Σε απίστευτα προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος ότι «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αύγουστος ήταν μια εξαιρετική περίοδος που έμεινε στην ιστορία και δήλωσε ότι το τέλος αυτού του ιδιαίτερου μήνα, που έγραψε το όνομά του στην ιστορία με χρυσά γράμματα, γεμάτος από πολλές επιτυχίες από το Μαλάζγκιρτ μέχρι το Βελιγράδι, από το Μοχάτς μέχρι την Κύπρο, έφτασε στο τέλος του.

Αναφέροντας ότι ο Αύγουστος έκλεισε με την επέτειο μιας μεγάλης νίκης που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση της τελευταίας κρατικής Δημοκρατίας στην Ανατολία, ο Ερντογάν είπε ότι ο στρατός ξεκίνησε τη Μεγάλη Επίθεση στις 26 Αυγούστου 1922, με διαταγή του Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι ο τουρκικός  στρατός άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη καταστρέφοντας σημαντικό μέρος των «ελληνικών κατοχικών δυνάμεων».

Αναφέροντας ότι «οι τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό της Σμύρνης, «την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επι 3,5 χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρώμικες μπότες του λέρωσε την μόνιμη πατρίδα μας. την Ανατολία».

Το όραμα του «αιώνα της Τουρκίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε με αισιοδοξία για το μέλλον σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ενισχύσουμε τη δύναμη της χώρας και θα υψώσουμε την Τουρκία στην κορυφή των σύγχρονων πολιτισμών. Θα κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας».

Ο «Αιώνας της Τουρκίας» είναι ένα βασικό αφήγημα του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση το 2023 των εκατό χρόνων από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους διεκδικεί να είναι αυτός που θα σφραγίσει τον δεύτερο αιώνα της σύγχρονης Τουρκίας, με το δικό του όραμα. Ουσιαστικά στο όραμα του Κεμάλ για μια Τουρκία που να είναι ένα σύγχρονο εθνικό κράτος, ο Ερντογάν αντιπαραθέτει το δικό του οραματισμό για μια Τουρκία δύναμη με παγκόσμια απήχηση.