Ημέρα μνήμης και τιμής στα θύματα του Πολυτεχνείου είναι η σημερινή. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας και τις κομβικές εκείνες μέρες του Νοέμβρη του 1973.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη Δημοκρατία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπαίνουν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από μισό αιώνα χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία

Όλοι αφήνουν από ένα γαρύφαλλο πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

Κάποια παιδιά αφήνουν στο μνημείο και ζωγραφιές για την ελευθερία και την ειρήνη. «Το Πολυτεχνείο ζει. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», γράφουν, μεταξύ άλλων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Επίσης, φοιτητικές παρατάξεις βρίσκονται από νωρίς στο Πολυτεχνείο. Οι πύλες του ιδρύματος άνοιξαν στις 9:00 και θα κλείσουν στις 13:00, για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης στις 14:00 και να ακολουθήσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε διακριτική απόσταση, ενώ οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται σταδιακά να κλείσουν.

Με εντολή της Αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα κλείσουν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

«Αστακός» η πρωτεύουσα

Ενόψει του Πολυτεχνείου βρίσκονται επί ποδός περίπου 5.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών.

Ομάδες ΔΙΑΣ και Δράση θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα ενώ ΜΑΤ και ΟΠΚΕ θα συνδράμουν κατά την διάρκεια των πορειών.

Στα μέτρα θα συνδράμουν από αέρος το ελικόπτερο της αστυνομίας που θα δίνει live εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και drones.

Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα οχήματα ρίψης νερού, οι Αίαντες, καθώς και ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Επίσης, πέρα από την αυξημένη παρουσία αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και την Αμερικανική πρεσβεία ιδιαίτερα μέτρα έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. και για την προστασία της πρεσβείας του Ισραήλ καθώς και άλλων πιθανών «στόχων» λόγω του πολέμου στην Γάζα.

Δείτε φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο