Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για άλλη μια ημέρα η χώρα καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Δραματική είναι η κατάσταση σε οικισμούς της Πάρνηθας που παραδίδονται στις φλόγες, ενώ το μέτωπο κινείται προς τον Εθνικό Δρυμό.

Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών. Τα Νέα βρίσκονται για ακόμα μία μέρα στο μέτωπο της Πάρνηθας και μεταδίδουν live τις εξελίξεις.

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή, ενώ το μέτωπο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Πύρινα μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική και σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αχαΐα ενώ οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες.

Δείτε live τις εξελίξεις

20:35 Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ζέστη και ισχυροί άνεμοι θα υπάρχουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, γεγονός που καθιστά την κατάσβεση των πυρκαγιών δύσκολο έργο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο οι άνεμοι στην Αττική, τόσο απόψε όσο και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυροί, με αποκορύφωμα την Παρασκευή που οι ριπές θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Λιγότερο εξασθενημένοι θα είναι στη Θράκη φτάνοντας τα 4 με 5 μποφόρ, ενώ το Σάββατο θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεγάλη διαφορά και θα κυμαίνεται μεταξύ 36 και 38 βαθμών Κελσίου με μικρή πτώση την Παρασκευή και το Σάββατο.

20:20 Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε Μακρακώμη Φθιώτιδας και Αγία Σοφία Αρκαδίας

20:07 Άλλες τρεις εκκενώσεις περιοχών στη Ροδόπη

Οι κάτοικοι σε Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή καλούνται να απομακρυνθούν προς την Κομοτηνή λόγω της πυρκαγιάς στη Ροδόπη.

Επίσης, οι κάτοικοι σε Σάπες και Αρσάκειο καλούνται να είναι και αυτοί σε ετοιμότητα

19:47 Ζημιές από τη φωτιά στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά – Κάηκε ένα από τα παλαιότερα κτίρια

Η φωτιά που ξέσπασε στο Στείριο Διστόμου προκάλεσε ζημιές στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά.

19:37 Πυρκαγιά ξέσπασε στην Αχαΐα

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, αυτή τη φορά στη Σκιόεσσα στην Αχαΐα.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ 1 αεροσκάφος κάνει ρίψεις νερού.

19:31 Κάτοικοι και αστυνομικοί φρόντισαν ελάφι

Η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή και απειλεί την Πάρνηθα έχει οδηγήσει πολλά άγρια ζώα να μετακινηθούν από τα σημεία όπου ζούσαν.

Κάτοικοι και αστυνομικοί φρόντισαν ελάφι. Του έδωσαν νερό και φαγητό, ενώ όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και το βίντεο του in, το ελάφι δεν φοβόταν και πλησίαζε τους ανθρώπους και έναν σκύλο που βρισκόταν στο σημείο.

19:16 Θετικά νέα από το μέτωπο της Πάρνηθας

Ο αέρας έχει γυρίσει τη φωτιά προς τα καμένα, ενώ η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και γίνονται διαρκείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα έτσι ώστε η πυρκαγιά να σβήσει. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι άνεμοι θα είναι λιγότερο ισχυροί τουλάχιστον μέχρι τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης.

19:10 Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Κοντοδεσπότι Ευβοίας και Δοκό Χαλκίδας

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων και δόθηκε εντολή εκκένωσής του για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, σύμφωνα με το evima.gr, υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Δοκού Χαλκίδας δίπλα από το νεκροταφείο.

18:57 «Στα 32 χρόνια υπηρεσίας μου στο Σώμα δεν έχω ξαναζήσει παρόμοιες συνθήκες»

«Στα 32 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες». Αυτό επισήμανε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

18:48 Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Κρυονέρι Ναυπακτίας και Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Πυροσβεστικής στο Twitter:

18:38 Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχει αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στον Πρόδρομο Βοιωτίας, σε δύσβατο σημείο, ενώ συνεχώς αλλάζει η κατεύθυνση του αέρα. Για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για οικισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Βάγια, όπου χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του από την κτηνοτροφική τους μονάδα.

18:24 Νέα εκκένωση στη Ροδόπη

Με μήνυμα του 112 έχει δοθεί εντολή για εκκένωση της περιοχής Γρατινή στη Ροδόπη. Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν προς την Κομοτηνή.

18:13 Στις φλόγες το μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Δίστομο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φλόγες έχουν κυκλώσει την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Η πυρκαγιά στο πέρασμά της έχει κάψει ολοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Δείτε φωτογραφίες από το permissos.gr

18:05 Πόσα εναέρια επιχειρούν στην Πάρνηθα

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη φωτιά που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας επιχειρούν το απόγευμα της Τετάρτης 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συνολικά δηλαδή 17 εναέρια μέσα.

