Ένας κάδος με γδαρμένα και σκονισμένα γυαλιά ηλίου. Ένα άλλο με κοσμήματα. Μια σειρά από παπούτσια, κάποια σε ζευγάρια, κάποια χωρίς. Αυτά είναι τα αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι μαχητές της Χαμάς μετά την βάρβαρη επίθεση που πραγματοποίησαν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Ρούχα σε σωρούς ήταν τοποθετημένα σε τραπέζια σε ένα κέντρο τραυμάτων στην Καισάρεια, ώστε οι επιζώντες να διεκδικήσουν τα χαμένα τους αντικείμενα, όπως και οι οικογένειες των θυμάτων.

«Καταστροφή, μια πραγματική καταστροφή…ήμουν εκεί»

Εικόνα από την περιοχή του φεστιβάλ την επόμενη ημέρα

Το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ βρισκόταν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας, όταν οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στις ισραηλινές κοινότητες. Σκότωσαν 1. 200 ανθρώπους, 260 από αυτούς στο φεστιβάλ. Περισσότεροι από 240 αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα.

«Ήμουν από τους τελευταίους ανθρώπους που βρίσκονταν στην περιοχή του φεστιβάλ. Ξεφύγαμε από τους τρομοκράτες τη στιγμή που έφτασαν. Και είδα πολλά πράγματα και πολλές τσάντες και πολλά τηλέφωνα στο έδαφος τη στιγμή που έτρεχα μακριά. Το τηλέφωνό μου ήταν εκεί, οι τσάντες μου, το αυτοκίνητό μου, όλα τα πράγματά μου, ο φορητός μου υπολογιστής και ξέρω πόσο σημαντικό είναι» λέει ο Sarel Batavia που κατάφερε να σωθεί από την επίγεια κόλαση.

Η Alina Tovberg είναι μια άλλη επιζώσα. Είπε στο Reuters ότι η θέα των αντικειμένων των θυμάτων της θύμισε μια άλλη ιστορική θηριωδία.

«Ολοκαύτωμα», είπε, έτσι ένιωθε. Αυτό είπε ότι ένιωσε όταν κοίταξε τους σωρούς από παπούτσια, γυαλιά και κλειδιά. Το χαρακτήρισε «απλά μια καταστροφή. Μια καταστροφή της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «ήταν πραγματική. Ήμουν εκεί».