Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, οι 14 από αυτούς στην Τζενίν, μια πόλη προπύργιο ενόπλων οργανώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η επιδρομή στην Τζενίν είναι η φονικότερη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη από το 2005, με βάση την καταμέτρηση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές: ένας στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, ένας στο Αλ Αμάρι, κοντά στη Ραμάλα, ένας στην Ντούρα και ένας στο Μπέιτ Φάτζαρ, κοντά στη Χεβρώνα.

Δρόμοι που καταστρέφονται από τις ισραηλινές τεθωρακισμένες μπουλντόζες, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι δρόμοι.

Οι επιχειρήσεις αποκαλούνται «αντιτρομοκρατικές», γιατί το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την εξέγερση στην Δ. Όχθη

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα 15χρονο αγόρι.

Στην Τζενίν, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ένας διασώστης της τραυματίστηκε «από σφαίρες στην πλάτη».

Αργά απόψε, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση στον (προσφυγικό) καταυλισμό της Τζενίν», κατά την οποία «σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 τρομοκράτες» και «περισσότεροι από 20 καταζητούμενοι ύποπτοι συνελήφθησαν».

Μεταξύ αυτών ήταν και δύο μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ που «πυροβολούσαν» ή «έθεταν σε κίνδυνο» τους στρατιώτες.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι κατασχέθηκαν ορισμένα όπλα (τουφέκι, καραμπίνες, πιστόλι) και διευκρίνισε ότι κατέστρεψε «μια υπόγεια σήραγγα που περιείχε εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους προς χρήση».

Η Τζενίν είναι καθημερινά υπό πολιορκία

Στην πόλη Τζενίν και τον γειτονικό καταυλισμό, όπου κατοικούν περίπου 23.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σημειώνονται τακτικά συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες. Η Τζενίν, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, είναι υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και των δυνάμεων ασφαλείας της.

Ο ισραηλινός στρατός όμως λέει ότι οι επιχειρήσεις του γίνονται «λόγω της σημαντικής αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι έχουν γίνει περισσότερες από 550 απόπειρες επιθέσεων μετά την 7η Οκτωβρίου.