Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα όπου απειλούνται σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι ενώ στάλθηκε 112 στους κατοίκους και πραγματοποοιείται εκκένωση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προστατεύσουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και να σώσουν περιουσίες στον δήμο Αχαρνών που επιχειρούσαν όλο το βράδυ με επίγειες δυνάμεις στην περιοχή δημιουργώντας αναχώματα.

Φωτιές: Ως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές – Υποχρεωτική η μάσκα λένε οι ειδικοί

Στις 11:00 ήχησε το 112 για τη φωτιά που μαίνεται στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με το νέο μήνυμα όσοι βρίσκονται στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Καποτά πρέπει να εκκενώσουν προς το κέντρο του Μενιδίου.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή και Καποτά απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό κατά την ενημέρωση για την πυρκαγιά στις παρυφές της Πάρνηθας: «Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα. Επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα και για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 αεροσκάφη εκ των οποίων 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία καθώς και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής».

Εκκενώθηκαν γηροκομεία και μοναστήρι

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας στην ευρύτερη περιοχή της Ντάρδιζας αλλά και δυτικά, πλησίον των περιοχών Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αχαρνών, Στάθη Τοπαλίδη η μεγαλύτερη μάχη με τις φλόγες δίνεται στην Αγία Παρασκευή ενώ τόνισε ότι για προληπτικούς λόγους κρίθηκε απαραίτητο να εκκενωθούν τρία γηροκομεία, όπου φιλοξενούνται συνολικά 150 άτομα και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

«Με λεωφορεία 150 άτομα πήγαν σε ασφαλή σημεία, είτε σε άλλα γηροκομεία είτε σε νοσοκομεία. Είναι όλοι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Εκκενώσαμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής» ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής εκκενώθηκε το βράδυ ενώ κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα, ανάμεσα σε δέντρα, στην περιοχή.