Ο 35χρονος Εγιάντ Μπανάτ βρισκόταν ζωντανά στο TikTok τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν δεκάδες ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του και ξυλοκόπησαν βίαια τον ίδιο και άλλα μέλη της οικογένειάς του στην πόλη Χεβρώνα στη νότια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει στρατιώτες να πατούν τον Μπανάτ, να τον κλωτσούν και να σπρώχνουν τα τουφέκια τους στο σώμα του, ενώ στο βάθος ακούγονται τα παιδιά του να φωνάζουν έντρομα «μπαμπά».

Η 10χρονη κόρη του Μπανάτ, η Σάντι περιέγραψε τις στιγμές τρόμου και αγωνίας που βίωσε όταν είδε τους στρατιώτες να εισβάλουν στο σπίτι τους και να ξυλοκοπούν άγρια τον πατέρα της.

«Άρπαξαν τον πατέρα μου και τον έσπρωξαν στο έδαφος. Συνέχισαν να τον χτυπούν συνέχεια και μετά του πέρασαν χειροπέδες και τον πήραν», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Al Jazeera.

«Δεν φώναζα γιατί φοβόμουν τους στρατιώτες. Δεν φοβάμαι τους στρατιώτες. Ανησυχούσα για τον πατέρα μου. Ο στρατιώτης συνέχισε να σπρώχνει το όπλο στο λαιμό του πατέρα μου. Πήρε τον λοστό και τον χτύπησε στο κεφάλι και στα χέρια του με αυτόν», συνέχισε.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε μέλη της οικογένειας Μπανάτ, συμπεριλαμβανομένου του Εγιάντ, μαζί με εννέα εργάτες από τη Γάζα, οι οποίοι είχαν μείνει με την οικογένεια αφού είχαν εγκλωβιστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι εννέα εργάτες, καθώς και τρία μέλη της οικογένειας Μπανάτ, παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση.

«Είδα το πρόσωπο του Νιζάρ όταν με χτυπούσαν»

Ο Εγιάντ Μπανάτ, ένας από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι, είναι ο ξάδελφος του πολιτικού ακτιβιστή, Νιζάρ Μπανάτ, ο οποίος είχε σκοτωθεί μετά τον βίαιο ξυλοδαρμό του από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) στις 24 Ιουνίου 2021. Η οικογένειά του κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για δολοφονία εκ προμελέτης.

Ανακαλώντας στη μνήμη του την επιδρομή στο σπίτι του, ο Μπανάτ δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση με τον ίδιο τρόπο όπως ο ξάδελφός του.

«Όλοι γνωρίζετε τι συνέβη στον μάρτυρα Νιζάρ Μπανάτ. Είδα το πρόσωπο του Νιζάρ όταν με χτυπούσαν. Παρόλο που ήταν στρατιώτες της κατοχής που το έκαναν, εξακολουθεί να είναι η ίδια μέθοδος [που χρησιμοποίησε η ΠΑ]», δήλωσε ο πατέρας έξι παιδιών στο Al Jazeera.

«Αυτό που φάνηκε στο βίντεο δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συνέβη μακριά από την κάμερα», προσέθεσε μιλώντας από το σπίτι του.

Εισβολή σε ζωντανή μετάδοση

Ο Μπανάτ είχε εμφανιστεί ζωντανά στο TikTok περίπου στις 1:30 π.μ. όπως κάνει κάθε βράδυ, στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής εκστρατείας για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τα παιδιά στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Εδώ και 41 ημέρες, ο παλαιστινιακός θύλακας βρίσκεται υπό ανελέητο εναέριο και χερσαίο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, κάτι που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 11.500 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Η στρατιωτική επίθεση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, αφού μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο εσωτερικό του Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 200.

Οι κάτοικοι της Λωρίδας αντιμετωπίζουν τώρα μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση με σοβαρές ελλείψεις σε νερό, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και εξάπλωση ασθενειών.

