Στη Μέση Ανατολή θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να έχει συναντήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους παύσης «του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα και σε τρόπους εύρεσης ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επιτρέψει επίσης την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Πρώτος σταθμός το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να περάσει μέρος της Τετάρτης στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν αναμένεται να πετάξει στο Αμμάν της Ιορδανίας για συνομιλίες σχετικά με την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει την Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα έχει ξεχωριστή τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα προειδοποίησε σήμερα να μην γίνεται προσπάθεια προώθησης Παλαιστινίων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

«Συνεργαζόμαστε με όλους»

Το Reuters αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν «θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή κάποιου είδους ασφαλούς διέλευσης για τους αμάχους».