Θα μπορούσε να είναι η υπόθεση ενός από τα παλιά βιβλίου μυστηρίου του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, αλλά είναι σημερινό γεγονός. Έξι πίνακες ζωγραφικής που εκλάπησαν από το παλιό δημαρχείο της μικρής παραθαλάσσιας πόλης Μέντεμπλικ στη βόρεια Ολλανδία επιστράφηκαν μέσω μιας ασυνήθιστης παράδοσης κατ’ οίκον σε έναν ντετέκτιβ τέχνης περίπου 65 μίλια μακριά στο Άμστερνταμ.

Ο Άρθουρ Μπραντ, γνωστός για το έργο του στην ανάκτηση ενός πρώιμου πίνακα του Βαν Γκογκ τον περασμένο μήνα, καθώς και των αγαλμάτιων αλόγων του Χίτλερ και ενός πίνακα του Πικάσο, δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι καθόταν στο σπίτι του την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου όταν χτύπησε το κουδούνι της πόρτας του.

«Παρακολουθούσα έναν βαρετό (ποδοσφαιρικό) αγώνα: Η Ολλανδία έχανε από τη Γαλλία με 2-0», είπε χαρακτηριστικά στη συνλεντευξη του που επικαλείται το CNN. «Απλώς μου τηλεφώνησαν στην πόρτα μου την Παρασκευή το βράδυ στις 10.30 μ.μ.», πρόσθεσε ο άνδρας που αποκαλείται πυκνά συχνά ο Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης και συνέχισε αφηγούμενος τα εξής.

Μια μεγάλη παράδοση ενός φορτίου μεγάλης αξίας

Όπως είπε του ζητήθηκε να κατέβει κάτω για να παραλάβει μια μεγάλη παράδοση, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν οι κλεμμένοι πίνακες, από έναν άνδρα που προφανώς δεν είχε σχέση με την κλοπή. Για καλό και για κακό ο Μπραντ έφερε τα έργα τέχνης στο διαμέρισμά του πριν ειδοποιήσει την αστυνομία.

Μεταξύ των κλεμμένων πινάκων που ανακτήθηκαν ο Γουλιέλμος της Οράγγης

Οι έξι πίνακες είχαν κλαπεί από το πρώην δημαρχείο του Μέντεμπλικ, το οποίο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε ανακοίνωσή της τότε, η τοπική αρχή είχε επιβεβαιώσει ότι είχαν αφαιρεθεί και ορισμένα άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένας πολυέλαιος, και είχε προσφέρει αμοιβή 10.000 ευρώ για «μια χρυσή πληροφορία» που θα οδηγούσε στην ασφαλή επιστροφή τους.

«Νομίζω ότι επρόκειτο για το άμεσο αποτέλεσμα της ανάκτησης του Βαν Γκογκ τον περασμένο μήνα», δήλωσε ο Μπραντ σχετικά με τις προσπάθειές του να βρει το έργο του καλλιτέχνη «The Parsonage Garden at Nuenen in Spring» που φιλοτεχνήθηκε το 1884, πέντε χρόνια πριν ολοκληρωθεί η Έναστρη Νύχτα. «Αυτή η ανάκτηση πυροδότησε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο και ένας από τους λόγους για τους οποίους επιστράφηκε ο Βαν Γκογκ ήταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα με αυτόν,  να τον πουλήσουν ή να πάρουν μικρότερη ποινή.

Κέρδος μια δωροεπιταγή βιβλίου

«Πιθανότατα (οι κλέφτες του δημαρχείου) φοβήθηκαν ότι η αστυνομία βρισκόταν στα ίχνη τους. Οπότε είτε έπρεπε να τους κάψουν, όμως αν τους έπιαναν αργότερα θα έκανε περισσότερα χρόνια φυλακή ή να τους πετάξουν στην πόρτα μου», καταλήγει ο ίδιος.

Οι πίνακες, οι οποίοι συνολικά εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 100.000 ευρώ περιλαμβάνουν ένα πορτρέτο του αρχαίου ηγεμόνα βασιλιά Ράντμπουντ – το οποίο έχει ιδιαίτερη τοπική σημασία – και άλλες προσωπογραφίες του πρίγκιπα Γουλιέλμου της Οράγγης, του Μόριτς της Οράγγης, του κόμη Γιαν βαν Νασάου και της βασίλισσας Βιλελμίνας, Ανακτήθηκε επίσης ένας πίνακας με μια σκηνή από τη Βίβλο. Οι πίνακες βρίσκονται προς το παρόν στην αστυνομία.

Ο Μπραντ πάντως δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την αμοιβή που προβλέπεται. «Έχω όμως ζητήσει μια δωροεπιταγή βιβλίου», αποκάλυψε με χαμόγελο.