Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα, με τις φωτιές να μαίνονται σε Αλεξανδρούπολη, ΒοιωτίαΕύβοια και Κομοτηνή ενώ σε εξέλιξη είναι και δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα στην Αττική και συγκεκριμένα στη Φυλή και τον Ασπρόπυργο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες από αέρος και εδάφους, ωστόσο το έργο τους δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στις περισσότερες περιοχές.

Η Ελλάδα προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Έξι χώρες έχουν ανταποκριθεί και θα προσφέρουν βοήθεια σε επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Ήδη από χθες πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κύπρο συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη ενώ σήμερα έφτασαν στη χώρα και 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Επίσης, αναμένουμε την άφιξη 64 πυροσβεστών με νέα οχήματα και 1 ελικόπτερο από την Τσεχία, 1 αεροσκάφος από την Κροατία, 2 αεροσκάφη από τη Γερμανία και 2 αεροσκάφη από τη Σερβία.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «συνολικά 120 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο είναι οι δυνάμεις που σε λίγες ώρες θα αναπτυχθούν στη χώρα μας προκειμένου να παρέχουν κάθε συνδρομή στον τομέα της δασοπυρόσβεσης».

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, τόνισε πως η πυρκαγιά στη Φυλή εκδηλώθηκε στις 11:56.

«Ξέσπασε μεταξύ της Μονής Κλειστών και Φυλής. Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ κατεύθυναν την πυρκαγιά προς τη Φυλή. Το μοναστήρι της Φυλής αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Στη Φυλή, στα πρώτα σπίτια, εκεί είναι το κύριο κομμάτι του ενεργού μετώπου και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις», δήλωσε.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν έξι εναέρια μέσα και 56 πυροσβέστες με 23 οχήματα. «Καλούμε τους κατοίκους της Φυλής να φύγουν προς το ασφαλές σημείο που του έχει υποδειχθεί, δηλαδή τα Λιόσια», ήταν η έκκληση του κου Αρτοποιού μέσω του MEGA.

Όσον αφορά την Εύβοια, η εικόνα του μετώπου που έχει ξεσπάσει στα Ψαχνά είναι βελτιωμένη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε επίσης ότι η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης ήταν προσχεδιασμένη, διότι ήταν αναγκαία η μεταφορά των ασθενών σε ασφαλές σημείο λόγω των καπνών που κατευθύνονταν προς τα εκεί.

Τέλος, τόνισε πως για την πυρκαγιά που μαίνεται στο δάσος της Δαδιάς μέχρι και την Αλεξανδρούπολη υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας.