Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, περιορίζοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά τον ταχύτερο κύκλο αύξησης επιτοκίων που έχει καταγραφεί.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3% στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο. Η Eurostat αναφέρει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρά από το 5,5% που ήταν τον Ιούνιο, ενώ μεγάλη είναι η πτώση σε σχέση με έναν χρόνο πριν όταν έτρεχε με ρυθμό 8,9%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,1% τον Ιούλιο του 2023, από 6,4% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,8%. Εν τω μεταξύ, η αύξηση των τιμών εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, το βασικό μέτρο που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, παρέμεινε σταθερή στο 5,5%, ανέφερε η Eurostat, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (1,7%), στο Λουξεμβούργο (2,0%) και στην Ισπανία (2,1%). Η Ελλάδα καταγράφει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό με ποσοστό 3,5%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (17,5%), τη Σλοβακία και την Πολωνία (και οι δύο 10,3%).

Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεννέα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε επτά.

Τον Ιούλιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,47 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,20 π.μ.), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,26 π.μ.) και ενέργεια (-0,62 π.μ.).

Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ

Παρά την υποχώρηση ωστόσο, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι δυόμισι φορές πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι επίμονα υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά ενισχύουν τα σενάρια για συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής.

H επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτεμβρίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.