Στους 22 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί Ισραηλινοί από την επίθεση που εξαπέλυσε αιφνιδιαστικά η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Από τις 8:15 το πρωί τοπική ώρα ηχούν για έκτη συνεχόμενη φορά οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ. Στις 6:30 άρχισαν οι εκτοξεύσεις των ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχώς ακούγονται εκρήξεις» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γαβριήλ Χαρίτος, κάτοικος Ιερουσαλήμ, Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν.

«Αυτή τη στιγμή ακούω ένα κρότο έξω από την πόλη. Τον τοποθετώ βορειοδυτικά. Στις έξι και μισή λοιπόν, άρχισαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας με κατεύθυνση όχι μόνο τις πόλεις της μεθορίου, αλλά και το Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις μέχρι το πιο βόρειο σημείο του κεντρικού Ισραήλ»

Όπως είπε δύο φορές ακούστηκαν σειρήνες στην πόλη Ντιμόνα που είναι πόλη στο νότιο Ισραήλ όπου υπάρχουν και πυρηνικά εργοστάσια.

«Στο διάγγελμά του ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μωχάμαντ Ντεφ, μίαμιση ώρα από την αρχή των εκτοξεύσεων ανακοίνωσε ότι αρχίζει η επιχείρηση «θύελλα του Αλ – Άκσα» και την συνέδεσε με τον μεγάλο αριθμό Εβραίων πιστών που στη διάρκεια των εορτών τους ανέβηκαν στο προαύλιο του Τεμένους Αλ-Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ» ανέφερε.

««Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους»

Ο καθηγητής διέψευσε τις πληροφορίες πως ισλαμιστές έχουν εισέλθει στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβιβ. «Έχουν εισέλθει όμως ομάδες από κουκουλοφόρους Παλαιστινίους σε πόλεις της μεθορίου που η ονομασία τους δεν ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο».

«Η αντιπυραυλική ασπίδα που διαθέτει το Ισραήλ (Iron Dome) φυσικά και λειτούργησε γι΄αυτό και ενώ ο Μωχάμαντ δήλωσε στο διάγγελμά του ότι από τις 6:30 το πρωΐ έως τις 8:30 έχουν εκτοξευτεί 5.000 ρουκέτες, σίγουρα δεν έφτασαν στο έδαφος του Ισραήλ γιατί σε αυτή την περίπτωση θα επικρατούσε πανικός, πράγμα που δεν ισχύει.

Έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ

Όπως σημείωσε «η συγκεκριμένη σημερινή πυραυλική επίθεση είναι γεγονός ότι ξάφνιασε την κοινωνία. Το γεγονός ότι βρέθηκαν και κουκουλοφόροι Παλαιστίνιοι να είναι σε δρόμους των μεθοριακών πόλεων, καταδεικνύει καταφανή αποτυχία από την πλευρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Ήταν μεγάλη εντύπωση το γεγονός αυτό. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Έχει αποφασιστεί ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την οριογραμμή του Ισραήλ με τη Γάζα ισχύουν ειδικοί περιορισμοί».

«Έχει ανακοινωθεί έκτακτη συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης. Έχει ανακοινωθεί τοπική επιστράτευση εφέδρων.

Ενημέρωσε πως «Φορείς των εφέδρων που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για τη δικαστική μεταρρύθμιση αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και ότι θα υπακούσουν στην κυβέρνηση και θα επιστρατευτούν».