Ο Τζάστιν Τριντό είπε ότι υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» που δείχνουν ότι η Ινδία είναι υπεύθυνη για την φερόμενη δολοφονία του Χάρντιπ Σινγκ Νιτζάρ, ενός εξέχοντος Καναδού ηγέτη των Σιχ, έναν ισχυρισμό που το Δελχί απέρριψε ως «παράλογο».

Ο Καναδός πρωθυπουργός έκανε τους εν λόγω ισχυρισμούς τη Δευτέρα

Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά τη Δευτέρα ότι, τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αρχές Εθνικής Ασφάλειας διερεύνησαν τους ισχυρισμούς ότι το Νέο Δελχί βρισκόταν πίσω από μια δολοφονία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος.

«Οποιαδήποτε εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης στη δολοφονία ενός Καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας», είπε.

«Ο Καναδάς είναι χώρα κράτους δικαίου, η προστασία των πολιτών μας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας μας είναι θεμελιώδης».

Και συνέχισε: «Επομένως, οι κορυφαίες προτεραιότητές μας ήταν πρώτον, ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες ασφαλείας μας διασφαλίζουν τη συνεχή ασφάλεια όλων των Καναδών. Και δεύτερον, να ληφθούν όλα τα μέτρα για να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτής της δολοφονίας».

Ο Τριντό τόνισε ότι η φερόμενη δολοφονία «είναι αντίθετη με τους θεμελιώδεις κανόνες με τους οποίους συμπεριφέρονται οι ελεύθερες, ανοιχτές και δημοκρατικές κοινωνίες».

«Παράλογοι και υποκινούμενοι ισχυρισμοί»

Σύμφωνα με τον Guardian, η υπουργός Εξωτερικών, Μέλανι Τζολί, είπε ότι ο Καναδάς απέλασε έναν «Ινδό διπλωμάτη – κλειδί» και «αναμένει από την Ινδία να συνεργαστεί πλήρως μαζί μας και τελικά να φτάσει στο τέλος αυτής της ιστορίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «απέρριψε» τις δηλώσεις του Τριντό και της υπουργού Εξωτερικών του, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Ινδίας σε οποιαδήποτε πράξη βίας στον Καναδά είναι «παράλογοι και υποκινούμενοι».

«Είμαστε ένα δημοκρατικό πολίτευμα με ισχυρή δέσμευση για το κράτος δικαίου», ανέφερε η δήλωση.

Οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού του Καναδά είναι πιθανό να εντείνουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Ο Τριντό είπε ότι έθεσε το θέμα στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν για λίγο στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα για τη σύνοδο κορυφής της G20.

«Καλούμε την ινδική κυβέρνηση να ενεργήσει με απόλυτη διαφάνεια»

Ο ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού κόμματος, Jagmeet Singh, ο οποίος είναι Σιχ, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τη δολοφονία.

«Το να ακούσω τον πρωθυπουργό του Καναδά να επιβεβαιώνει μια πιθανή σχέση μεταξύ μιας δολοφονίας ενός Καναδού πολίτη σε καναδικό έδαφος από μια ξένη κυβέρνηση είναι κάτι που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ», είπε.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Pierre Poilievre, είπε ότι οι ισχυρισμοί, εάν αληθεύουν, «αντιπροσωπεύουν μια εξωφρενική προσβολή στον Καναδά», προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από εξωδικαστικές δολοφονίες.

«Οι Καναδοί αξίζουν να προστατεύονται στο καναδικό έδαφος. Καλούμε την ινδική κυβέρνηση να ενεργήσει με απόλυτη διαφάνεια καθώς οι αρχές ερευνούν αυτή τη δολοφονία, γιατί η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί» συμπλήρωσε.

Τον Ιούνιο, ο Νιτζάρ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μπροστά από τον Guru Nanak Sikh Gurdwara στο Surrey της Βρετανικής Κολομβίας. Ήταν ισχυρός υποστηρικτής του κινήματος Khalistan, το οποίο αναζητά μια ανεξάρτητη πατρίδα για τους Σιχ στην περιοχή Punjab της Ινδίας.

Οι κατηγορίες του Τριντό ενάντια στην Ινδία έρχονται μια εβδομάδα αφότου ο ίδιος βρέθηκε στο Νέο Δελχί για τη Σύνοδο Κρυφής των G20, όπου υπήρχαν ενδείξεις εντάσεων με τον Μόντι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία και ο Καναδάς διαπραγματεύονται μια εμπορική συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες έχουν διακοπεί.