«Ένας φίλος μου και εγώ βγαίνουμε ζωντανά στο TikTok, μαζί με έναν επίσης φίλο μας δημοσιογράφο στη Γάζα», δήλωσε ο Μπανάτ. «Παρέχουμε βοήθεια στα παιδιά στο προαύλιο του νοσοκομείου Αλ Άκσα, όπως σκηνές και κουβέρτες. Είναι τόσο ατυχές το γεγονός ότι 22 αραβικές χώρες δεν είναι σε θέση να στείλουν ούτε ένα μπουκάλι νερό στη Γάζα. Οι άνθρωποι λαμβάνουν φορτία με ληγμένα μπισκότα και λευκά σεντόνια ταφής!», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Εγιάντ Μπανάτ δείχνει το βίντεο του ξυλοδαρμού του ενώ ήταν live στο TikTok (Πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)

«Όταν ήμουν σε ζωντανή μετάδοση, συνειδητοποίησα ότι ο στρατός περικύκλωνε το σπίτι μου. Είπα στα παιδιά να μείνουν live», εξοστόρησε ο Εγιάντ.

«Δεν θα έπρεπε να είσαι ζωντανός!»

«Ο στρατός εισέβαλε σε όλα τα σπίτια μας και ανατίναξε τρεις εξώπορτες. Επιτέθηκαν σε κάθε μέλος της οικογένειας Μπανάτ – τα ξαδέλφια μου, τον θείο μου και τους γιους του, τον αδελφό μου. Μας επιτέθηκαν με τα χέρια, τα πόδια, τα όπλα και τους λοστούς τους», προσέθεσε.

«Χτυπούσαν τον θείο μου, ο οποίος έχει καρδιακά προβλήματα. Ο στρατιώτης του έλεγε ‘δεν θα έπρεπε να είσαι ζωντανός’», σημείωσε ακόμα στην ανατριχιαστική περιγραφή του.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες πέρασαν χειροπέδες στους άνδρες της οικογένειας Μπανάτ και οδηγήθηκαν για ανάκριση έξω από τα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεχίστηκαν οι ξυλοδαρμοί. Δύο ώρες αργότερα, οι στρατιώτες άφησαν αρκετούς από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του Μπανάτ, σε διαφορετικούς δρόμους μακριά από τα σπίτια τους. Εκ των υστέρων μεταφέρθηκαν από γιατρούς στο κυβερνητικό νοσοκομείο «Πριγκίπισσα Άλια» στη Χεβρώνα για περίθαλψη.

«Το τίμημα που οι έντιμοι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν»

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τις επιδρομές σε παλαιστινιακές γειτονιές, πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τουλάχιστον 2.570 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με ομάδες για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Σχολιάζοντας την επίθεση που δέχεται μπροστά στα παιδιά του, ο Μπανάτ είπε ότι «το έχουν συνηθίσει» λόγω των συχνών επιδρομών του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Είμαστε μια κατεχόμενη χώρα. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώνουν οι έντιμοι άνθρωποι», είπε, προσθέτοντας ότι «απλώς χαίρομαι που αφέθηκα ελεύθερος».

Ο Εγιάντ Μπανάτ χαρούμενος στο σπίτι έχοντας στο πλευρό του τις κόρες του (Πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)

«Η Γάζα είναι η αξιοπρέπειά μας και η υπερηφάνειά μας. Πολεμά όλες τις δυτικές χώρες – εκ μέρους 22 αραβικών χωρών», συνέχισε.

«Αυτό που συνέβη σε εμάς δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας. Είθε ο Θεός να μας κρατήσει δυνατούς για να μπορέσουμε να σταθούμε στο πλευρό του λαού μας στη Γάζα – γιατί αυτοί είναι η οικογένειά μας, τα παιδιά μας, οι φίλοι μας. Είμαστε τα παιδιά ενός έθνους», κατέληξε ο Μπανάτ.