18:01 Μεγάλη αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει στην Κίρκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης λόγω των ισχυρών ανέμων.

17:54 Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω των φωτιών στη Φυλή

Σύμφωνα με την Τροχαία, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Από τη Λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγία Κανάλα
  • Από τη συμβολή των οδών Λεωφόρος Πάρνηθος και Μπόσκιζα
  • Από τη συμβολή των οδών Λεωφόρος Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας και Θράκης
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του Ermitaz Hall
  • Από τη συμβολή των οδών Φυλής και Περιφερειακής Αιγάλεω, ρεύμα προς Άνω Λιόσια
  • Από τη συμβολή των οδών Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Κλειστών»
  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη»
  • Στη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ντάρδιζας.

17:44 Η εικόνα της Πάρνηθας από ψηλά από το drone του MEGA

17:35 Επαναλειτουργεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στην κανονική και πλήρη λειτουργία του επανέρχεται από σήμερα στις 18.00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Το νοσηλευτικό ίδρυμα ανέστειλε τη λειτουργία του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 21 Αυγούστου με γνώμονα την ασφάλεια των νοσηλευομένων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και υλοποιήθηκε άμεσα με τη μεταφορά του συνόλου των ασθενών σε υγειονομικές μονάδες εντός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

17:31 Συγκλονιστικές εικόνες από την πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα

17:25 Φωτιά στον Δοκό Χαλκίδας

Νέα φωτιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά στην Εύβοια. Σύμφωνα με το evima.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε στον Δοκό Χαλκίδας δίπλα στο νεκροταφείο.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής Χαλκίδας και εναέρια μέσα.

17:21 Οι πυκνοί καπνοί από τις φωτιές στην Ελλάδα «σκέπασαν» Μάλτα και Σικελία

Σε εικόνα από την κάμερα καιρού στη Σλιέμα της Μάλτας, που δημοσίευσε το meteo, διακρίνεται η περιορισμένη ορατότητα στο λιμάνι της πόλης, δημιουργώντας ένα απόκοσμο θέαμα όπως συνέβη και στον αττικό ουρανό.

17:18 Η ανατροπή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην Πάρνηθα

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε στο MEGA για την εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα στη χώρα και εξήγησε την ανατροπή που συνέβη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα.

Είναι πολύ δύσκολη η επιχείρηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Πάρνηθα, τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

«Ο άνεμος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκός, ωστόσο η φωτιά πηγαίνει με αντίθετη φορά. Συνέβη μία κομβική διαφορά το μεσημέρι, σταμάτησε ο άνεμος, που ήταν οριζόντιος κι έγινε μία επαγωγική κατακόρυφη στήλη που επιτάχυνε τον ρυθμό μετάδοσης της φωτιάς. Σαν αποτέλεσμα ήταν να ανατραπεί όλο το επιχειρησιακό πλάνο. Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε».

«Κατά τις 18:00 το απόγευμα θα κόψει ο άνεμος κι αυτό θα δημιουργήσει νέες καιρικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν (στην Πάρνηθα) 17 εναέρια μέσα με 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Το συμβάν είναι σε πλήρη εξέλιξη, αυτή τη στιγμή έχει μετατοπιστεί όλο το κομμάτι της πυρκαγιάς προς τα ανατολικά», ενημέρωσε ο εκπρόσωπος.

Για το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι και σήμερα υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις και η πυρκαγιά κατευθύνεται προς τη Ροδόπη.

17:15 Απεγκλωβίστηκαν πατέρας και γιος από κτηνοτροφική μονάδα στα Βάγια Βοιωτίας

Η πυρκαγιά, που καίει από χτες στην Υλίκη, πέρασε την πλαγιά και αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους.

Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και έσωσαν τους 2 κτηνοτρόφους στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

«Τρόμαξα πολύ, είναι ό,τι χειρότερο έχω ζήσει. Δε μπορούσα να αφήσω τον πατέρα μου. Του είπα “πάμε να φύγουμε και ό,τι γίνει”, μέσα στον πανικό μας», δήλωσε ο 16χρονος στην ΕΡΤ.

17:12 Αίτημα του Σωκράτη Φάμελλου για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές

Αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις φωτιές στην χώρα μας υπέβαλε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 24 Ιουλίου έχει ζητήσει την διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης, δίχως όμως να εισακουστεί από την κυβέρνηση. Σημειώνει πως το αντικείμενό της είναι η χάραξη ενός εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανακούφιση των πληγέντων.

