Πριν από λίγους μήνες, το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στο Χάμενταν ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου. Η εξόρυξη δε του κοιτάσματος θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το CNBC, το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε περιέχει 8,5 εκατ. τόνους λιθίου, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα λιθίου στον κόσμο μετά τη Χιλή, η οποία κατέχει 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους του μετάλλου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Τι λένε οι αναλυτές

«Η ανακάλυψη αυτής της ιρανικής δεξαμενής λιθίου θα μπορούσε να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και να χαρίσει στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου γεωπολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα», αναφέρει η Ισραηλινή ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής Anat Hochberg Marom στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

Αναφέρει δε ότι η Τεχεράνη θα ελέγχει περί το 10% των γνωστών αποθεμάτων λιθίου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία ανέρχονται σε 89 εκατ. τόνους. Προσθέτει δε ότι «Το Ισραήλ θα μελετάει στενά πώς η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ανακάλυψη (σ.σ. λιθίου) προς όφελός της».

Το Ιράν ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου

Σανίδα σωτηρίας για την οικονομία του Ιράν

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος αναμένεται να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της χώρας. Το Ιράν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς το νόμισμα του υποτιμάται διαρκώς.

Απομονωμένο από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το Ιράν συνεχίζει να υφίσταται κυρώσεις από τα δυτικά έθνη που κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά λιθίου, μια τέτοια προσθήκη στα παγκόσμια γνωστά αποθέματα θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του μετάλλου σε περαιτέρω πτώση, ανάλογα με την ικανότητα του Ιράν να εξάγει.