Συναγερμό έχει σημάνει στη Γαλλία η έξαρση εμφάνισης κοριών. Το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τα παρασιτικά έντομα και τα Μέσα κάνουν λόγο για «γενικευμένη επιδημία».

Οι κοριοί έχουν εξαπλωθεί στους δρόμους, βρίσκονται σε κάθε γωνιά και μολύνουν τα Μέσα Μεταφοράς, τα αεροδρόμια, άλλους δημόσιους χώρους αλλά και σπίτια. Μάλιστα, η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο ανησυχητικό σημείο που σχολεία βάζουν «λουκέτο».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο France 5, η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει επτά σχολεία λόγω της εισβολής κοριών, προκειμένου να γίνει απεντόμωση στους χώρους τους.

«Κοριοί εντοπίστηκαν σε 17, νομίζω, σχολεία και αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει επτά εξ αυτών γι’ αυτό το λόγο», σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ένα εξ’ αυτών ήταν το λύκειο Elisa-Lemonnier, στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού. «Έχουμε σχεδόν 60.000 σχολεία και μιλάμε για κάποιες δεκάδες αλλά είναι γεγονός ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Χρειάζεται άμεση αντίδραση, ώστε να καθαρίζονται τα σχολεία εντός 24 ωρών», συμπλήρωσε ο Ατάλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει εγκριθεί κατάλογος εταιρειών απεντόμωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και περιφερειακές υγειονομικές Αρχές ώστε οι διευθύνσεις των σχολείων να μπορούν να αποτανθούν σε αυτές για να επέμβουν πολύ γρήγορα.

Νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας είχε κάνει γνωστό ότι έκλεισαν πέντε σχολεία, όπου φοιτούν συνολικά 1.500 μαθητές, ενώ εντός της εβδομάδας είχαν κλείσει ακόμη δύο σχολεία στη Μασσαλία και στη στη Λυών.

Συνεχείς συσκέψεις για την αντιμετώπιση των κοριών

Η γαλλική κυβέρνηση κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» και πραγματοποιεί συνεχώς συσκέψεις, καθώς η ραγδαία εξάπλωση των κοριών έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στους πολίτες, όσο και στους τουρίστες, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στην εικόνα της χώρας,

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι αυτήν την περίοδο η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι ενώ βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κοριοί έχουν εντοπιστεί σε κινηματογράφους, νοσοκομεία, στο μετρό του Παρισιού, σε τρένα και στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών, Clément Beaune, δήλωσε ότι από σχεδόν 50 αναφερθείσες εμφανίσεις κοριών σε τρένα του μετρό και της SNCF, ούτε μία δεν έχει επαληθευτεί.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά, χωρίς ψυχώσεις και χωρίς ταμπού ή άρνηση της σοβαρότητας της κατάστασης», δήλωσε ο Beaune.

«Δεν υπάρχει έξαρση στα μέσα μαζικής μεταφοράς ούτε κάποιος κίνδυνος, αφού ερευνούμε και αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε φορά», πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εταιρείες καταπολέμησης παρασίτων σε όλη τη Γαλλία ανέφεραν πως οι κλήσεις που έχουν δεχτεί για την αντιμετώπιση των κοριών είναι αυξημένες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει πάντα μια αύξηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και κάθε χρόνο το κύμα γίνεται μεγαλύτερο.

Μεταξύ 2017 και 2022, περισσότερα από ένα στα 10 σπίτια στη Γαλλία είχαν μολυνθεί από κοριούς, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, περιβάλλοντος και υγείας της χώρας, με συνολικό κόστος 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,47 δισεκατομμύρια δολάρια).