17:08 Βίντεο του in από τη νέα μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα

17:00 Στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας οι φλόγες

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στην Πάρνηθα καθώς η φωτιά έχει φτάσει στα όρια του Εθνικού Δρυμού.

Μάλιστα όλες οι προσπάθειες τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων έχουν επικεντρωθεί στο σημείο προκειμένου οι φλόγες να μην περάσουν στον Εθνικό Δρυμό και να περιοριστεί το πύρινο μέτωπο.

Μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Ατροποιός χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την επιχείρηση.

16:56 Πού είναι ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο Πέμπτη 24 Αυγούστου για δύο περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

16:52 Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κοντοδεσπότι στην Εύβοια

Μήνυμα από το 112 εστάλη στις 16:20 στους κατοίκους της περιοχής Κοντοδεσπότι στην Εύβοια με την οδηγία να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το Σταυρό λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

16:44 Συγκλονιστικές εικόνες από την προσπάθεια κατάσβεσης στην Πάρνηθα – Εθελοντές και πυροσβέστες σκαρφαλώνουν ακόμα και σε σκεπές

Συγκλονίζουν οι εικόνες του in από την προσπάθεια κατάσβεσης στην Πάρνηθα με πυροσβέστες και εθελοντές που με όποιο μέσο διαθέτουν σκαρφαλώνοντας ακόμα και σε σκεπές προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

Εθελοντές και πυροσβέστες με κρατώντας μάνικες ανεβαίνοντας σε τοίχους και σκεπές και κρατώντας ακόμα και κουβάδες στα χέρια προσπαθούν να σώσουν περιουσίες.

16:38 Φωτιά στο Στείριο Διστόμου

Νέο πύρινο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στη Βοιωτία αφού έχει ξεσπάσει φωτιά στο Στείριο Διστόμου, σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 24 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

16:29 Κλειστή η Εγνατία Οδός

Η φωτιά κατευθύνεται προς τη Ροδόπη με τις Αρχές να έχουν κλείσει τον δρόμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες έχουν περάσει την Εγνατία Οδό, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει ενώ έχει κλείσει και η παλιά Εθνική Οδός στον κόμβο στο Βέλκιο.

16:24 Φωτιά στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας του Δήμου Διρφυών Μεσσαπίων, σε δασική έκταση.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην περιοχή.

Επιχειρούν 35 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Η φωτιά είναι μακριά από τα σπίτια, ωστόσο πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή.

16:18 ΚΚΕ: Η φωτιά καίει τον εθνικό δρυμό – Να σταματήσει τα προπαγανδιστικά τερτίπια η κυβέρνηση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία καλεί «να σταματήσει τις γελοιότητες και τα προπαγανδιστικά τερτίπια», αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, εξαπέλυσε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Αττικής, ο οποίος βρίσκεται στα πύρινα μέτωπα της Αττικής.

«Η κυβέρνηση να σταματήσει τις γελοιότητες και τα προπαγανδιστικά τερτίπια. Η φωτιά από εχθές καίει τις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και αυτή την στιγμή βρίσκεται στον εθνικό δρυμό», τονίζει ο κ. Χιώνης.

16:14 Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για Ροδόπη, Ανατολική και Δυτική Αττική

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου της ΠΕ Δυτικής Αττικής και του Δήμου Αχαρνών της ΠΕ Ανατολικής Αττικής, (κωδικός ενεργοποίησης EMSR690) οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου και περιοχές στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου και Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης (κωδικός ενεργοποίησης EMSR689) η οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Δευτέρα 21 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

16:08 ΓΕΕΘΑ: Το στρατόπεδο «Λοχαγού Καποτά» στις Αχαρνές Αττικής ουδέποτε κινδύνευσε από την πυρκαγιά

«Το στρατόπεδο ‘ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ’ (σ.σ. στις Αχαρνές Αττικής) ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, με σχετική ανακοίνωση.

16:05 Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Πάρνηθα – Κανονικά η κυκλοφορία στην Αττική Οδό

Σύμφωνα με την Τροχαία έχει γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

Η Αττική Οδός επικοινώνησε με το MEGA με σκοπό να ενημερώσει τους οδηγούς πως στις 15:30 το μεσημέρι κανένα τμήμα του δρόμου δεν είναι κλειστό.

Από τις 10 έως τις 6 το πρωί της Τέταρτης θα παραμείνει κλειστεί η έξοδος 10Α προς Ελευσίνα για τεχνικούς λόγους.

