Την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση κάνουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που οδήγησε στη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, μέσω ανακοίνωσης τους, τα μέλη της Ομπρέλας επισημαίνουν ότι η παρουσία τους στην πορεία είναι «πρώτο βήμα για τη συσπείρωση και την ανασύνταξη του χώρου της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στην οδό Σταδίου, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, στις 3.30.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ομπρέλας

«Έτοιμα τα πανό με τα οποία θα κατέβουμε σήμερα στην πορεία για το Πολυτεχνείο, όσοι/ες αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η παρουσία μας στην πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη, πρώτο βήμα για τη συσπείρωση και την ανασύνταξη του χώρου της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 3:30 στη Σταδίου, μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας.»

Το πανό που έχουν ετοιμάσει τα μέλη της Ομπρέλας για την πορεία

Η επιστολή παραίτησης των μελών της Ομπρέλας

Το απόγευμα της Κυριακής, τα μέλη της Ομπρέλας κοινοποίησαν επιστολή παραίτησης, η οποία ανέφερε ότι επειδή τα μέλη αισθάνονται την ιστορική ευθύνη δεν μπορούν «να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος» και καταλήγουν με ένα υστερόγραφο με νόημα: «Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».

Ανάμεσα στα 46 μέλη της «Ομπρέλας» που ήταν στην Κεντρική Επιτροπή και αποχωρούν είναι και 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Πρόκειται για τους: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.