Νέο μήνυμα προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας έστειλαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λίγες ώρες μετά την εκπνοή της 24ωρης διορίας εκκένωσης από το βόρειο τμήμα της περιοχής προς τον νότο.

Το πρωί του Σαββάτου (14/10), ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι δίνει διορία 6 ωρών επιπλέον, συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα προκειμένου οι Παλαιστίνιοι πολίτες της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι ΙΑΔ θα επιτρέψουν την κίνηση στους ενδεδειγμένους δρόμους δίχως επιθέσεις μεταξύ των ωρών 10:00-16:00. Για την ασφάλειά σας, επωφεληθείτε από τον σύντομο χρόνο για να μετακινηθείτε νότια – από το Beit Hanoun στο Khan Yunis.

»Εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, πηγαίνετε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν φροντίσει τον εαυτό τους και καλύπτονται από χτυπήματα στην περιοχή» αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτηση στο X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Μη ρεαλιστική προειδοποίηση»

Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Την Παρασκευή (13/10) ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι είναι «μη ρεαλιστική» η προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα στο νότιο τμήμα του θύλακα μέσα σε 24 ώρες.

«Σίγουρα, οι άμαχοι πρέπει να προειδοποιούνται για επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά είναι απολύτως μη ρεαλιστικό ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν σε 24 ώρες»τόνισε.

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς»

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες». Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να μείνουν.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.