Αυστηρό μήνυμα στην τουρκική ηγεσία, στέλνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στις προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις Ερντογάν πως οι Έλληνες ήταν αυτοί που κατέστρεψαν την Σμύρνη.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει: «Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Πρόκειται για απάντηση στις ανιστόρητες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με αφορμή την επέτειο από τη μικρασιατική καταστροφή. Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Όπως ανέφερε: «O Aύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο.

Tον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικὀς στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη.

Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της ‘μεγάλης επίθεσης’ κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη, την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επί 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας. την Ανατολία».

Το… όραμα του «αιώνα της Τουρκίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με αισιοδοξία για το μέλλον σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ενισχύσουμε τη δύναμη της χώρας και θα υψώσουμε την Τουρκία στην κορυφή των σύγχρονων πολιτισμών. Θα κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας».

Ο «Αιώνας της Τουρκίας» είναι ένα βασικό αφήγημα του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση το 2023 των εκατό χρόνων από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους διεκδικεί να είναι αυτός που θα σφραγίσει τον δεύτερο αιώνα της σύγχρονης Τουρκίας, με το δικό του όραμα. Ουσιαστικά στο όραμα του Κεμάλ για μια Τουρκία που να είναι ένα σύγχρονο εθνικό κράτος, ο Ερντογάν αντιπαραθέτει το δικό του οραματισμό για μια Τουρκία δύναμη με παγκόσμια απήχηση.