16:00 Το in στην Πάρνηθα – Εικόνες «βιβλικής» καταστροφής – Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ περισσότερα από 10 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο, Ντάρδιζα και Καποτά στους πρόποδες της Πάρνηθας ενώ τα πράγματα είναι ανησυχητικά καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

15:52 Νέο μήνυμα 112 στη Ροδόπη για εκκένωση της περιοχής Κιζάρι

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Κιζάρι στη Ροδόπη να εκκενώσουν προς Σάπες.

15:44 Φωτιά στο Ασήμι Ηράκλειου

Φωτιά ξέσπασε στο Ασήμι Ηρακλείου. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεσπάσει σε ελαιώνες και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ συνδρομή από αέρος παρέχει ένα ελικόπτερο.

15:38 Ομάδα υποδοχής στον δήμο Αχαρνών για όσους έχουν φύγει από τα σπίτια τους

Ομάδες υποδοχής οργανώνει ο δήμος Αχαρνών, για τους δημότες εκείνους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του πύρινου μετώπου και της εντολής εκκένωσης. Όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να οργανώσει τον χώρο υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και για να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειαστούν οι πολίτες, που θα προσέρχονται για φιλοξενία στην ανοιχτή και κλιματιζόμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Φιλαδελφείας 87 & Μπόσδα).

Η ομάδα υποδοχής που συγκροτήθηκε αποτελείται από κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγο, επισκέπτρια υγείας, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό. Πέρα από αυτή την ομάδα του δήμου, στον χώρο του Δημαρχείου υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειαστεί (τηλ. 2132123127).

Τέλος, όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων του δήμου Αχαρνών, περιπολεί για να περισυλλέξει και να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, όσα ζώα που εντοπίζονται και βρίσκονται σε κίνδυνο (τηλ. 6974414547).

15:28 Μεγάλη αναζωπύρωση στην Πάρνηθα

15:23 Προσπάθεια να μην φτάσουν οι φλόγες στον Εθνικό Δρυμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκαλης, μιλώντας στο MEGA είπε πως οι φλόγες δεν έχουν περάσει ακόμα στον Εθνικό Δρυμό.

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην φτάσουν οι φλόγες στο σημείο. Ελπίζουμε να κοπάσουν οι άνεμοι. Υπάρχουν καμένα σπίτια στην Αγία Παρασκευή. Όταν σταματήσουν οι άνεμοι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά».

15:08 Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη

Με στόχο να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς της Δαδιάς προς τα δυτικά και συγκεκριμένα προς τη Λεπτοκαρυά το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφάσισε την υιοθέτηση της πρότασης του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης η οποία προβλέπει την επέμβαση από τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών στην περιοχή του Μεγάλου Ρέματος της Αισύμης στο Σανιδοχώρι. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των αγροτών οι οποίοι διαθέτουν βυτιοφόρα για την τροφοδότηση με νερό των οχημάτων της πυροσβεστικής καθώς σε αρκετούς οικισμούς σημειώνονται προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργά μέτωπα από τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που από χθες καίει στην Κίρκη και τη Συκορράχη κατέβηκε προς την περιοχή της Αύρας όπου επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Επίσης μέτωπο πυρκαγιάς προερχόμενο από τη Δαδιά κινείται προς τους οικισμούς των Κοίλων και της Μελίας οι οποίοι εκκενώνονται καθώς και προς το ρέμα της Ιτέας στη Μάνθεια. Τέλος μέτωπο πυρκαγιάς υπάρχει και στην περιοχή της Μαυρόπετρας το οποίο κινείται νοτιοδυτικά προς τη Συκορράχη και το Νομό Ροδόπης.

Ως προς τις καιρικές συνθήκες η μικρή μείωση της έντασης των ανέμων, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς το προηγούμενο Σάββατο, κράτησε μόνο λίγες ώρες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

14:59 Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη

Μήνυμα του 112 εστάλη στις 2:46 στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτέρα στη Ροδόπη προκειμένου να απομακρυνθούν προς τις Σάπες λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

14:45 Νέο μέτωπο στο Άργος

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κόκλα Άργους. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

14:23 Οι σημαντικότερες εξελίξεις στα μέτωπα Πάρνηθας και Αλεξανδρούπολης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης

Δραματική είναι η κατάσταση στην Πάρνηθα καθώς οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι και στον οικισμό Άγιο Ιωάννη Ρώσο καίγοντας σπίτια και αυτοκίνητα ενώ το μεσημέρι η φωτιά ξέφυγε και προς τον Εθνικό Δρυμό, τον βασικό και από τους μοναδικούς πνεύμονες πρασίνου της Αττικής.

