Η Google απενεργοποίησε τη μετάδοση live δεδομένων αναφορικά με την κίνηση στους δρόμους του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας μέσω της γνωστής εφαρμογής Google Maps έπειτα από σχετικό αίτημα του ισραηλινού στρατού, ενόψει της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα.

«Όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν σε καταστάσεις συγκρούσεων και σε απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή, απενεργοποιήσαμε προσωρινά τη δυνατότητα να βλέπουμε ζωντανά τις συνθήκες κυκλοφορίας και τις πληροφορίες για την επισκεψιμότητα, με γνώμονα την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων», ανέφερε εκπρόσωπος της Google σε ανακοίνωσή του.

Το παράδειγμα της Google ακολούθησε και η Apple

Η Google αφαιρεί τα δεδομένα συνωστισμού σε πραγματικό χρόνο στο Ισραήλ και τη Γάζα κατόπιν αιτήματος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων καθώς οι πληροφορίες κυκλοφορίας σε ζωντανή σύνδεση θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις κινήσεις των ισραηλινών στρατευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία έλαβε παρόμοια μέτρα στην Ουκρανία πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, απενεργοποιώντας τα δεδομένα κίνησης, σε πραγματικό χρόνο, οχημάτων και πεζών.

Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τα συστήματα πλοήγησης της Google, συμπεριλαμβανομένου και του Waze θα συνεχίσουν να λαμβάνουν εκτιμώμενους χρόνους άφιξης που βασίζονται σε ζωντανές συνθήκες, δήλωσε η Google.

Ο ισραηλινός τεχνολογικός ιστότοπος GeekTime, ο οποίος ανέφερε πρώτος την εξέλιξη, δήλωσε ότι η εφαρμογή Maps της Apple Inc. συμμορφώθηκε επίσης με το αίτημα του ισραηλινού στρατού.

«Ο στρατός είναι έτοιμος να επέμβει»

Ο αρχηγός του στρατού του Ισραήλ, Χερζί Χαλεβί διαβεβαίωσε με δηλώσεις του πως ο Ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για χερσαία επέμβαση στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατηγός Χαλεβί μίλησε στους διοικητές της 146ης Μεραρχίας στο βόρειο Ισραήλ για να τους προετοιμάσει εν όψει της μεγάλης επίθεσης.

«Θέλουμε να φέρουμε την Χαμάς σε σημείο αποσύνθεσης. Την ηγεσία της, την στρατιωτική της πτέρυγα. Για αυτό και επιτιθέμεθα με μεγάλη δύναμη. Σκοτώνουμε τους ανώτατους διοικητές τους, σκοτώνουμε τους πράκτορές τους, καταστρέφουμε τις υποδομές τους και δρούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα».

«Μια μανούβρα προς τον Νότο έχει προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά» δήλωσε ακόμα ο στρατηγός Χαλεβί.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις και στους λόγους της καθυστέρησης της χερσαίας επέμβασης ο αρχηγός Χαλεβί δήλωσε «Υπάρχουν εκτιμήσεις τακτικής, επιχειρησιακές και ευρύτερης στρατηγικής, κάτι που μας έδωσε περισσότερο χρόνο.

Οι δυνάμεις που έχουν περισσότερο χρόνο προετοιμάζονται καλύτερα και αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάνουν οι δυνάμεις (σ.σ. επανάληψη της λέξεις δυνάμεις καθώς οι λέξη «δυνάμεις» είναι στον τίτλο του ισραηλινού στρατού, Israeli Defence Forces)».