Αξιωματούχοι στην Αίγυπτο επιβεβαίωσαν ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει αύριο για να υποδεχθεί ορισμένους τραυματίες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι θα νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου. Υπάρχει δισταγμός από τους τραυματίες αν θα εκπατριστούν για πάντα.

«Ιατρικές ομάδες θα είναι παρούσες αύριο στο πέρασμα της Ράφα για να εξετάσουν τα περιστατικά που φθάνουν από τη Γάζα, αμέσως μόλις φτάσουν. Οι ομάδες θα καθορίσουν σε ποια νοσοκομεία θα σταλούν οι τραυματίες», δήλωσε ιατρικός αξιωματούχος.

Ο κυβερνήτης του βόρειου Σινά Μοχάμεντ Σόσα είχε ήδη αποκαλύψει σε προηγούμενες δηλώσεις του ότι τα νοσοκομεία της επαρχίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να υποδεχθούν τραυματισμένους Παλαιστίνιους μόλις ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

Σχεδόν σε κάθε πόλεμο υπήρχαν νοσηλείες Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων ισραηλινών πολέμων στη Γάζα, η Αίγυπτος περιέθαλψε τραυματισμένους Παλαιστίνιους σε νοσοκομεία της Ισμαηλίας και του Καΐρου.

Σε συνέντευξη Τύπου στο πέρασμα της Ράφα σήμερα, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) Ντια Ρασβάν δήλωσε στους ανταποκριτές τοπικών και ξένων μέσων ενημέρωσης ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να επιτρέψει την είσοδο χιλιάδων φορτηγών στη Γάζα καθημερινά, αλλά το Ισραήλ καθυστερεί τη διαδικασία.

Αποκάλυψε ότι μόνο 250 φορτηγά έχουν επιτραπεί να περάσουν από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα.

Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι καθυστερεί σκόπιμα τη βοήθεια επιβραδύνοντας την επιθεώρηση και τόνισε την πιθανότητα το Ισραήλ να χτυπήσει όλα τα φορτηγά που θα περάσουν.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέ Σούκρι αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο CNN ότι το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει το πέρασμα ήδη τέσσερις φορές, τραυματίζοντας τέσσερις Αιγύπτιους εργάτες.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Το συγχρηματοδοτούμενο από την Αίγυπτο  κανάλι Αλ-Καχέρα, ανέφερε πως το πέρασμα θα ανοίξει αύριο για να υποδεχθεί τους τραυματίες.

Αναμένεται να κατασκευαστεί (να «συναρμολογηθεί» για να ακριβολογούμε) νοσοκομείο εκστρατείας 1,300 τετραγωνικών μέτρων που θα υποδεχθεί τους Παλαιστίνιους τραυματίες στην πόλη Σέικ Ζουγουέιντστο βόρειο Σινά περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ράφα.