Αλλεπάλληλα ήταν τα μηνύματα του 112 για εκκένωση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι δεν έφευγαν και προσπαθούσαν με γυμνά χέρια να σώσουν τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους.

Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Νίκος Ξαγοράρης, ζήτησε ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο του 2021.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν δεν έχουν καταφέρει παρά τις τιτάνιες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι των οποίων η φορά αλλάζει πολλές φορές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Την ίδια στιγμή στην Αλεξανδρούπολη το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Ροδόπη, ενώ οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν το πρωί δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Και στον Έβρο εστάλησαν μηνύματα για εκκενώσεις οικισμών από το 112, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται ο οικισμός της Αύρας.

Η Εγνατία έκλεισε για ακόμα μία φορά από την Κομοτηνή έως τη Μάκρη

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στην φωτιά στον Ασπρόπυργο και στη Βοιωτία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν διασπαρεί λόγω του πλήθους των μετώπων, ενώ οι πυροσβέστες είναι εξουθενωμένοι μετά από τόσες ημέρες που επιχειρούν συνεχώς στα μέτωπα.

Στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση με την φωτιά στην Πάρνηθα.

14:17 Ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια για τις πυρκαγιές

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Πάρνηθα, ιδιαιτέρως για τις επόμενες ώρες, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα. «Όλες μας οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου», είπε και προσέθεσε ότι «συνεχίζεται η υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών μας, των εθελοντών πυροσβεστών, των πολιτών στα παράλληλα πύρινα μέτωπα που αντιμετωπίζουμε».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Πυροσβεστική, τις τελευταίες 5 μέρες από την Παρασκευή έως χθες, κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές και συμπλήρωσε ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.

«Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι παράλληλα με τη mega πυρκαγιά στον Έβρο χθες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και 1 στην Εύβοια. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεών του παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων τα οποία διαθέτουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αττική ο κ. Κικίλιας είπε ότι χθες στις 9 το πρωί είχαν απογειωθεί εναέριες δυνάμεις που επιχείρησαν σε 5 εστίες, 3 διαδοχικά στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, και κοντά στο Θριάσιο και υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα έφτασαν πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας μέσα σε 4-5 λεπτά.

«Όταν ξέσπασε η πρώτη εστία στην Πάρνηθα, στη Μονή Κλειστών στις 12:00, έγινε αμέσως εκτροπή των εναέριων μέσων για να πραγματοποιήσουν ρίψεις σε μερικά λεπτά της ώρας. Η ταχύτητα απόκρισης ήταν η μέγιστη δυνατή κι όμως η φωτιά λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου της περιοχής επεκτάθηκε. Τα εναέρια μέσα έφτασαν μέσα σε 4-5 λεπτά πάνω από την πρώτη εστία της Πάρνηθας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση και τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα.

«Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση. Δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται ο Χάρτης Επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές φέτος το καλοκαίρι μεγάλες περιοχές , πολλές περιοχές της χώρας τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση συναγερμού 5. Διπλάσιες από το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες το 2012», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε mega πυρκαγιά την πυρκαγιά στον Έβρο με δεκαπέντε παράλληλες εστίες πυρκαγιάς και τόνισε ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο δάσος της Δαδιάς οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, των ισχυρών ανέμων, δημιούργησαν «από αυτές τις παράλληλες εστίες ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές κι αν ήταν δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο».

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθος εκτιμήσεων, δεν υπάρχει πεδίο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις», και προσέθεσε ότι η Πολιτική Προστασία όπως και η Δημόσια Υγεία δεν είναι αρένα για πολιτική αντιπαράθεση.

14:08 Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Έβρο – Μεγάλη αναζωπύρωση – Νέα μηνύματα από το 112

Δραματική είναι η κατάσταση στη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για πέμπτη ημέρα στον Έβρο. Η φωτιά κινείται προς την Αύρα ενώ ήχησαν νέα μηνύματα του 112 για εκκένωση των περιοχών Κοίλα και Μελία.

13:45 Καίγεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής

13:10 Φωτιά έξω από το Ολυμπιακό χωριό στους Θρακομακεδόνες

Μία ακόμα εστία φωτιά προσπαθούν να ελέγξουν εδώ και λίγη ώρα οι πυροσβέστες, στους Θρακομακεδόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση έξω από το Ολυμπιακό Χωριό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 2 οχήματα και 6 πυροσβέστες.

