Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Ως αντίποινα, οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, με βαρύ φόρο αίματος.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς έχει κοστίσει τη ζωή σε 700 περίπου Ισραηλινούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.100. Οι αρχές της Γάζας, από την πλευρά τους, έχουν ανακοινώσει 413 νεκρούς και 1.990 τραυματίες.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι σταματά την υδροδότηση του θύλακα με τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους ενώ ήδη από χτες έχουν απαγορεύει οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων.

«Διέταξα να διακοπεί αμέσως η παροχή νερού από το Ισραήλ στη Γάζα. Χθες, κόπηκαν το ρεύμα και τα καύσιμα. Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών, Ίσραελ Κατς, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι θα επέλθει πλήρης αποκλεισμός της Γάζας και έκανε λόγο για «ανθρώπινα κτήνη».

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα. Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον αποκτηνωμένων ανθρώπων», σημείωσε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Τι σημαίνει ο «ολικός αποκλεισμός» του θύλακα

«Η απόφαση για αποκλεισμό της Γάζας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο», τονίζει o αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, Michael Clarke, εξηγώντας τι σημαίνει η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Και συνεχίζει: «Οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν από τη Γάζα το 2005. Την κατέλαβαν το 1967. Εκεί υπήρχαν ισραηλινοί οικισμοί. Διέλυσαν τους οικισμούς πολύ θεατρικά, αλλά απομακρύνθηκαν και μονομερώς οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν… για να δουν αν θα μπορούσαν, να δημιουργήσουν μια καλύτερη κατάσταση».

Αλλά φρόντισαν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γάζας και του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων της Γάζας στις ακτές, επισημαίνει ο Clarke. «Έτσι, ελέγχουν όλη την ηλεκτρική ενέργεια της Γάζας, την παροχή τροφίμων και νερού. Και έτσι έχουν τη δυνατότητα να την κλείσουν εντελώς, κάτι που τώρα είπαν ότι θα κάνουν», τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια ο αναλυτής άμυνας και ασφάλειας του Sky News, «η Γάζα κρατήθηκε ζωντανή επί χρόνια με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ και κρατών όπως το Κατάρ, που έβαλαν ειδικά χρήματα σε έργα αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

«Οπότε τα χρήματά τους είναι αυτά που κράτησαν τη Γάζα ζωντανή. Θέλω να πω, η Γάζα δεν είναι βιώσιμη από καμία άλλη άποψη εκτός από την ξένη βοήθεια. Έτσι, μπορεί να απομονωθεί εντελώς έτσι και να προκαλέσει τεράστια δυστυχία. Αυτό που υποψιάζομαι ότι συμβαίνει είναι ότι οι Ισραηλινοί το βλέπουν αυτό ως την πρώτη βολή στην προσπάθειά τους να βγάλουν έξω τους ομήρους τους», καταλήγει.