Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν πρέπει να ωθήσουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

«Νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω εδώ εκ μέρους της Ιορδανίας, αλλά και των φίλων μας στην Αίγυπτο: Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, διότι νομίζω ότι αυτό είναι το σχέδιο ορισμένων από τους συνήθεις υπόπτους, να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν de facto ζητήματα στο έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Ο Όλαφ Σολτς υποδέχεται τον βασιλιά Αμπντάλα στο Βερολίνο

«Όχι πρόσφυγες στην Ιορδανία, όχι πρόσφυγες στην Αίγυπτο», ξεκαθάρισε ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Προειδοποίηση Σολτς προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, ο βασιλιάς της Ιορδανίας ακύρωσε τις ελπίδες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι οι γειτονικές αραβικές χώρες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας πριν από την αναμενόμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Ο Σολτς, πάντως, στη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ στην καγκελαρία του Βερολίνου, απηύθυνε προειδοποίηση προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην παρεμβαίνουν στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.