13:00 Φωτογραφίες από το πύρινο χάος στο Μενίδι

12:58 Διακοπή της κυκλοφορίας

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στη περιοχή της Φυλής λόγω της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο, έχει διακοπή η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του «ERMITAZ HALL» προς Πάρνηθα
  • Στη Λεωφόρο Φυλής και Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου «ΚΛΕΙΣΤΩΝ» Φυλής

12:39 Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αλεξανδρούπολη

Με μία μεγάλη αναζωπύρωση παλεύουν οι πυροσβέστες στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για την φωτιά στο χωριό Αύρα.

Όπως μετέδωσε το MEGA η αναζωπύρωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και ακόμα δεν μπορούν οι πυροσβέστες να την ελέγξουν.

12:24 Χάνεται η μάχη ώστε να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μενιδίου, Νίκο Ξαγοράρη η φωτιά έχει φτάσει πλέον στον εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

2:23 Εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας

12:15 Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο Βασίλης Κικίλιας

Σήμερα, 23/08/2023 και ώρα 14:00, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιου Πουρνάρα, του Προϊσταμένου Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγου Γεώργιου Μιχαλόπουλου, του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελου Γκουντούφα και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβου Θεοδώρου.

12:13 Αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας

Η φωτιά από το μέτωπο της Υλίκης πέρασε στα Βάγια και κατακαίει χωράφια και χαμηλή βλάστηση έκτασης τριών χιλιομέτρων πίσω από το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Τεράστιο χαρακτηρίζεται το μέτωπο της Βοιωτίας από το Ταρσό ως το Κυριάκι, όπου μέχρι τις 23.30 χθες το βράδι είχαν εκκενωθεί 9 οικισμοί.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι αναζωπυρώσεις ήταν ολονύκτιες, αλλά νωρίτερα επικρατούσε αισιοδοξία καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλές ώρες που δεν φαινόταν φλόγα στο μέτωπο των 10 χιλιομέτρων.

12:08 Πύρινη κόλαση στους πρόποδες της Πάρνηθας

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι πολλά από τα οποία έχουν παραδοθεί στη φωτιά.

Ο αέρας δεν έχει κοπάσει ούτε λεπτό, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Στις φλόγες είναι έτοιμο να παραδοθεί και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία.

12:05 Σύλληψη 48χρονου για εμπρησμό

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ένας 43χρονος, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση για δύο πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, στο Ζεφύρι Αττικής.

12:00 Σε πέντε μέτωπα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη  καίει για πέμπτη ημέρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα ενεργά μέτωπα είναι πέντε στις περιοχές, Πετρωτά, Πέραμα και Μεσημβρία και στις περιοχές Νίψα και Αισύμη.

11:52 Στις φλόγες παραδίδονται το ένα μετά το άλλο τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι. Κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους ενώ τα σπίτια παραδίδονται το ένα μετά το άλλο στις φλόγες.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, και παντού ξεπηδούν νέες εστίες.

11:39 Μήνυμα από το 112 για εκκένωση από Σοφό προς Αττική Οδό

Στις 11:28 ήχησε το 112 στα κινητά όσον βρίσκονται στην περιοχή Σοφό στον Ασπρόπυργο για εκκένωση προς την Αττική Οδό.

11:36 Ξέμειναν από νερό

Χωρίς νερό έχουν μείνει εδώ και αρκετή ώρα τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής που η φωτιά έχει αρχίσει να καίει τα πρώτα σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζητούν να ανεφοδιαστούν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν στο μέτωπο.

11:33 Δραματικές στιγμές για το συνεργείο του MEGA

Δραματικές στιγμές κατέγραψε η κάμερα του MEGA. tο πύρινο μέτωπο έκαιγε και από τις δύο πλευρές, εγκλωβίζοντας το συνεργείο του MEGA, ενώ μαύροι πυκνοί καπνοί θόλωσαν την ατμόσφαιρα.

«Δεν βλέπουμε τίποτα μπροστά μας. Έχουμε χάσει την ορατότητά μας λόγω των πυκνών καπνών», είπε στον αέρα του MEGA η δημοσιογράφος Βελίκα Καραβάλτσιου.

11:29 Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση του Λεφάντω

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λεφάντω προς το κέντρο των Άνω Λιοσίων.

11:14 Παρέμβαση εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας

Εντολή για τη διενέργεια διπλής προκαταρκτικής έρευνας έδωσε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλινη.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να ερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλομένων φαινομένων ρατσιστικής βίας κατά μεταναστών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο 18 ανθρώπων στη Δαδιά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

11:12 Έκκληση του δημάρχου Αχαρνών για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Δύσκολη η κατάσταση στη Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπύρο Βρεττό έχουν καεί τα πρώτα σπίτια στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο. Ο ίδιος έκανε έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς όπως είπε υπάρχει κίνδυνος η φωτιά να μπει στον αστικό ιστό.

