντάνο Μπρούνο», μια ταινία μεσαιωνικού περιεχομένου που ίσως γυριστεί στη Ρωσία και μια παραλλαγή του έργου τού Φιόντορ Ντοστογέφσκι «Εγκλημα και τιμωρία», η οποία θα έχει τον τίτλο «Εγκλημα χωρίς τιμωρία».

«Γιατί πιστεύω ότι τα περισσότερα εγκλήματα, σήμερα, ακόμα και τα πιο μεγάλα δεν τιμωρούνται». Και στη ρητορική ερώτηση «Τι θα έλεγε στον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκέιτς αν του τηλεφωνούσαν για να χρηματοδοτήσουν κάποια ταινία του», ο Κουστουρίτσα ήταν σαφέσταστος: «Θα τους έλεγα να πάνε να γ…».