Μετά την πρώτη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ απειλούν ότι η απάντηση στους Ισραηλινούς, σε ενδεχόμενη ευρείας κλίμακας χερσαία επιδρομή, θα είναι «κόλαση επί της Γης».

Ο Hazem Qasam, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε στο Al-Monitor: «Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να απειλεί με χερσαίες επιχειρήσεις και να επιδεικνύει τη μεγάλη στρατιωτική του δύναμη στα σύνορα. Το κίνημά μας παίρνει αυτές τις απειλές στα σοβαρά και τα μέλη μας είναι πλήρως προετοιμασμένα να δείξουν στον ισραηλινό στρατό και στον κόσμο νέες εκπλήξεις όσον αφορά τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα.»

Και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει επιχειρήσει να καταπολεμήσει τη Χαμάς εντός της Γάζας και στο παρελθόν, με μια χερσαία εισβολή το 2008 και πολλαπλές επιθέσεις από διάφορες κατευθύνσεις το 2014. Ωστόσο, υπέστη σημαντικές απώλειες σε αυτές τις επιχειρήσεις.»

«Οι απειλές του Ισραήλ για χερσαίο πόλεμο είναι παράλογες»

Σε μια ηχητική καταγραφή που κυκλοφόρησε την εβδομάδα μετά τις 7 Οκτωβρίου, ο Αμπού Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζ ad-Din al-Qassam, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, δήλωσε ότι οι μαχητές τους είναι έτοιμοι για την χερσαία εισβολή.

«Οι απειλές του σιωνιστικού εχθρού για χερσαίο πόλεμο στη Γάζα [είναι] παράλογες. Πώς μπορεί αυτός ο κατακερματισμένος στρατός, του οποίου το τμήμα της Γάζας εξουδετερώσαμε, να ξεκινήσει χερσαίο πόλεμο;» πρόσθεσε ο Abu Obeida.

Έτοιμοι για μάχη φαίνεται να είναι οι μαχητές της Χαμάς

Οι δυνάμεις της Χαμάς

Η Χαμάς διαθέτει τη μεγαλύτερη στρατιωτική πτέρυγα στη Λωρίδα της Γάζας, ακολουθούμενη από την Ισλαμική Τζιχάντ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ εκτιμάται ότι διαθέτουν περισσότερους από 15.000 μαχητές και 12.000 έως 15.000 πυραύλους.

Ακόμη, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η στρατιωτική πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, διαθέτει περίπου 6.000 μαχητές και 6.000 έως 8.000 πυραύλους, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

«Καλώς ήρθατε στις πύλες της κόλασης»

Οι απειλές αυτές διατυπώθηκαν σε μια σειρά ηχητικών καταγραφών, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων από την πλευρά του Τελ Αβίβ. Μάλιστα, σε μια ηχητική καταγραφή που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς, Αμπού Χάμζα, απευθύνθηκε στο Ισραήλ λέγοντας:

«Αφού σας νικήσαμε μέσα στην δική σας περιοχή, τι νομίζετε ότι θα συμβεί όταν έρθετε σε εμάς;  Έχουμε ετοιμάσει τους άνδρες μας που αγαπούν τον θάνατο για χάρη του Αλλάχ, όσο εσείς αγαπάτε τη ζωή. Καλώς ήρθατε, λοιπόν, στις πύλες της κόλασης.»

Πού στοχεύει η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Ο Bassel Abu Ataya, πολιτικός αναλυτής που επικεντρώνεται σε ισραηλινές υποθέσεις, δεν πιστεύει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η χερσαία εισβολή αποσκοπεί στην απελευθέρωση των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Η χερσαία επιχείρηση στοχεύει κυρίως να φτάσει στις περιοχές όπου η Χαμάς είναι οχυρωμένη βαθιά μέσα στην πόλη της Γάζας, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος του ισραηλινού στρατού μετά το πλήγμα που υπέστη όταν μέλη της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα και σκότωσαν ισραηλινούς πολίτες μέσα στο Ισραήλ», δήλωσε στο Al-Monitor.

Ακόμη, ο ίδιος λέει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει καθυστερήσει προς το παρόν την χερσαία επιχείρηση. «Περίπου 3.000 μαχητές της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα με το Ισραήλ και κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του κέντρου διοίκησης επιχειρήσεων [του Ισραήλ] που παρέχει ασφάλεια στους οικισμούς στο περίβλημα [της Γάζας]. Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες ακόμη μαχητές που περιμένουν τον ισραηλινό στρατό μόλις εισβάλει στη Γάζα», πρόσθεσε. Η χερσαία εισβολή μπορεί επίσης να περιπλεχθεί από την παρουσία περισσότερων από 100 Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς εντός της Γάζας, σύμφωνα με τον Αμπού Ατάγια.

Η Χαμάς είναι προετοιμασμένη για εισβολή του ισραηλινού στρατού

«Έτοιμη για ενδεχόμενη εισβολή η Χαμάς»

Ο πολιτικός αναλυτής και πρώην αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας Felestin Mustafa al-Sawaf δήλωσε στο Al-Monitor: «Η Χαμάς είναι έτοιμη για μια εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Η χερσαία επιχείρηση θα καταλήξει σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση.»

Ο Sawaf πιστεύει ότι η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μπέρδεψε την ισραηλινή ηγεσία και προκάλεσε μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων, με πολλούς να προειδοποιούν για τις συνέπειες μιας χερσαίας εισβολής. Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν απελευθερωθεί τέσσερις όμηροι -δύο Αμερικανοί και δύο Ισραηλινοί- για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Σχετικά με τα αιτήματα ορισμένων στη διεθνή κοινότητα να τερματιστούν οι μάχες και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, ο Sawaf δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να τεθεί αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων πριν από το τέλος του πολέμου.

Γιατί ο ισραηλινός στρατός λέει ότι θα επικεντρωθεί στα βόρεια της Γάζας – Τι λένε οι αναλυτές

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρησή του θα επικεντρωθεί σε αστικές περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (που περιλαμβάνει τόσο τη Γάζα όσο και τις επαρχίες της Βόρειας Γάζας), γνωρίζοντας ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση εναντίον του μουσικού φεστιβάλ Nova από το Χαν Γιουνίς, μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες της Γάζας και όπου οι μαχητές της Αλ Κάσαμ βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα.

Η ανατολική περιοχή του κυβερνείου Χαν Γιουνίς περιλαμβάνει εκτεταμένες γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες βοήθησαν τις Ταξιαρχίες al-Qassam να κατασκευάσουν ένα μεγάλο δίκτυο υπόγειων σηράγγων, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Ράφα. Μέσω μιας από αυτές τις σήραγγες απήχθη ο Γκιλάντ Σαλίτ το 2006.

Ο Wassef Erekat, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Δυτική Όχθη, ειδικευμένος σε ισραηλινές υποθέσεις, λέει ότι αυτό μπορεί να γίνεται για να μπερδευτούν οι Παλαιστίνιοι μαχητές. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η [χερσαία επιχείρηση] θα ξεκινήσει από διάφορους άξονες και όχι μόνο στο βορρά», δήλωσε ο Erekat στο Al-Monitor.