11:10 Ελικόπτερο σβήνει φωτιά που αγγίζει σπίτι στην Αγία Παρασκευή

11:00 Ήχησε το 112 για απομάκρυνση από τους οικισμούς Αγία Παρασκευή και Καποτά

Στις 11:00 ήχησε το 112 για τη φωτιά που μαίνεται στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με το νέο μήνυμα όσοι βρίσκονται στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Καποτά πρέπει να εκκενώσουν προς το κέντρο του Μενιδίου.

10:50 Καίγονται σπίτια στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι

10:34 Σε εγρήγορση ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής στο Μενίδι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού, η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από τη Φυλή έχει επηρεάσει τις περιοχές Ντάρδίζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα στην Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι 7 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

10:02 Οι φωτιές αυτή την ώρα – Ενημέρωση από τον Γιάννη Αρτοποιό

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του Γιάννη Αρτοποιού η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Φυλή καίει νότια της Πάρνηθας στο μέτωπο της Ντάρτιζας αλλά και δυτικά των περιοχών της Αγίας Παρασκευή και της Αμυγδαλέζας. Συνολικά επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 65 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη, 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία και 2 ελικόπτερα το ένα για εναέριο συντονισμό.

Επιπλέον συνδράμουν ισχυρές εθελοντικές ομάδες, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του ΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

10:00: Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

Οριοθετείτοι η φωτιά, που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση χθες, λίγο με τα τις 2 το μεσημέρι, στο Κρυονέρι Ναυπακτίας. Έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση και δεν απειλήθαν οικισμοί.

Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της, σύμφωνα με τα όσοα αναφέρει η ΕΡΤ.

09:40 Άνοιξε η Εγνατία

Άνοιξε ξανά σήμερα το πρωί η Εγνατία Οδός, που είχε κλείσει χθες το βράδυ εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Ο αυτοκινητόδρομος έχει κλείσει πέντε φορές σε ισάριθμες μέρες, από το Σάββατο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

09:25 Ως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές – Οι επιβαρυμένες περιοχές

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε στην ΕΡΤ το ζοφερό αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Οι μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

09:20 Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την καταστροφή στην Αλεξανδρούπολη

09:10 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα

Δείτε τα βίντεο του in από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Πάρνηθα

09:00 Λεωφορείο που μεταφέρει πυροσβέστες στον Έβρο περνά μέσα από τις φλόγες

Μεγάλος αριθμός πυροσβεστών, εθελοντών, στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και πλήθος εναέριων μέσων έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται άνιση.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από βίντεο που δημοσιεύει η Voria.gr όπου λεωφορείο, το οποίο μεταφέρει πυροσβέστες περνά κυριολεκτικά μέσα από τις πύρινες γλώσσες με τους επιβαίνοντες να παρακολουθούν τη διαδρομή με κομμένη την ανάσα.

08:44 Αναλυτικά τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

Ασθενέστεροι οι άνεμοι το πρωί της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης με τις πύρινες εστίες ωστόσο να παραμένουν απειλητικές. Επιχειρείται να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος.

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

08:37  Παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό η Σαμοθράκη

Με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών η φωτιά που ξέσπασε σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Σαμοθράκη τέθηκε υπό έλεγχο. Το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό από χθες, καθώς τα καλώδια που τροφοδοτούν τη Σαμοθράκη με ρεύμα υπέστησαν ζημιές λόγω της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται να φτάσουν στο νησί γεννήτριες σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί προς το παρόν το πρόβλημα.

08:30: «Θα παλέψω μέχρι τέλους»

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση του ανεξέλεγκτου μετώπου στην Πάρνηθα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έμειναν πίσω για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

«Δεν έχω πουθενά αλλού να πάω. Τι να κάνεις, εάν δεν το προστατέψεις ή το φυλάξεις; Που να πας; Θα παλέψω μέχρι τέλους, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν καεί το σπίτι θα καούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει τρόπος… Αν φύγω τι θα γίνει; Εδώ μπορώ να το προφυλάξω. Αν φύγω, τελείωσε», είπε κάτοικος στο ΜEGA.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

08:21 Πνίγεται στους καπνούς η Αττική

08:06 Προαστιακός: Αποκαταστάθηκε η γραμμή Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαγιά

Η λειτουργία της γραμμής του Προαστιακού Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι- Κάτω Αχαγιά έχει αποκατασταθεί. Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού.

