«Παύλο μου, νικήσαμε». Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που αντήχησε στον Άρειο Πάγο η κραυγή της Μάγδας Φύσσα, μετά το άκουσμα της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου που δικαίωσε τα θύματα του ναζισμού και αναγνώρισε την Χρυσή Αυγή δικαίως ως εγκληματική οργάνωση, βάζοντας τους φασιστές στη φυλακή.

Πάνω από 20.000 κόσμου είχαν συγκεντρωθεί εκείνο το πρωί στην λεωφόρο Αλεξάνδρας περιμένοντας υπομονετικά το άκουσμα της απόφασης. Δευτερόλεπτα πριν την ανακοίνωση της έδρας, οι θορυβώδεις δρόμοι της Αθήνας σιώπησαν για λίγα λεπτά.

Το μόνο που αντηχούσε στα στενά των Αμπελόκηπων δεν ήταν τίποτα άλλο παρά οι ανάσες των συγκεντρωμένων και η φωνή της προέδρου της έδρας.

«Την προσοχή σας. Επόμενη ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση», ανακοινώνει η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη.

Τα όσα ακολούθησαν θα μείνουν στην ιστορία.

Η ανατριχίλα και η συγκίνηση στα μάτια και τις κραυγές όλων εκείνων που έδωσαν αγώνα κατά της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης η οποία τρομοκρατούσε και δολοφονούσε ανενόχλητη για χρόνια, ήταν έντονη.

Η ημέρα που «πάγωσε» η χώρα

Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής κορυφώθηκε με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα μουσικού που έπεσε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

Επτά χρόνια αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 2020 η ελληνική Δικαιοσύνη θα καταδίκαζε την συμμορία αυτή ως «εγκληματική οργάνωση», φράζοντας τον δρόμο της επιστροφής προς τη Βουλή όπου είχε εισέλθει ήδη από τις εκλογές του 2012, έχοντας 18 βουλευτές.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, μία ημέρα σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια, επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίνονταν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ο άνθρωπος πίσω από την οργανωμένη στα πρότυπα του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, Χρυσή Αυγή, είναι φυσικά ο «Φύρερ», Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί»

«Μέσα οι φασίστες, δολοφόνοι», «να σαπίσετε στη φυλακή γουρούνια, φασίστες» και «ο Παύλος ζει» φώναξαν από το ακροατήριο όταν μπήκαν χειροπέδες στους καταδικασθέντες, ανάμεσά τους και τον Αρτ. Ματθαιόπουλο

Λίγα λεπτά αργότερα, η Μάγδα Φύσσα με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε όλους τους δικηγόρους για την παρουσία τους στη δίκη.

Έξω από την αίθουσα, δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, δίνοντας συγχαρητήρια στην Πολιτική Αγωγή και αποθεώνοντας τη Μάγδα Φύσσα.

Εξερχόμενοι από την αίθουσα, η Μάγδα Φύσσα και οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του πλήθους και έπεσαν στις αγκαλιές των αγαπημένων τους προσώπων.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε στους ναζί» ήταν το σύνθημα που τραγούδησε σύσσωμος ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, υποδεχόμενος τη μητέρα του αδικοχαμένου Killah P.

Δικαίωση για όλο τον κόσμο

Λίγο πριν αποχωρήσει από το δικαστήριο, η Μάγδα Φύσσα μίλησε στους δημοσιογράφους και δήλωσε δικαιωμένη που οι χρυσαυγίτες μπήκαν φυλακή.

Η μητέρα του Παύλου ευχαρίστησε μέσα από τα βάθη της καρδιάς της την Πολιτική Αγωγή για τον δικαστικό αγώνα που έδωσε, καθώς και τον κόσμο που στήριξε όλη αυτήν την προσπάθεια.

«Δεν είναι δικαίωση για τον Παύλο, αλλά για όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Μακάρι ο Παύλος να ζούσε να ήταν ένας από τους σακατεμένους που εχουν αφήσει, αλλά τουλάχιστον ζουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Ας ήταν εδώ, και να μπορούσε να πει εκείνος αν δικαιώνεται. Ομως ο Παύλος δεν είναι εδώ. Άρα δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο. Η δικαίωση είναι για εμάς και τον κόσμο που αγωνίστηκε», κατέληξε.