08:03 Πάνω από 400.000 στρέμματα καμένα τις τελευταίες τρεις ημέρες

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν καεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα:

  • 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο
  • 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη
  • 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία
  • 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
  • 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 

07:49 Εκκενώθηκαν γηροκομεία στην Αγία Παρασκευή

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα. Πιστεύω πως δε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Δεν έχουμε ζημιές σε σπίτια ακόμα και έχουμε εκκενώσει το γηροκομείο στην Αγία Παρασκευή. Έχω στείλει πούλμαν της δημοτικής συγκοινωνίας να τους μεταφέρει στην αίθουσα του δημαρχείου.

Από χτες το απόγευμα έχουμε εκκενώσει τον Αϊ Γιάννη τον Ρώσο και εύχομαι να μην έχουμε ζημιές σε σπίτια και ανθρώπινες ζωές», είπε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου της Πάρνηθας, Νίκος Ξαγοράρης.

07:40 Μαίνεται η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι προς τα δυτικά καθώς το μεγάλο μέτωπο κινείται προς Ροδόπη. Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε από ανατολικά της Αλεξανδρούπολης αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει φτάσει μέχρι τη Ροδόπη.

Το βράδυ μπορεί να κόπασαν οι άνεμοι, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες σε περιοχές γύρω από την Αλεξανδρούπολη που μπορούν να αναζωπυρωθούν με τον αέρα.

Η Εγνατία έχει κλείσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης με αποτέλεσμα πολύς κόσμος, κυρίως επισκέπτες να μην μπορούν να ταξιδέψουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα οι συστάσεις των αστυνομικών στους τουρίστες ως εναλλακτική διαδρομή είναι να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφέου και μετά να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα, με τους περισσότερους να περιμένουν μήπως ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος.

07:33 Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), προβλέπεται για σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

07:10 Διακοπή κυκλοφορίας

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Φυλής προχώρησε η αστυνομία.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,
  • Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,
  • Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

Συνεχίζει να ισχύει η διακοπή της κυκλοφορίας:

  • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,
  • Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,
  • Από την πλατεία Φυλής,
  • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),
  • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι».

07:00 Σε δύο μέτωπα η φωτιά στην Αττική

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις στην πυρκαγιά στην Αττική που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης 22 Αυγούστου. Η φωτιά έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα κατευθύνεται προς το Πανόραμα στα Άνω Λιόσια και το άλλο προς τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. Παράλληλα, ακούγονται ισχυρές εκρήξεις από την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι αυτή την ώρα επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

06:53 «Το μέτωπο πηγαίνει παράλληλα με την κορυφογραμμή στην Πάρνηθα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο MEGA για την εικόνα στα πύρινα μέτωπα. «Το μέτωπο κινείται ανατολικά από τη Φυλή προς την Ιερά Μονή Ντάρδιζας. Το μέτωπο δεν έχει κινηθεί ψηλά προς την Πάρνηθα, ωστόσο εκεί στις παρυφές έχει ακολουθήσει παράλληλη πορεία με την κορυφογραμμή», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς δήλωσε πως η φωτιά δεν έχει κατευθυνθεί προς τον κεντρικό πυρήνα του δάσους, αλλά έχει κατέβει νοτιοδυτικά, προς την Αλεξανδρούπολη.

«Αυτή η νοητή γραμμή που ενώνει το δάσος με την Αλεξανδρούπολη υποδεικνύει σε όλους μας ότι είναι μία διαδρομή, ένα πέρασμα. Η γραμμική αυτή πορεία της πυρκαγιάς είναι το πέρασμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη διέλευση. Ενδεχομένως κάποιες ομάδες παράτυπων μεταναστών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδρομές για να κατέβουν και να φτάσουν στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη», δήλωσε.

«Είναι ένα πέρασμα που όλα αυτά τα χρόνια από τα σύνορα της χώρας χρησιμοποιείται αυτό το συμπαγές δάσος, γιατί εκεί δεν μπορεί να μπει άλλος άνθρωπος, δεν έχει τι να κάνει μέσα σε αυτό το συμπαγές δάσος, πλην να κάνει ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και οι έρευνες είναι σε αυτό τον βαθμό, πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Όμως και οι άνθρωποι αυτοί που εισέρχονται στη χώρα μας λαμβάνουν μήνυμα από το 112 στα αγγλικά, επομένως άπαντες γίνονται κοινωνοί της πληροφορίας και του τι συμβαίνει», δήλωσε.

06:51 Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα